

LEHTIKUVA
Kylmää kyytiä – Belgia laittaa perheettömät turvapaikanhakijamiehet kadulle
Perheettömiä turvapaikanhakijamiehiä odottaa kylmäävä kohtalo Belgiassa. Vastaanottokeskuksissa ei ole tilaa, joten he joutuvat kadulle, vaikka talvi on tulossa. Belgian hallitus aikoo antaa turvapaikanhakijamiehille kylmää kyytiä ihmisoikeusjuristien vastalauseista välittämättä.
Belgiassa turvapaikanhakijoiden vastaanottojärjestelmä on ruuhkautunut pahasti. Hallitus aikoo evätä majoituksen perheettömiltä turvapaikanhakijamiehiltä varmistaakseen, että ainakin perheille ja lapsille riittää tilaa vastaanottokeskuksissa, kertoo nettilehti Politico.
– Tilaa ei ole, kertoo turvapaikka-asioista vastaava valtiosihteeri Nicole de Moor.
– Kyseessä on tilapäinen toimi, jolla varmistetaan, että perheille ja lapsille riittää majoituspaikkoja.
Ihmisoikeusjuristit: Rikkoo lakia ja ihmisoikeuksia
Ihmisoikeusjuristit ja -järjestöt ovat vastustaneet hallituksen suunnitelmaa sanoen, että se rikkoo turvapaikanhakijoiden ihmisoikeuksia ja EU-lainsäädäntöä. Pakolaisjärjestön edustajat pelkäävät, että turvapaikanhakijat joutuvat nukkumaan kadulla. Kyseessä olisi jo kolmas peräkkäinen talvi, kun tällaista tapahtuu.
Belgian korkeimman hallinto-oikeuden mukaan menettely rikkoo Belgian vastaanottolakia, joka takaa majoituksen ja muun avun kaikille turvapaikanhakijoille koko hakuprosessin ajaksi. Perheettömien miesten huonompi kohtelu olisi syrjintää.
Korkeimman hallinto-oikeuden näkemyksestä piittaamatta hallitus aikoo toteuttaa aikeensa. Belgia on aiemminkin saanut moitteita turvapaikka-asioiden huonosta hoitamisesta muun muassa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta.
Hallitus haluaa taakanjakoa EU:n sisällä
Pakolaisjärjestöjen yhteistyöverkosto ECRE:n johtaja Catherine Woollard on sitä mieltä, että kyseessä on itseaiheutettu ongelma: Belgia ei ole halunnut investoida riittävästi vastaanottokeskuksiin. Majoitustiloista on ollut pulaa jo pari vuotta, joten perheettömiltä miehiltä on evätty pääsy vastaanottokeskuksiin ja heidät on laitettu jonotuslistalle.
Belgian hallitus ei ole halunnut ratkaista majoituspulaa pakottamalla kunnat ottamaan turvapaikanhakijoita vastaan. Sen sijaan hallitus näyttää toivovan, että EU:n sisäinen taakanjako vähentäisi Belgiaan tulevien turvapaikanhakijoiden määrää.
Kansallismieliset vaativat lisää karkotuksia
Pakolaisaktivistien mielestä hallitus haluaa toiminnallaan antaa Belgiasta kuvan epävieraanvaraisena maana, johon turvaa etsivien ei kannata tulla. Tämä ei ole kuitenkaan juurikaan vähentänyt turvapaikanhakijoiden määrää.
Pääministeri Alexander De Croon hallitus on saanut myös toisenlaista kritiikkiä oppositiolta. Etenkin flaaminkielisen alueen kansallismieliset puolueet ovat sitä mieltä, että hallituksen tulisi keskittyä ihan vain poistamaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet henkilöt maasta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Catherine Woollard Nicole de Moor Alexander De Croo EU-lainsäädäntö Euroopan ihmisoikeustuomioistuin Taakanjako Vastaanottokeskukset Turvapaikanhakijat Belgia Ihmisoikeudet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Enemmistö saksalaisista ei usko pakolaisten kotouttamisen onnistuvan – vuonna 2015 tulleista puolet yhä toimeentulotuen varassa

Pakolaiskriisi on täällä taas – Välimeren ylittää yli 2 000 laitonta siirtolaista vuorokaudessa ja luvut lähestyvät vuoden 2015 tasoa

Sisäministeri Mari Rantanen: “Hallitus ottaa vakavasti nuorten rikosten kasvun ja jengiytymisen”

Turvapaikkaprosessi ei ole työperäisen maahanmuuton väylä – kielteisen päätöksen saaneet eivät voisi jatkossa enää hakea oleskelulupaa työn perusteella

Italia haluaa laittomat maahantulijat säilöön jopa 18 kuukaudeksi – vapaus koittaa vasta palautuksen tai oleskeluluvan myötä

Vastaanottorahaa pienennetään
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Päivän pointti: Antti Lindtman sanoo vaalitentissä, ettei halua enempää humanitaarista maahanmuuttoa, kunnes puolueen raskaan sarjan kuiskaaja ilmoittaa, että kyllä haluaa – mistä oikein on kyse?

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää