

Ville Tavio (ps.) ja Arja Juvonen (ps.). / LEHTIKUVA
Laatukriteerit vanhustenhoidon kilpailutusten tärkeimmäksi asiaksi – Ville Tavio ja Arja Juvonen vauhdittavat asiaa kirjallisella kysymyksellä
Perussuomalaisten kansanedustajat Ville Tavio ja Arja Juvonen ovat tänään tiistaina jättäneet hallitukselle vastattavaksi kirjallisen kysymyksen yksityiseltä palveluntarjoajalta hankitun vanhushoidon laadun parantamisesta.
Tavio ja Juvonen ovat huolissaan siitä, että raha menee laadukkaan hoidon edelle. He tahtovat nostaa laatukriteerit vanhustenhoidon kilpailutusten tärkeimmäksi asiaksi.
Kunnat ja kuntayhtymät ostivat 35 prosenttia hoiva-asumispalveluista yksityisiltä tuottajilta 735 miljoonalla eurolla (vuonna 2017). Määrä on yhä selvässä kasvussa.
Tavio ja Juvonen toteavat, että vanhustenhoitoa ei tule ulkoistaa, ellei ole takuuta laadusta ja tiedetä valvonnan toimivan. He korostavat, että laadun kannalta keskeinen tekijä on riittävä hoitajamäärä.
Kirjallinen kysymys ohessa:
Kirjallinen kysymys vanhusten laitoshoidon laadun parantamisesta
Eduskunnan puhemiehelle
Ikäihmisten ympärivuorokautisissa hoiva-asumispalveluissa yksityisten tuottajien osuus oli vuonna 2017 lähes 35 prosenttia. Kunnat ja kuntayhtymät ostivat noita palveluja 735 miljoonalla eurolla. Julkisen sektorin tekemien palveluostojen arvioidaan vielä nykyisestä kasvavan.
Suomessa on yksityistetty vanhustenhoitoa enemmän kuin muissa Pohjoismaissa. Lisäksi pohjoismaisessa Nordcare 2 -tutkimuksessa havaittiin, että laitoshoidon henkilöstömitoitus on Suomessa Pohjoismaiden pienin. Suomessa alan työntekijät ovat myös muita Pohjoismaita useammin huolissaan siitä, että työntekijöiden määrän pienuus aiheuttaa riskejä asiakkaille.
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin jäsenistö nosti 2018 elokuussa esiin huolen, että yksityisissä hoivayrityksissä raportointi, lääkehuolto, hygieniasta huolehtiminen, kuntoutus ja opiskelijoiden ohjaaminen jäävät osin tekemättä liian vähäisen henkilöstömäärän vuoksi.
Jos hoivapalveluja yksityistetään, on oleellista kiinnittää hinnan lisäksi huomiota laatuun. Yksityistämiseen ei pidä ryhtyä, ellei laadusta voida mennä täysin takeeseen. Samoin valvonnan tulee toimia aukottomasti.
Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitämme asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:
Mitä hallitus aikoo tehdä huolehtiakseen siitä, että vanhusten hoivapalveluiden kilpailutuksessa korostetaan laatukriteerejä?
Helsingissä 29.1.2019
SUOMEN UUTISET
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Esperi Caren laiminlyönnit kuohuttavat – perussuomalaiset valmiita yhteistyöhön välikysymyksessä

Juvonen: Asuiko Esperi Caren johto luurankotornissa? – “Laki turvaamaan hoitajamitoitusta”
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Samuli Salminen ja Simo Grönroos avaavat karuja tutkimustuloksia: Maahanmuutto ei ole ratkaisu väestön ikääntymiseen vaan Ponzi-pyramidihuijaus, joka pahentaa tilannetta

Puoluesihteeri Vuorenpää vaalituloksesta: Tämä on opetus
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää