LEHTIKUVA
Lahjusepäily järsii EU:n uskottavuutta – sosialidemokraattinen europarlamentin jäsen korruptioskandaalin keskiössä
Lahjusskandaali ravisuttaa Euroopan parlamenttia ja nyt todella huonoon aikaan. Venäjän hyökkäyksen alla Euroopan pitäisi olla yhtenäinen mutta ahneus näyttää taas käyvän kaiken edellä. Pukit ovat ehkäpä perinteisesti vartioineet kaalimaata, mutta nyt evästä on ilmeisesti heitelty aidan tuolta puolen.
Kreikkalainen Pasok-puolueen europarlamentin jäsen ja varapuheenjohtaja Eva Kaili (kuvassa) istuu St. Gillesin vankilassa Brysselissä epäiltynä lahjusten vastaanottamisesta. Pidätettynä on kolme muutakin henkilöä, epäiltyjä on useampia. Lahjusten antajaksi epäillään öljyvaltio Qataria. Syytteitä käsitellään oikeudessa ensimmäisen kerran keskiviikkona.
Poliisi on tehnyt etsintöjä 19 eri kotiosoitteessa sekä toimistoissa. Käteistä on löytynyt 600 000 euroa sekä 150 000 euron edestä virkavaltaa kiinnostavia kuitteja. Myös Euroopan parlamentti on käynnistänyt omat tutkimuksensa. Kyseessä on yksi suurimmista korruptioskandaaleista parlamentin historiassa.
Korruptioon liittyviä etsintöjä tehtiin sunnuntaina myös Italiassa. Belgian liittovaltio syyttäjä on tehnyt pyynnön yhteistyöstä Italian kanssa Eurojustin eli Euroopan unionin rikosoikeudellisen yhteistyön viraston kautta.
”Kyse on oikeasta ja väärästä”
– Nyt ei ole kyse oikeistosta tai vasemmistosta, kommentoi tilannetta parlamentin puhemies Roberta Metsola Politico.eu-sivustolla.
– Kyse on oikeasta ja väärästä ja vetoankin teihin, jotta vastustaisitte kiusausta hyödyntää tilannetta poliittisesti.
Unkarin pääministeri Viktor Orbán ei voinut olla puuttumatta skandaaliin ja Twitterissä hän huomauttikin oikein kuvan kanssa siitä, että ”Euroopan parlamentti on vakavasti huolissaan korruptiosta Unkarissa”.
Energiaratkaisut kummittelevat taustalla
Jutun syyttäjät epäilevät, että Persianlahden valtio olisi vaikuttanut Euroopan parlamentin taloudellisiin ja poliittisiin päätöksiin useiden kuukausien ajan. Kyse on tiettävästi rahasta, joka on liikkunut osapuolten välillä.
Belgialaiset tiedotusvälineet ovat nimenneet vaikuttajavaltion Qatariksi. Maan hallitus kiistää syytökset. Eva Kailin vastuualueeseen parlamentin varapuheenjohtajana on kuulunut Lähi-itä. Hän on aiemmin puolustanut Qataria julkisesti tavalla, joka on saattanut herättää huomiota.
Qatar on mainittu eräänä vaihtoehtona korvaamaan venäläistä maakaasua etenkin siitä erityisen riippuvaisessa Keski-Euroopassa. Ensimmäiset sopimukset LNG:n laivauksista Qatarista Saksaan on jo tehty ja ne alkavat vuonna 2026.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Eurojust EU:n taloudelliset ja poliittiset päätökset ainoa suoraan vaaleilla valittu EU:n toimielin Eva Kaili toimitussopimukset Roberta Metsola Venäjän hyökkäys kaasu Qatar sosialidemokraatit lahjonta Euroopan unioni Euroopan parlamentti Viktor Orbán Bryssel S&D Belgia Italia Energia EU korruptio
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Kehitysapu on tehotonta, veronmaksajilta kerättyjä miljardeja valuu korruptioon – perussuomalaiset vaatii nykyisestä kehitysapumallista luopumista
Antikainen: Saarikon valtiosihteerinimitys, Peteliuksen toiminta arpajaislain uudistuksessa ja ministerien karenssipalkat heikentävät Suomen uskottavuutta korruptiovapaana maana
Suomi-Venäjä-seura kärähti tukirahojen väärinkäytöstä, kepuministeri tulilinjalla – Purra moittii vaikenemisen ilmapiiriä
2019 kuvattu video leviää kiivasta vauhtia – Eero Heinäluoma puolusti kiihkeästi Venäjän kaasuputkihanketta, Halla-aho varoitti Kremlin pyrkimyksistä
Poliisitaustainen Rantanen Ajovarma Oy:n lahjusepäilystä: Tulkit pois ajotutkinnoista
Somalia ja Syyria maailman eniten korruptoituneet maat – valtavat erot valtioiden välillä
Korvasupinat ja ranskalainen ruokaseura käänsivät pelurin pään – Viktor Orbán hyväksyi Ukrainan EU-tuen mutta pudotuspeli jatkuu
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää