
LEHTIKUVA
Kypros tiukkana EU:n ja Turkin sopimukselle – Kreikalta tarvitaan huikea ponnistus
EU:n ja Turkin välillä hierottava turvapaikanhakijoiden palautussopimus hiertää pahasti Kyprosta. Alkuperäisen sopimusluonnoksen mukaan Turkin EU-jäsenyysneuvotteluihin laitettaisiin vauhtia. Kypros jäädytti aiemmat neuvottelut, koska Turkki ei ole tunnustanut pientä saarivaltiota. Kypros voisi käyttää veto-oikeuttaan uusien jäsenyysneuvottelujen aloittamisen estämiseksi.
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk vieraili Nikosiassa tapaamassa Kyproksen presidentti Nikos Anastasiadesia. Tusk on talouslehti Financial Timesin mukaan sorvannut sopimusluonnosta uuteen uskoon. Uudessa sopimusluonnoksessa on lehden mukaan teksti, jossa EU lupaa harkita päätöstä Turkin jäsenyysneuvotteluista. Jäsenyysneuvottelujen tiellä on vielä esteitä koskien muun muassa sananvapautta.
EU vastaanottamassa leireiltä 72 000 pakolaista
Tuskin mukaan torstain ja perjantain neuvotteluista tulee vaikeita. EU-jäsenyysneuvottelut eivät ole ainoa ongelmallinen kauppatavara.
Tusk on itse sanonut, että palautussopimukseen kuuluva EU-lupaus vastaanottaa syyrialaisia Turkin pakolaisleireiltä on “väliaikainen”. EU haluaa turvata sen, ettei Turkille tule houkutusta olla puuttumasta ihmissalakuljetukseen saadakseen pakolaisleirinsä tyhjenemään.
FT:n näkemässä sopimusluonnoksessa EU lupautuisi vastaanottamaan 72 000 syyrialaispakolaista Turkin pakolaisleireiltä. Mikäli määrä tulee täyteen, sopimuksen jatkoa pitäisi tarkistaa. Kohta viittaa selkeästi siihen, että ihmissalakuljetuksen on joko loputtava tai ainakin merkittävästi pienennyttävä Egeanmerellä.
Kreikalla kolossaalinen tehtävä
Palautussopimus vaatisi myös Kreikalta ja Turkilta lakimuutoksia. Kreikan pitäisi laskea Turkki turvalliseksi maaksi, jonne turvapaikanhakijoita voitaisiin palauttaa. Vastaavasti Turkin tulisi huolehtia siitä, että palautetut ihmiset olisivat oikeutettuja anomaan turvapaikkaa Turkista.
Sopimus vaatisi syntyessään myös eurokriisin pahoin runtelemalta Kreikalta jättimäisiä ponnisteluja. FT listasi viisi kohtaa, jotka Kreikalta vaaditaan, mikäli sopimus syntyy. Kreikan tulisi huolehtia muun muassa tulkit, vartijat ja tuomarit palautussopimusta varten.
Kreikan tulisi huolehtia siitä, että jo maan saarille tulleet ovat eri ryhmässä kuin palautussopimuksen aikana tulleet ihmiset. Jo maassa oleskelevilla olisi sama käytäntö kuin tähän asti. Sen sijaan palautus Turkkiin koskisi vain uusia tulokkaita. Tämä saattaa lisätä ryhmien välisiä kahnauksia.
Turvapaikanhakijoiden vastaanotto retuperällä
Euroopan ihmisoikeustuomioistuin kielsi vuonna 2011 EU-maita palauttamasta turvapaikanhakijoita Kreikkaan, koska maan vastaanottotilat olivat surkeat. Nyt Kreikan pitäisi kuitenkin pystyä rekisteröimään, käsittelemään jokaisen ihmisen hakemus ja palauttamaan tulijat Turkkiin hyvässä järjestyksessä.
Tämä kaikki pitäisi tehdä maan saarilla, joissa ei edes ole mantereen puolella käytettäviä resursseja. FT:n arvion mukaan saarilla tarvitaan vähintään 50-200 tulkkia, jotta hakemukset voitaisiin käsitellä. Käsittelyn tulisi olla lisäksi jouhevaa.
Lisähuolia tulee myös valitusten käsittelyssä. Jokainen palautuspäätöksestä valittanut on oikeutettu kuulemiseen, jolloin tarvitaan tuomareita.
Vastaanottokeskusten luonne muuttuisi
Kreikka on rakentanut paremmat vastaanottokeskukset maan saarille. Palautussopimuksen myötä näiden tilojen luonne muuttuisi kuitenkin radikaalisti. Niiden pitäisi toimia säilömistarkoituksessa niin, etteivät ihmiset enää pääsisi pois muuten kuin palautusta varten.
Tällöin tarvitaan aitoja ja turvamiehiä. FT:n mukaan on ilmeistä, etteivät jopa elämänsäästönsä matkaan käyttäneet halua tulla palautetuksi takaisin. Lehden mukaan riskit levottomuuksiin ja pakoyrityksiin ovat suuret.
Henri Myllyniemi
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Kansainvälinen kehitysrahoitus kääntyi selvään laskuun vuonna 2024 niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Tuoreen laskelman mukaan Suomen antama kehitysapu pieneni 12,9 prosenttia vuodesta 2023 vuoteen 2024 - siis yhdessä vuodessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää