Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Laittomasti maassa oleville esitetään oleskelulupia opiskelun varjolla – Halla-aho: Hallitus pyrkii lisäämään muuttoliikettä kehitysmaista Suomeen

02.02.2022 |18:24

Eduskunnassa käytiin tänään lähetekeskustelu hallituksen esityksestä laiksi kolmansien maiden kansalaisten maahantulon ja oleskelun edellytyksistä tutkimuksen, opiskelun, työharjoittelun ja vapaaehtoistoiminnan perusteella annetun lain muuttamisesta ja siihen liittyviksi laeiksi. Esityksen mukaisesti kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut voisi jatkossa hakea opiskelijan oleskelulupaa edellytysten täyttyessä.

Esitys lisää huomattavasti Suomen houkuttelevuutta turvapaikanhaun kohdemaana. Käytännössä Sanna Marinin (sd) hallitus on luomassa jälleen uutta väylää laittomasti maassa oleville – ja jopa karkotuspäätöksen saaneille – jäädä maahan.

”Tällä yhtälöllä ei saada lahjakkuuksia”

Perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Halla-aho esitti puheenvuorossaan, että kansainväliset opiskelijat voivat olla yhteiskunnalle hyödyksi, jos houkuttimet ovat oikeanlaisia.

– Maailman huippuyliopistot houkuttelevat lahjakkuuksia korkeatasoisella opetuksella ja tutkimuksella. Laatu rahoitetaan korkeilla lukukausimaksuilla. Opiskelijat taas ovat valmiita investoimaan rahaa koulutukseensa, koska he tietävät, että se on korkeatasoista ja antaa heille hyvät mahdollisuudet menestyä ja työllistyä.

Suomen houkuttimet ovat toisenlaisia.

– Me tarjoamme maksutonta tai lähes maksutonta opetusta kenelle tahansa. Oleskelulupa- ja perheenyhdistämiskäytännöt ovat erittäin avokätisiä. Sosiaaliturvamme on asumisperusteinen, eli jokaisella Suomessa asuvalla on siihen oikeus. Ja kasvavassa määrin myös laittomasti maassa oleskelevilla. Meidän työmarkkinamme ovat jäykät, elinkustannukset korkeat ja työn verotus sietämätön. Tällä yhtälöllä ei saada lahjakkuuksia, jotka jäisivät hyödyttämään maatamme ja julkista talouttamme, Halla-aho sanoi.

Helpottaa järjestelmän hyväksikäyttöä

Suomesta haetaan opiskelupaikkaa, koska täältä sen saa helpolla, jonka jälkeen tulijan on helppoa siirtyä Schengen-järjestelmän turvin muihin EU-maihin.

Halla-aho katsoo, että lakiesitys on osa systemaattista prosessia, jolla hallitus pyrkii lisäämään muuttoliikettä kehitysmaista Suomeen.

– Kuten monet aiemmatkin esitykset, tällä esityksellä halutaan helpottaa suomalaisen järjestelmän hyväksikäyttöä. Kehotan hallituspuolueiden edustajia ottamaan suomut silmiltä. Te voitte lukea lehdistä lähes viikoittain ulkomaisen halpatyövoiman hyväksikäytöstä, oli sitten kyse Närpiön tomaattiviljelmistä tai Helsingin ravintoloista ja siivousfirmoista.

Unelmahötön takana on karu todellisuus

Koronasta huolimatta työperäinen maahanmuutto on korkeimmalla tasolla koskaan ja valtaosa tulijoista saapuu saatavuusharkinnan kautta, eli kuuluu alimman osaamistason henkilöihin.

– Tämä on se todellisuus kaiken unelmahötön ja osaajapuheen takana. Nämä ongelmat tulevat ainoastaan pahenemaan, kun opiskeluviisumin hyväksikäyttö ja turvapaikkajärjestelmän kiertäminen tehdään entistä helpommaksi. Ikävä kyllä, rahoitusmallit ja kannustimet on rakennettu sellaisiksi, että etenkin ammattikorkeakoulujen, osaoptimoinnin näkökulmasta, kannattaa haalia kirjoille mahdollisimman paljon nigerialaisia ja bangladeshilaisia opiskelijoita välittämättä siitä, mitä nämä Suomeen saavuttuaan tekevät.

– Meidän tehtävämme täällä eduskunnassa on puolustaa Suomen julkista taloutta, suomalaisen yhteiskunnan kokonaisetua ja myös suomalaisten opiskelijoiden etua ja suomalaisen koulutusjärjestelmän rahoituspohjaa, Halla-aho muistutti.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

1.
Suomen uutiset logo

Li Andersson esiintyi äärivasemmiston katuväkivaltaa tukevassa tilaisuudessa

12.12.2024 |17:15
4.
Suomen uutiset logo

Vasemmistotaustainen oikeusprofessori maalailee kauhukuvia maamiinoihin kävelevistä turvapaikanhakijoista – puolustusvaliokunnan perussuomalaisilta tylyt terveiset professorille

11.12.2024 |16:56

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää