Roni Rekomaa Lehtikuva
Kyselytunnin ydinkysymys: saksoittumista vai suomettumista
Eduskunnan torstain kyselytunti keskittyi hallituksen tuoreisiin ydinvoimapäätöksiin ja vihreiden lähtöön oppositiota kohti. Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini totesi hallituksella olevan väljyyttä lehtereillään. Hän kysyi taustoja vihreiden puheenjohtajan Ville Niinistön kohua herättäneille suomettumisväitteille.
– Alussahan vihreät torppasivat saksalaisen Eonin hankkeen poliittisesti. Nyt tilalle tulee venälälinen Rosatom. Olisivatko vihreät vielä hallituksessa, jos Eon vetäisi hanketta?
Tuskinpa vain! Kysynkin pääministeri Alexander Stubbilta (kok.), onko teillä hallitus kasassa ja toimintakykyinen, Soini kysyi ja jatkoi:
– Jos Rosatom aiheuttaa suomettumista – mitä se ei ollut – niin oliko se saksoittumista, kun firmana oli Eon, Soini kysyi.
– Huomaan olevani ilokseni tällä kyselytunnilla samaa mieltä myös Timo Soinin kanssa, elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) vastasi.
Stubb puolestaan vastasi hallituksen olevan erittäin toimintakykyinen.
– Säteilevän toimintakykyinen, salista huudettiin hymyilevälle Stubbille.
Vihreiden temppuja ihmeteltiin laajasti
Vihreiden ydinvoimatemppuja ihmeteltiin laajasti. Kokoomuksen Ben Zyskowicz muistutti, että vihreät olivat viimeksi päättämässä kahden ydinvoimalan rakentamisesta. Nyt annettiin lupa yhdelle ja nyt vihreät lähtivät.
– Vihreät vastustavat ydinvoimaa, vaikka omavaraisuus nousisi 200 prosenttiin. He käyttivät Venäjä-korttia julkeasti, Zyskowicz sanoi ja syytti etenkin Financial Timesissa suomettumisesta puhunutta puheenjohtaja Ville Niinistöä (vihr.).
Tavoitteleeko hallitus energiaomavaraisuutta?
Porilainen Ari Jalonen (ps.) kysyi, pyrkiikö hallitus energiaomavaraisuuteen pitkällä tähtäimellä. Hän muistutti perussuomalaisten tavoitelleen omavaraisuutta jo pitkään monipuolisen keinovalikoiman pohjalta.
– Energiapolitiikan pitää olla pitkäjänteistä. Ette tuo Olkiluodon neljättä ydinvoimalaa eduskunnan käsittelyyn. Kotimaisella energialla olisi työllisyyttä edistävä vaikutus. Kysynkin, onko energiaomavaraisuus hallituksen tavoitteena ja miten se on ylöskirjattu, Jalonen kysyi.
Vapaavuori: Hankkeet kangersivat eri syistä
Vapaavuori vastasi, että edellinen eduskunta teki periaatepäätökset kahdesta uudesta ydinvoimalasta. Molemmat projektit ajautuivat hankaluuksiin, joiden vuoksi tarvittiin täydentäviä hakemuksia. Fennovoiman hakemus hyväksyttiin, koska se oli yhteiskunnan kokonaisedun mukainen. Täydennys vaadittiin, koska Fennovoima esitteli uuden toimittajan. Hallitus edellytti 60 prosentin omavaraisuusastetta yritysostolain mukaan.
TVO haki pitkää viiden vuoden lisäaikaa ja se jäi pöydälle.
Veikö ydinvoima hallituksen toimintakyvyn?
Jalonen kiitti kokoomuksen Zyskowiczia siitä, kun hän tuli tiistaina opposition linjoille ja esitti puun ja turpeen verokohtelun palauttamista vuoden 2012 tasolle.
– Kiitän tästä! Kun ydinvoima on nyt romuttanut hallituksen toimintakyvyn, kysynkin, kykenettekö te palauttamaan puun ja turpeen verokohtelun vuoden 2012 tasolle ja onko teillä halua siihen, Jalonen kysyi.
Vapaavuori vastasi hallituksen päättäneen peruuttaa ensi vuodeksi suunnitellun veronkorotuksen.
– Syy tähän on, että kivihiilen maailmanmarkkinahinta on niin alhainen, että se on suhteettoman kilpailukykyinen, Vapaavuori perusteli ja toivoi hiilen hinnankin jatkossa kohoavan, jolloin ongelma poistuisi.
Laki ei salli pitkiä jatkoaikoja
Kaj Turunen (ps.) kysyi Vapaavuorelta, miksei hallitus voinut myöntää TVO:lle sen hakemaa viiden vuoden jatkoaikaa tai lyhyempää, mikä olisi myös ollut mahdollista.
– Kun Olkiluodossa on entinenkin työmaa kesken, eihän TVO:lta voi edellyttää kahta yhtäaikaista työmaata, Turunen perusteli.
Vapaavuori vastasi, ettei ydinenergialaki anna hallitukselle mahdollisuutta pohtia, mikä on yksittäiselle yhtiölle kohtuullista. Hän perusteli pitkän jatkoajan purkamista myös sillä, että jatkuvasti auki oleva suuri projekti sulkee pois muita energiaprojekteja sekä uusiutumattomalta että uusiutuvalta puolelta.
Stubb sanoi Suomen olevan niin vaikeassa tilanteessa, että mitä enemmän yhteistyötä tehdään, sen parempi. Hän vihjasi mahdollisten yhteisten neuvotteluiden mahdollisuuteen, kun keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä kysyi, voisiko hallitus neuvotella puoluerajojen ylitse kotimaisen energian käytön lisäämiseksi ja hiilen korvaamiseksi kokonaan.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
- EON Ben Zyskowicz Ydinvoima Ville Niinistö Alexander Stubb Turve Jan Vapaavuori Fennovoima Energiapolitiikka Ari Jalonen Kaj Turunen Timo Soini
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Soini: Hallituksen toimintakyky mennyt, Suomi on vailla suuntaa
Viikon suosituimmat
Kirjailija Jarkko Tontti: Punavihreä kupla on puhkeamassa – ”Eliitille koittanut viimeinen hetki havahtua, että he ovat irtautuneet suomalaisesta elämästä”
Punavihreä kupla on suomalaisessa poliittisessa keskustelussa tunnettu käsite, jolla kuvataan sananmukaisesti kuplautunutta, vasemmistoa myötäilevää yhteisöä. Punavihreään hegemoniaan on tähän saakka keskeisesti kuulunut yhteiskunnallisen eliitin ja sitä myötäilevän median voimakas vieraantuminen tavallisesta kansasta, sen huolenaiheista ja toiveista. Juristitaustainen kirjailija Jarkko Tontti esittää nyt konkreettisin perusteluin, miten ajat ovat muuttuneet ja punavihreä arvomaailma törmännyt seinään.
Mikä meni pieleen journalismissa? – Näkökulmia median alennustilan aiheuttajista
2020-luvulla journalismi on kriisissä. Toimittajien ja mediayleisön suhde on jännittynyt, ja samalla uudet ailahtelevat ansaintamallit kasaavat painetta toimituksille. Mediamaailmaa läheltä seuraavat vaikuttajat tarkastelevat syitä siihen, miksi journalismi on ajautunut alennustilaan.
Ilmastonmuutos ei sytyttänyt Los Angelesin maastopaloja – epäiltyjä tuhopolttajia otettu kiinni
Ilmastonmuutos on saattanut pahentaa Kalifornian kuivuutta ja voimistaa tuulia, mutta maastopalot johtuvat ihmisten toiminnasta. Useita epäiltyjä tuhopolttajia on jo otettu kiinni. Kuvernööri Newson on kutsunut kansalliskaartin apuun estämään palaneiden kotien ryöstelyä.
Jättimäinen grooming-skandaali lopulta julki: rasismisyytösten pelko ja väestösuhteiden vaaliminen tukkivat viranomaisten suut -“Suurin rauhan ajan rikos ja sen peittely Britannian historiassa”
Useamman vuosikymmenen ajan jatkunut tuhansien englantilaistyttöjen järjestelmällinen groomaus, ahdistelu ja sarjaraiskaukset ovat suurin rauhanajan rikos modernin Euroopan historiassa, kirjoittaa historioitsija ja kolumnisti Dominic Green amerikkalaisessa The Free Press -lehdessä. Nämä rikokset ovat enimmäkseen pakistanilaistaustaisten muslimimiesten tekemiä, ja valtaosa heistä ei ole joutunut vastuuseen. 2010-luvulla sekä oikeiston että vasemmiston johtamat hallitukset yrittivät hyssytellä vyyhtiä muutamien symbolisten oikeudenkäyntien jälkeen. Se näytti onnistuvan, kunnes Elon Musk perehtyi osaan oikeudenkäyntiasiakirjoista ja nosti asian esille omistamallaan X-alustalla. Nyt skandaali ravistelee Ison-Britannian yhteiskuntajärjestystä, eikä vyyhtiä voi enää hyssytellä.
DEI-ideologia ei varjellut Kaliforniaa maastopaloilta – viranomaisille kovaa kritiikkiä
Yksi kritiikin kohde Los Angelesin alueen maastopaloihin liittyen on se, että monien mielestä poliitikkojen ja pelastuslaitoksen johdon olisi pitänyt ideologisen yhdenvertaisuuspuuhastelun sijasta keskittyä perusasioihin, kuten varmistamaan palopostien toimivuus ja sammutusveden saatavuus. Los Angelesin pelastuslaitoksella on viime vuosina panostettu vahvasti DEI-ideologian edistämiseen.
Antikainen: Scholzin päätös jättää Ukraina ilman apua on häpeällinen – Tuppurainen siunasi Suomen demarien tuen Berliinissä
Saksan liittokansleri Olaf Scholz (SPD) päätti estää noin kolmen miljardin euron arvoisen tukipaketin Ukrainalle. Tukipaketti olisi sisältänyt kriittisiä puolustusjärjestelmiä, kuten IRIS-T-ilmatorjuntajärjestelmiä ja Patriot-ilmatorjuntaohjuksia, joita Ukraina on pyytänyt suojellakseen kansalaisiaan Venäjän aggressioilta. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen pitää päätöstä käsittämättömänä ja vastuuttomana.
Somaleista puolet työttöminä ja lopuilla usein toimeentulovaikeuksia Ruotsissa – maan työikäisistä enemmistö ulkomaalaistaustaisia jo vuonna 2033
Yli puolet Ruotsin työikäisestä väestöstä on ulkomaalaistaustaisia vuonna 2033. Heistä useimpien tausta on Euroopan ulkopuolella. Kohti mielenkiintoisia aikoja ollaan menossa ja äänestämisessä saattaa piillä demokratian muutoksen avain. Göteborgs-Posten on haastatellut somalivaikuttajaa.
Mielipiteenvapaus somessa kuohuttaa saksalaisia – viestipalvelu X:stä alkoi joukkopako, kun Musk kehotti saksalaisia äänestämään AfD:tä
Amerikkalaisen teknomiljardöörin Elon Muskin ja Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) puheenjohtajan Alice Weidelin torstai-iltana X-viestipalvelukanavalla käymä keskustelu Saksan politiikasta ja Mars-lennoista räjäytti käyntiin myrskyisän keskustelun vaalivaikuttamisesta ja mielipiteenvapaudesta sosiaalisessa mediassa. Monet ammattiliitot ja Saksan korkein oikeus ovat ilmoittaneet jättävänsä X:n.
Kiinalaiset troolarit imuroivat kalat maailman meristä – pian tyhjän saa pyytämättäkin
Kun Kiinan omat merialueet oli kalastettu tyhjäksi, kommunistivaltio pystytti maailman suurimman kalastuslaivaston ja lähetti sen imuroimaan maailman merille. Valtavat uivat tehtaat tuhoavat kalakantoja kiihtyvällä vauhdilla. 3,3 miljardia ihmistä saa maailmassa huomattavan osan ravintoaan kalasta, mutta ennen pitkää yhä useammalle jää nälkä.
Hybridiosaamiskeskuksen johtaja Jukka Savolainen: Suomalaiset oikeusoppineet politikoivat asiantuntijaroolissa – ”Vastauksiin yhdistyy omia toiveita siitä, kuinka asioiden pitäisi olla”
Hybridiosaamiskeskuksen verkostojohtaja Jukka Savolainen arvostelee suomalaisia oikeustieteilijöitä sortumisesta politikointiin. Asetelma oli nähtävissä etenkin viime kesänä eduskunnan säätämästä rajaturvallisuuslaista käydyn julkisen keskustelun yhteydessä. Eduskunta sääti lain, vaikka eräät kansainvälisen oikeuden professorit katsoivat että lain soveltaminen rikkoisi kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia.