

LEHTIKUVA
Kymmenet tuhannet hoitajat lähteneet ja lähdössä alalta – Purra: Työperäinen maahanmuutto ei ole ratkaisu
Eduskunta käsitteli lähetekeskustelussa keskiviikkona hallituksen kauan odotettua esitystä vanhustenhoidon hoitajamitoituksesta. Esityksen yhteydessä on arvioitu, että hoitajamitoituksen nostamisen aiheuttama henkilöstötarve vuonna 2030 on 80 000 hoitajaa.
Kansanedustaja Riikka Purran mukaan lisäystarve, noin 30 000 hoitajaa, tulee olemaan erittäin haasteellinen saavutettava. Aloituspaikkojen merkittävälläkään lisäyksellä ei tähän päästä.
– Ongelma on siinä, että alan houkuttelevuus heikkenee tismalleen samasta syystä kuin koulutetut hoitajat pakenevat alalta: työolot, joiden kuormittavuutta palkka ei korvaa. Jopa 40 prosenttia hoitajista suunnittelee alanvaihtoa. Lähtöä alalta harkitsevat erityisesti kokeneet, mutta vielä loistavassa työiässä olevat 30–50-vuotiaat hoitajat, Purra sanoo.
– Suomessa olisi jo nyt riittävästi hoitajia, mikäli hoitajat tekisivät sitä työtä, johon heidät on koulutettu.
Jopa 72 000 hoitajaa muissa tehtävissä
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen selvityksestä paljastui, että 72 000 hoitoalan koulutuksen saanutta on muilla aloilla töissä.
– Oleellista olisi pohtia, miten näitä ihmisiä saataisiin palaamaan ja miten huolehdittaisiin siitä, että nyt alalla työskentelevät eivät lähde pois.
Purran mukaan hoitotyö on myös muuten muuttunut.
– THL:n tutkimus parin vuoden takaa kertoo, että vanhusten laitoshoidossa työskentelevistä hoitajista 80 prosenttia oli kokenut väkivaltaa vuoden aikana. On selvää, että tämä vähentää työhyvinvointia, lisää stressiä.
Työperäinen maahanmuutto ei korjaa ongelmia
Purra muistuttaa myös, että palkan ja työsuhdekysymysten ohella esimerkiksi asunto- ja liikennepolitiikka vaikuttavat hoitajakysymykseen, kuten moniin muihinkin matalan palkan tehtäviin.
– Ei tässä auta huutaa työperäistä maahanmuuttoa apuun. Tismalleen samat kannustimet koskettavat myös maahanmuuttajia, sen jälkeen, kun oleskelulupa ja mahdollisesti perhe on saatu maahan. Ulkomaalainen hoitohenkilökunta ei muutenkaan ole ongelmatonta, esimerkiksi kieliseikkojen vuoksi, Purra sanoo.
Pakkorokottaminen koetaan ongelmaksi
Purra nosti esille myös hoitavan henkilökunnan käytännössä pakollisen rokotteen ottamisen, jolla on nykyään vaikutusta alalla pysymiseen. Vaikka työnantaja ei teoriassa voi pakottaa työntekijää ottamaan rokotetta, käytännössä asian koetaan olevan toinen.
– Pakkorokottamisen vuoksi hoitajia on jo lähtenyt alalta tai hakeutunut muualle töihin, kuten muihin pohjoismaihin, joissa tällaista ei vaadita. Täytyy muistaa, että myös rokotettu henkilö voi tartuttaa tautia eikä rokote ole läheskään varma. Viime vuonna sen suoja oli korkeintaan kohtalainen, joten vaatimus on kohtuuton.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kannustimet hoitajamitoitus hoitajat palkka hoitoala Työperäinen maahanmuutto Riikka Purra vanhustenhoito perussuomalaiset
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Juvonen: On eettisesti väärin tuoda ulkomailta hoitajia tekemään koulutustaan vastaamatonta työtä

Juvonen: Toteutetaanko henkilöstömitoitus laittamalla hoitoapulaiset ja hoiva-avustajat työyksikön ”heittopusseiksi”?

Hallitus houkuttelee halpatyövoimaa ja jakaa työlupia jopa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille – Suomessa yli puoli miljonaa työnhakijaa

Perussuomalaiset: Työllisyysaste ei nouse, jos yhtä työssäkäyvää maahanmuuttajaa kohden maahan otetaan kaksi työtöntä maahanmuuttajaa

Purra torjuu valtiovarainministeri Lintilän esityksen: ”Kestävyysvajetta tai muitakaan julkisen talouden haasteita ei voi korjata työperäisellä maahanmuutolla”

Juvonen: Koronalisä hoitajille, vapun raskaan raatajille

Sairaanhoitajat palamassa loppuun koronaepidemian vuoksi: “Kun tästä päästään, vaihtuvat ala ja ammatti”

Työperäisen maahanmuuton mielikuvaa rakennetaan kanadalaisesta insinööristä ja aasialaisesta työrobotista – ”Todellisuus on afrikkalainen siivooja ja aasialainen postinkantaja”

Perussuomalaiset Naiset: Työpaikkakiusaaminen käy kalliiksi inhimillisesti ja taloudellisesti – Suomi ongelmien kärkimaana
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää