LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Kyselytutkimus: Journalismin opiskelijat kannattavat punavihreitä aatteita
Turun ammattikorkeakoulun opinnäytetyönä tehty “Kenen joukoissa seisot?” – kyselytutkimus journalismin opiskelijoiden arvoista vahvistaa, että valtaosa journalismin opiskelijoista kannattaa vihervasemmistolaisia ja liberaaleja arvoja. He suhtautuvat myönteisesti muun muassa maahanmuuttoon, vapaaseen liikkuvuuteen ja homoavioliittoihin ja inhoavat perussuomalaisia.
Toimittajien omien puoluekantojen tutkiminen on perinteisesti ollut toimittajille lähes tabu. Aiemmissa kyselyissä valtaosa toimittajista on vastustanut toimittajien poliittisten ja yhteiskunnallisten kantojen selvittämistä. Nyt tehty kyselytutkimus aiheutti toimittajien keskuudessa ainakin yhden itkupotkuraivarin, sillä Seura-lehden toimituspäällikkö Petri Korhonen riehaantui räyhäämään “kakkapyllyistä” ja “Soroksen kätyreistä”, koska kyselytutkimuksen kattavuus ei ollut hänen mielestään riittävän suuri.
Ville Mäkilä kertoo opinnäytetyössään ryhtyneensä tutkimaan journalismin opiskelijoiden arvomaailmaa, koska “julkisessa keskustelussa, etenkin sosiaalisessa mediassa, törmää toistuvasti väitteisiin, joiden mukaan journalismin opetusta järjestävät oppilaitokset ovat ‘läpikotaisin punaisia’ ja valtaosa journalismia opiskelevista henkilöistä kannattaa punavihreitä sekä arvoliberaaleja arvoja.” Mäkilän mielestä tällaisten väitteiden esittäminen “on tyypillistä etenkin oikeistopopulistisien tahojen keskuudessa ja niiden, jotka pyrkivät kyseenalaistamaan perinteisen journalistisen median uskottavuuden”. Erikseen Mäkilä mainitsee tämän Marko Hamilon kirjoittaman Suomen Uutisten artikkelin.
Kyselytutkimus vahvistaa punavihreät arvot
Jos Mäkilän oli tarkoitus osoittaa, että Hamilon väitteet eivät pidä paikkaansa, hän joutui pettymään, sillä hänen opinnäytyönsä osoitti, että “oikeistopopulistien väitteet” pitävät täysin paikkansa: valtaosa journalismin opiskelijoista kannattaa vasemmistolaisia ja liberaaleja arvoja. He suhtautuvat myönteisesti maahanmuuttoon, vapaaseen liikkuvuuteen ja homoavioliittoihin mutta haluavat rajoittaa lentämistä ja lihansyöntiä verotuksella.
Mäkilän tutkimukseen vastanneista journalismin opiskelijoista 31 prosenttia ilmoitti äänestävänsä vihreitä ja 26 prosenttia vasemmistoliittoa, mikäli vaalit olisivat nyt. Perussuomalaiset ovat journalismin opiskelijoille suorastaan inhokkipuolue: 70 prosenttia vastaajista ilmoitti, ettei missään nimessä äänestäisi perussuomalaisia.
Tulokset ovat samansuuntaiset Tampereen yliopiston opiskelijoille 2015 eduskuntavaalien alla tehdyn nettikyselyn kanssa. Molempia kyselyjä on kritisoitu vastaajien määrän pienuudesta. Mäkilän mukaan vastausten pieni määrä voi johtua myös siitä, että kaikki oppilaitokset eivät laittaneet hänen kyselynsä linkkiä eteenpäin opiskelijoilleen.
“Kenen joukoissa seisot?” -kyselytutkimuksen tulokset herättävät paljon kysymyksiä tulevien toimittajien puolueettomuudesta ja objektiivisuudesta.
Maahanmuutto ja monikulttuurisuus suosiossa
Kolme neljästä (72 %) journalismin opiskelijasta on täysin tai jokseenkin sitä mieltä, että toimittajan tulee edistää työssään monikulttuurisuutta ja suvaitsevaisuutta. Kaksi kolmasosaa (67,7 %) on sitä mieltä, että maahanmuuttajien kasvava määrä ei ole uhka suomalaisten turvallisuudelle. Vain alle viidesosa (17-18 %) on noista kysymyksistä päinvastaista mieltä.
Kolme neljästä toimittajaopiskelijasta kokee, että Euroopan unionista on Suomelle enemmän hyötyä kuin haittaa. Lähes kaikki (89 %) pitävät vapaata liikkuvuutta EU-maiden välillä hyvänä asiana.
Vihapuhe rikoslakiin
Kyselyyn vastanneista 60 prosenttia haluaa, että vihapuhe lisätään Suomen rikoslakiin. Neljäsosa toimittajaopiskelijoista on sitä mieltä, että vihapuhetta ei tule lisätä rikoslakiin.
Vihapuheen käsitettä ei oltu kyselylomakkeessa määritelty millään tavalla. Silti noinkin suuri osuus vastanneista oli epäröimättä valmis lisäämään sen rikoslakiin. Muita sananvapauteen tai journalismin vapauteen liittyviä kysymyksiä tutkimuksessa ei ollut.
Ilmastonmuutosta on vastustettava
Journalismin opiskelijat suhtautuvat ilmastonmuutokseen vakavasti: peräti neljä viidestä on sitä mieltä, että Suomen tulisi olla edelläkävijä ilmastonmuutoksen torjunnassa, vaikka se tuottaisi suomalaisille kustannuksia.
Lähes yhtä moni ajattelee, että median tulee valistaa ihmisiä ilmastonmuutoksen vaaroista ja ohjata heidän kulutustottumuksiaan. Vain alle kymmenes (8,6 %) vastaajista katsoi, että ilmastonmuutospropaganda ja ihmisten kulutustottumuksien ohjailu eivät kuulu median ydintehtäviin.
Enemmistö opiskelijoista: Sukupuolia ei ole kaksi
Vastanneista 85 prosenttia kannattaa sitä, että kirkko vihkii samaa sukupuolta olevia pareja. Samaa sukupuolta olevien vihkimistä vastustaa vain 10,8 prosenttia tulevista journalisteista.
Toimittajaopiskelijoiden asenteet sukupuolten moninaisuutta kohtaan ovat lähes yhtä suvaitsevaiset. Vain 17,2 % vastaajista on vanhanaikaisesti sitä mieltä, että sukupuolia on kaksi. Yli 70 % toimittajaopiskelijoista kokee, että sukupuolia on enemmän kuin kaksi.
Seksuaalivähemmistöt ja muunsukupuoliset tulevat siis todennäköisesti jatkossakin saamaan runsaasti palstatilaa mediassa.
Punavihreillä puolueilla selkeästi suurin kannatus
Puoluekantaa kysyttäessä (”Mitä eduskuntapuoluetta äänestäisit, jos vaalit olisivat nyt?”) 31 prosenttia vastaajista ilmoittaa äänestävänsä vihreitä ja 26 prosenttia vasemmistoliittoa. Punavihreitä puolueita kannattaa siis yhteensä 57 prosenttia toimittajaopiskelijoista. Muiden puolueiden kannatukset jäävät selkeästi pienemmiksi. Perussuomalaisia äänestäisi vain kuusi prosenttia vastaajista.
Toisin päin kysyttäessä (”Mitä eduskuntapuoluetta et missään nimessä äänestäisi?”) peräti 70 prosenttia vastaajista ilmoittaa, ettei missään nimessä äänestäisi perussuomalaisia. Opinnäytetyön tehnyt Ville Mäkilä huomauttaa, että osuus on huomattavasti suurempi kuin työelämässä olevien toimittajien vuonna 2012 tehdyssä kyselyssä.
Mikään muu puolue ei herätä toimittajaopiskelijoissa läheskään yhtä suuria negatiivisia tunteita. Toiseksi inhotuin on vasemmistoliitto (9 %).
Puolueiden tasavertainen kohtelu vaarassa
Näin selkeä asenne perussuomalaisia vastaan herättää kysymyksen puolueiden tasavertaisen kohtelun toteutumisesta mediassa. Toimittajilla on suuri valta päättää, mistä yhteiskunnassa puhutaan ja ketkä pääsevät ääneen.
Ville Similä toteaakin, että “oma jatkotutkimuksen aiheensa olisi se, millaisia tietoisia tai tiedostamattomia vaikutuksia journalismin opiskelijoiden arvoilla on heidän työskentelyynsä tulevaisuudessa toimittajana ja millä tavalla heidän arvonsa vaikuttavat heidän tuottamiensa uutisten sisältöön.”
Tiedottamisesta tiedottamiseen
Helsingin yliopiston viestinnän tutkija Anu Kantola kirjoitti vuonna 2013 omassa tutkimuksessaan, että suomalaiset politiikan toimittajat saattoi jakaa kolmeen sukupolveen. Nuorimmat, vuonna 1970 tai myöhemmin syntyneet pitävät vallitsevien käytäntöjen ja instituutioiden haastamisesta. He painottavat omien mielipiteiden ilmaisua ja haluavat kirjoittaa kolumneja. Neutraali, objektiivinen raportointi on ainakin osittain saanut tehdä tilaa jämäkälle mielipiteenilmaisulle.
Similän kyselytutkimus vahvistaa, että tulevan polven toimittajista monet näyttävät kokevan, että heidän tehtävänsä on nimenomaan ihmisten mielipiteisiin vaikuttaminen edistämällä monikulttuurisuutta, suvaitsevaisuutta, sukupuolten moninaisuutta ja kaikkia muitakin “hyviksi” koettuja asioita ja taistelemalla ilmastonmuutosta ja vihapuhetta ja kaikkea muutakin pahaa vastaan. Objektiivinen uutisointi ja raportointi sen sijaan saattavat jäädä vähemmälle huomiolle.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Anu Kantola Kenen joukoissa seisot Turun ammattikorkeakoulu Ville Mäkilä toimittajat Liberaalit Arvomaailma Ilmastonmuutos Journalismi Marko Hamilo Vihapuhe opiskelijat
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Huippuyliopistoista on tullut sensuurivaatimusten näyttämö, mutta rajansa kaikella – Oxford kieltäytyy kiihkoilijoiden kirjarovioista
Saksalaistoimittaja: Antifa vaarantaa yliopistojen opetuksen vapauden
Perussuomalaiset haluavat yliopistomaailmaan uutta puhtia: Perustutkimuksen rahoitus on turvattava, ideologinen huuhaa pois
Helsingin yliopisto aloitti somalin kielen koulutusohjelman ja palkkasi lehtorin – juuri ketään ei kiinnosta: Viime vuonna aloitti yksi opiskelija, tänä vuonna toinen
Turun Sanomat lankesi jäynään – naistutkimuksen tuotoksia liian vaikeaa erottaa parodiasta
Sananvapauden kannatus romahti amerikkalaisnuorison keskuudessa – Suomessa vain perussuomalaiset puolustavat johdonmukaisesti sananvapautta
Johan on opinnot! – Sukupuolentutkimuksen opiskelijat tanssivat Stop Deportations -mielenosoituksessa, Turun yliopisto jakoi opintopisteitä
Ronkainen paheksuu yliopistojen politikointia: Olisiko Rajat kiinni -mielenosoituksesta saanut opintopisteitä – tuskin!
Senioritoimittajan murskakritiikki omalle ammattikunnalleen: ”Toimittajien pitää suhtautua kriittisesti valtaan ja omiin mieltymyksiinsä”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää