Lähi-idän ja islamin asiantuntija ottaa kantaa burkinikeskusteluun: Burkinit eivät kuulu uima-halleihin eikä burkini-sana suomen kieleen
“Kaikki sellainen toiminta, joka edistää naisten erottamista miehistä ja muista ihmisistä on liputtamista ääri-islamin puolesta”
Lähi-idän ja islamin asiantuntija Seida Sohrabi ottaa kantaa yhdenvertaisuusvaltuutetun ohjeistukseen julkisessa Facebook-päivityksessään:
“Yhdenvertaisuusvaltuutettu vai Eriarvoisuusvaltuutettu?
Kaikki sellainen toiminta, joka edistää naisten erottamista miehistä ja muista ihmisistä on liputtamista ääri-islamin puolesta.
Suomessa on jo nyt mahdollista mennä uimahalliin kokovartalouimapukuja käyttäen ja hyvä niin. Emme kuitenkaan tarvitse uusien termien (burkini) käyttöä tai sallimista. Tällaisia epätasa-arvoisia naisia seksuaalisina objekteina korostavia sanoja emme kaipaa suomen kielen sanavarastoon.
Burkineista puhuttaessa on hyvä muistaa, että islamissa naisten vartalon tai vartalon muodon näkyminen on kiellettyä. Kokovartalouimapuvut ja märkäpuvut ovat usein vartalonmyötäisiä, jolloin se ei noudata islamin naisille asettamia standardeja.
Burkinien salliminen merkitsisi löysien asujen ja mahdollisesti irrallisten turvallisuutta vaarantavien osien käyttämistä. Jos nykyiset sallitut uima-asut kelpaisivat ei kukaan vaatisi erillistä burkinien sallimista.
Fanaatikot tahtovat ujuttaa dogmaattisen islamin Eurooppaan. Tämä kulttuurirelativismi ja liiallinen suvaitsevaisuus väistämättä rapauttaa arvopohjamme sisältä päin.
Ihmisiä ei pidä arvottaa sukupuolen, uskonnon, ihonvärin, etnisen taustan tai iän perusteella. Meillä pitää kaikkia kohdella yhdenvertaisesti ilman vaatimuksia ihmisten eriyttämiseksi ja erottamiseksi.
Noudatamme sääntöjä ja normeja, jotka koskettavat kaikkia. Saunaan halutaan ihmiset ilman uimapukuja ja miehillä ja naisilla on omat peseytymistilansa. Kaikkia kohdellaan samalla tavalla. Yhdenvertaisuus toteutuu jo nyt uimahalleissa. Ketään ei kielletä tulemasta.”
Yhdenvertaisuusvaltuutetun viestintäpäällikkö vastaa Suomen Uutisille
Kysyimme yhdenvertaisuusvaltuutetetun viestintäpäällikkö Maria Swanljungilta tarkennuksia yhdenvertaisvaltuutetun julkaisuun liittyen.
Miten yhdenvertaisuusvaltuutettu näkee tilanteen, jossa naisille annetaan erillisiä uintivuoroja ideologian vuoksi ja samaan aikaan esimerkiksi näkövammaiset joutuvat uimaan ruuhkaisilla uimaradoilla muiden uimareiden seassa vain huonosti huomioitu “näkövammainen radalla” -kyltin “suojissa”. Miten tasa-arvo toteutuu vammaisten osalta?
– Ylipäätään on hyvä keskustella siitä miten mahdollisimman monen tarpeet voidaan huomioida, Swanljung kommentoi.
Miten näet, että tasa-arvo edistyy, että puramme yhteiskunnan tasa-arvoisia rakenteita, kuten tasa-arvoista ja turvallista uimahallikäytäntöämme, joissa miehet ja naiset ovat yksilöitä ja samanarvoisia – erottelemalla sukupuolia esimerkiksi luomalla käytäntöjä, joissa naisen kehoa peitetään tai hänet eristetään muista sukupuolista?
– Erimuotoisten, turvallisten uima-asujen salliminen nimenomaan mahdollistaa yhdessäolon ja vähentää eristämistä.
Miten burkinin salliminen edistää tasa-arvoa?
– On erinomaista, että naisten oikeuksista ja eri yhteisöjen luomasta paineesta naisia kohtaan keskustellaan. Tasa-arvoa ei kuitenkaan edistetä lisäämällä rajoituksia, jotka eristävät naisia ja sen kautta usein myös lapsia yhteiskunnasta.
Miksi burkini-termiä pitää käyttää? Eikö riitä, että puhutaan kokovartalouimapuvusta?
Me olemme käyttäneet burkini-termiä sen takia, että juuri burkinit on joissain uimahalleissa kielletty (sanallisesti) mutta ei muita kokovartalouimapukuja.
(Toimittajan huomio: Burkinin käyttökiellolla on turvallisuusperusteita, sillä löysä uima-asu voi tarttua uimaradalla esimerkiksi rataköysiin ja olla vaarallinen käyttäjälleen.)
Erilliset suihkutilat ovat yhdenvertaisuusvaltuutetun suosituksen mukaan tarkoitettu palvelemaan kaikkia erityisryhmiä, kuten esimerkiksi vammaisia, liikuntarajoitteisia ja sukupuolivähemmistöjä.
Kansanedustaja Mari Rantanen (ps): Uimahallit pidettävä tasa-arvoisina
Rantasen mukaan yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa sekä integaatiota on se että uimahallit ovat kaikille avoinna samaan hintaan.
– Se että me hyväksyisimme erilaisia sääntöjä joillekin, on kovin kaukana yhdenvertaisuudesta. Mielestäni yhdenvertaisuusvaltuutetun pitäisi edistää yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa oman poliittisen agendan sijaan, hän tarkentaa.
Suomen Uutisten toimittaja sai sapiskaa imaami Abbas Bahmanpourilta kysyttyään tyttöjen uimisesta
Suomen Uutiset kirjoitti aiheesta laajemmin 15.7.2017. Tuolloin kysyimme muslimilasten uimisesta sekä Suomen Islam-seurakunnan johtaja Atik Alilta että Mellunmäen moskeijan imaami Abbas Bahmanpourilta.
Abbas Bahmanpour kieltäytyi kommentoimasta aihetta vastaten minulle:
– Luettuani kysymyksesi olen päättänyt olla antamatta haastattelua. Kysymystesi asettelu on todella provosoiva ja loukkaava. On esimerkiksi erittäin epäasiallista vähätellä ihmisten uskonnollista vakaumusta kutsumalla sitä ”verukkeeksi”. Uskon, että toimittajan tulisi pystyä pysymään neutraalina ja asiallisena kirjoittamastaan aiheesta.
Kysymykseni, jossa mainitsin veruke-sanan kuului näin:
Kertoisitko millä verukkeella tytön osallistuminen peruskoulun uimaopetukseen voidaan kieltää islamin uskoon vedoten?
Suomen tataariyhteisön eli Suomen Islam-seurakunnan johtaja Atik Ali vastasi sen sijaan näin:
– Tyttöjen uimaopetukseen suhtaudutaan samalla tavoin kuin poikienkin eli myönteisesti.
Tytöt osallistuvat opetukseen siinä asussa, missä haluavat. Käsittääkseni seurakuntamme tyttöjen ja poikien uima-asut eivät poikkea muiden lasten uima-asuista.
Naiset voivat käydä ja käyvätkin julkisissa uimahalleissa tavanomaiseen tapaan, hän sanoo.
Heli-Maria Wiik
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Uimahallit burkini Atik Ali Maria Swanljung Yhdenvertaisuusvaltuutettu Abbas Bahmanpour Uimaopetus Seida Sohrabi Yhdenvertaisuus Mari Rantanen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.