LEHTIKUVA
Kyselytutkimus: Enemmistö suomalaisista vastustaa maahanmuuton helpottamista
Maaseudun tulevaisuus kysyi suomalaisilta tulisiko maahanmuuttoa Suomeen helpottaa tulevalla hallituskaudella. Enemmistö vastanneista vastusti maahanmuuton helpottamista. Kaikkein myönteisimpiä maahanmuuton helpottamista kohtaan olivat eläkeläiset ja pääkaupunkiseudun asukkaat. Kyselyssä ei eritelty, millaista maahanmuuttoa Suomeen halutaan.
Maaseudun tulevaisuus -lehden teettämän kyselytutkimuksen mukaan enemmistö suomalaisista (42 prosenttia) vastustaa maahanmuuton helpottamista. Kolmasosa suomalaisista (36 prosenttia) puolestaan on sitä mieltä, että maahanmuuttoa Suomeen tulee helpottaa tulevalla hallituskaudella. Joka viides ei osannut sanoa mielipidettään asiaan.
Hieman yllättäen kaikkein eniten maahanmuuton helpottamista kannattavat eläkeikäiset miehet. Eläkeikäisistä miesvastaajista 58 prosenttia vastasi kyllä, naisista 44. Kyselyssä ei määritelty maahanmuuton laatua, joten jäi epäselväksi, millaista maahanmuuttoa eläkeläismiehet Suomeen toivovat.
Kaikki niputettu samaan kysymykseen
Kaikenlaisen maahanmuuton niputtaminen yhden kysymyksen alle on ehdottomasti tämän kyselyn suurin puute. Työperäisen ja humanitaarisen maahanmuuton erittely olisi antanut paljon mielenkiintoisempia tuloksia.
Sukupuolten ero näkyi siinä, että selkeitä ei- tai kyllä-vastauksia tuli eniten miehiltä. Naisista lähes kolmasosa (27 prosenttia) ei osannut tai halunnut kertoa maahanmuuttokantaansa.
Kaikkein suurinta maahanmuuton helpottamisen kannatus oli Helsingissä (53 %) ja pääkaupunkiseudulla (47 %). Muualla Suomessa maahanmuuttoon suhtauduttiin huomattavasti kriittisemmin. Alhaisinta maahanmuuton helpottamisen kannatus oli Etelä-Suomessa (28 %).
Kannatus suurinta vihervasemmistossa
Vastausten tarkasteleminen puoluekannoittain ei tuottanut suuria yllätyksiä. Eniten kannatusta maahanmuuton helpottaminen sai vihreitä äänestävissä (72 prosenttia). Vain 15 prosenttia vihreistä vastasi kieltävästi. Seuraavaksi myönteisimmin maahanmuuttoon suhtautuivat RKP:n äänestäjät (56 %), vasemmistoliiton äänestäjät (55 %) ja SDP:n äänestäjät (52 %).
Perussuomalaisia äänestävien kanta maahanmuuton helpottamiseen oli yksiselitteisen kielteinen: peräti 89 prosenttia vastasi ei. Vain 4,5 prosenttia perussuomalaisten kannattajista haluaisi helpottaa maahanmuuttoa. Seuraavaksi eniten kielteisiä vastauksia löytyi kristillisdemokraateilta (61 %) ja keskustalaisilta (44 %).
Tutkimuksen toteutti Kantar TNS Agri joulukuun puolivälin jälkeen. Kyselyyn vastasi 1 096 suomalaista. Virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.
Media käänsi tulokset päälaelleen
Kyselytutkimuksen tulos oli siis se, että selkeä enemmistö (42 prosenttia) suomalaisista vastustaa maahanmuuton helpottamista. Joissakin valtamedian otsikoissa asia on kuitenkin haluttu esittää siinä valossa, että merkittävä osa suomalaisista haluaisi helpottaa maahanmuuttoa Suomeen.
Esimerkiksi Yle otsikoi juttunsa reilusti näin: “Reilu kolmannes suomalaisista helpottaisi maahanmuuttoa Suomeen“. Samoilla linjoilla on myös MTV3: “Reilu kolmannes suomalaisista helpottaisi maahanmuuttoa Suomeen“.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Kantar TNS Agri gallupit humanitaarinen maahanmuutto Maaseudun Tulevaisuus Työperäinen maahanmuutto Yle maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Tanskan ja Ruotsin puolueet näyttävät esimerkkiä – maahanmuuttokriittisyys johtaa vaalimenestykseen
Perussuomalaisilta talouspoliittinen ohjelma: Rahan viskominen ideologisiin kohteisiin on lopetettava – ”Veronmaksajan tulee hyötyä maksamistaan veroista”
Husun videotervehdys “viehättävän ja aurinkoisen” Mogadishun hiekkarannoilta typerryttää – Mauri Peltokangas: suomalaisille on valehdeltu suut ja silmät täyteen
Sisäministeriö antaa harhaanjohtavia laskelmia Välimeren valtioista siirrettävien turvapaikanhakijoiden kustannuksista
Purra esitti epäluottamusta: Suomalaiset ovat kyllästyneet haittamaahanmuuton ongelmiin, mutta hallitus ei edelleenkään kehtaa myöntää nuoriso- ja katurikollisuuden juurisyitä
Perussuomalaisilta uusi maahanmuuttopoliittinen ohjelma: Suomen on lopetettava vastaanottamasta sellaista maahanmuuttoa, joka kuormittaa julkista taloutta
Melko sakeaa: Oikeusministeriö kehottaa nuoria äänestäjiä etsimään eduskuntavaaliehdokasta ilmastolakkoja organisoivan poliittisen järjestön vaalikoneesta
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Rydman: Helsingin väestökehitys on haitallista – ”Lähiöissä tikittää aikapommi”
Helsingin pormestariksi ensi kevään kuntavaaleissa pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman rohkaisee helsinkiläisäänestäjiä ja toteaa, että kehityssuunta, jossa suomalainen kantaväki on jäämässä vähemmistöksi omilla asuinalueillaan, voidaan vielä pysäyttää ja suunta voidaan kääntää. – Perussuomalaisilla on kaikki edellytykset tavoitella suurimman puolueen paikkaa kuntavaaleissa.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Yöllä nousevat piiloistaan Butšan noidat – naiset putsaavat Ukrainan taivasta vihollisen drooneista
Päivisin he ovat eläinlääkäreitä, opettajia, yrittäjiä. Yöllä heistä kuoriutuu aivan jotakin muuta. Butšan noidat puhdistavat ilmatilaa venäläisten drooneista rynnäkkö- ja konekivääreillä. Vuoden 2022 verilöyly ja kansanmurha eivät unohdu, oli sodan lopputulos mikä hyvänsä.