Laki sallii Venäjän hyökkäyssotaan osallistumisen – Tynkkynen vaatii lakimuutosta
Suomen laki ei tule esteeksi, mikäli kansalainen lähtee ulkomaille vierastaistelijaksi hyökkäyssotaan. Tämä pätee myös siinä tapauksessa, jos kyse on liittymisestä Ukrainassa hyökkääviin venäläisjoukkoihin. Perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkynen on tehnyt eduskunnassa lakialoitteen, joka esittää muutosta nykytilanteeseen.
Nykyisen lainsäädännön puutteellisuus on tullut ilmi viimeistään Venäjän aloitettua helmikuussa häikäilemättömän hyökkäyksensä Ukrainaan. Suomi ei hyväksy Vladimir Putinin hyökkäyssotaa tai sen tueksi kyhättyjä väitteitä, mutta lain silmissä kuitenkin hyväksyy kansalaistensa lähdön tukemaan tällaistakin hyökkäystä.
– Tässä on niin räikeä ristiriita, että asiaan on löydettävä ratkaisu. Se on tarpeen käynnissä olevan sodan näkökulmasta, mutta myös tulevaisuutta ajatellen. Emme ikävä kyllä voi ajatella, että nyt nähtävä rikollinen hyökkäys olisi maailmassa viimeinen laatuaan, huomauttaa Sebastian Tynkkynen.
Hyökkäyssotien edistämisen tulisi olla rangaistavaa
Ulkomaille sotimaan lähtevä Suomen kansalainen voidaan tälläkin hetkellä tuomita esimerkiksi tehdyistä sotarikoksista, jos tämän voidaan osoittaa sellaisiin syyllistyneen. Ellei kyse ole terrorismista, taistelijaksi lähtemistä ei kuitenkaan ole laissa kielletty. Tätä tyhjiötä Tynkkysen lakialoite täydentäisi.
– Tarkoitus ei ole kriminalisoida kaikkea ulkomaiden konfliktialueille suuntaamista. Moni suomalainenkin on halunnut lähteä tukemaan Ukrainan puolustustaistelua, mikä on täysin hyväksyttävää. Sen sijaan kun kyse on laajasti kansainvälisesti tuomituista hyökkäyssodista, tulisi sellaisten edistämisen olla rangaistava teko. Tämä tarkoittaisi esimerkiksi taisteluihin osallistumista tai niihin värväämistä sellaisen valtion hyväksi, joka toimii vastoin kaikkia sääntöjä. Venäjän sotatoimet Ukrainassa ovat tästä valitettavan selkeä esimerkki, Tynkkynen toteaa.
Lakialoitteessaan Tynkkynen määrittelee sotatoimen kansainvälisesti tuomituksi, mikäli se on ilmeisellä tavalla vastoin YK:n turvallisuusneuvoston yksimielisesti tai yleiskokouksen kahden kolmasosan enemmistöllä hyväksymää päätöslauselmaa. Tällaisiin sotatoimiin osallistuminen vapaaehtoisesti tai niiden järjestelmällinen edistäminen olisi teko, josta seuraisi aloitteen mukaan enintään kaksi vuotta vankeutta.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- YK:n yleiskokous puolustustaistelu Suomen laki Ukrainan sota Venäjän hyökkäys hyökkäyssota konfliktialue sotarikokset vankeusrangaistus vierastaistelijat lainsäädäntö lakialoite Vladimir Putin Ukraina Sebastian Tynkkynen Venäjä Terrorismi YK:n turvaneuvosto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Maailma ottaa järkyttyneenä vastaan Venäjän sotatoimet
Halla-aho toivotti voimaa Ukrainan kansalle: Venäjän hallinto on rikollinen niin moraalisesti kuin myös kansainvälisen lain silmissä
Halla-aho: Kriisi Ukrainassa edennyt samaan tapaan kuin 1930-luvun lopulla – ”Ylivoimainen hyökkääjä perustelee hyökkäyssotaa itsepuolustuksella”
Mäkelä: Suomi täyttää jo nyt Nato-jäsenyyden edellytykset -”On syytä katsoa avoimin mielin, millaisen Nato-sopimuksen Suomi voisi mahdollisesti saada”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää