

MIKA RINNE
Kylätaloista kehitetään paikallisia valmiuskeskuksia – “Lisää käytännössä arjen turvallisuutta ja kriisinkestävyyttä aina poikkeusoloihin saakka”
Kylätalojen käyttöä halutaan monipuolistaa eri puolilla Suomea. Nyt kyläläisten yhteisiä harrastus- ja kokoontumispaikkoja kehitetään myös sähkökatkojen sekä muiden ongelmatilanteiden varalle.
Rento ilmapiiri vallitsee Ylä-Muuratjärvellä, kun joukko kyläläisiä kokoontuu testaamaan kylätalonsa käyttöä kriisitilanteissa.
Jyväskylän eteläpuolella sijaitsevan kylän asukkaat harjoittelevat varautumistaitoja pitkäkestoisen sähkökatkon aikana.
– Kylätalo palvelee viiden kylän asukkaita ja poikkeustilanteessa rakennuksessa voi yöpyä noin 30 ihmistä. Tänne voidaan evakuoida muun muassa ikäihmisiä suojaan myrskyn jaloista, kertoo Ylä-Muuratjärven kyläpäällikkö Helena Mieskolainen.
Hänen mukaansa entisen koulun tiloihin on suunniteltu paikallista valmiuskeskusta jo usean vuoden ajan. Hankkeeseen on saatu EU-rahoitusta.
– Kylätalo on aktiivisessa harrastuskäytössä ja se pidetään talkoovoimin jatkuvasti lämpimänä. Vapepan eli vapaaehtoisen pelastuspalvelun hälytysryhmäläiset saadaan nopeasti paikalle.
Ylläpidetään talkoovoimin
Kylätalosta löytyy 72 tunnin kotivara noin 20 hengelle. Kotivara tarkoittaa riittävää määrää puhdasta vettä, ruokaa, lääkkeitä ja erilaisia välineitä, joilla pärjää omatoimisesti kolme vuorokautta sähkökatkon tai muun häiriötilanteen sattuessa.
– Pelkkä talo ei kuitenkaan riitä vaan tarvitaan innokkaita vapaaehtoisia esimerkiksi valmistamaan puuhellalla ruokaa tai lämmittämään talon neljää pönttöuunia, Mieskolainen mainitsee.
Vuorokauden pituisessa harjoituksessa talosta katkaistaan sähköt, jonka jälkeen ollaan kantoveden varassa ja toimitaan akkuvalojen loisteessa. Harjoitus paljastaa useita valmiuskeskuksen kehittämiskohtia.
– Tarvitaan nykyistä tehokkaampi aggregaatti, jotta vettä saadaan nostettua porakaivosta. Moni unohti pestä kätensä käytyään ulkovessassa, joten hygieniaa ja siitä tiedottamista on parannettava. Lisäksi taloon tullaan rakentamaan viestiyhteys pelastustoimen suuntaan, Mieskolainen selvittää.
Kyläyhteisöt iso voimavara
Sisäministeriön pelastusosaston siviilivalmiusyksikön pelastusylitarkastaja Mikko Hiltunen kehuu, että Ylä-Muuratjärven valmiuskeskus on hyvä esimerkki kylien varautumisesta.
– Se vaikuttaa erinomaiselta hankkeelta, jossa yhdistyy monta hyvää asiaa. Yhteisöllinen valmiuspaikka lisää käytännössä arjen turvallisuutta ja kriisinkestävyyttä aina poikkeusoloihin saakka, Hiltunen sanoo.
Varautumisen ajankohtaisuutta lisää se, että sisäministeriö julkaisi 18. marraskuuta uuden oppaan, jossa kansalaisille annetaan ohjeita varautumisesta sotaan ja kriisitilanteisiin. Uusi opas löytyy verkko-osoitteesta Suomi.fi.
Oppaassa annetaan käytännön neuvoja muun muassa siitä, miten ilmahyökkäyksen, pandemian tai pitkien sähkö- ja vesikatkosten aikana toimitaan.
Parantaa kokonaisturvallisuutta
Hiltunen neuvoo kyläyhteisöjä kääntymään hyvinvointialueiden pelastuslaitosten puoleen, jos ne kaipaavat neuvontaa varautumiseen liittyen.
– Kylien omatoiminen varautuminen korostuu harvempaan asutulla seudulla. Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa pelastuslaitos tekee tiivistä yhteistyötä kylien kanssa, Hiltunen kertoo.
Viranomaisilla on rajalliset resurssit käytössään ja yksittäisten kansalaisten sekä kylien omatoiminen varautuminen auttaa viranomaisia.
– Tämä helpottaa viranomaisten toimintaa, jota voidaan kohdistaa onnettomuus- ja kriisitilanteessa sinne missä kiireellistä apua tarvitaan eniten. Kyläyhteisöt ovat iso voimavara kokonaisturvallisuuden luomisessa, Hiltunen korostaa.
Uusia keskuksia tulossa
Suomen Kylät ry:n Kylävara-hankkeen projektipäällikkö Ritva Pihlajan mukaan paikalliset valmiuskeskukset lisäävät myös kylillä asuvien ikäihmisten turvallisuutta.
– Ikäihmiset ovat keskeinen ryhmä, joista tulee huolehtia. Heillä voi olla pärjääminen veitsenterällä jo normaalissa arjessa ja selviytyminen voi heiketä nopeasti pitkän sähkökatkon tai muun häiriötilanteen aikana, Pihlaja sanoo.
Ylä-Muuratjärven valmiuskeskuksesta otetaan mallia vastaavien paikkojen perustamiseen. Keskukseen on tulossa lähiaikoina tutustujia muun muassa Kainuusta ja Pohjanmaalta.
– Kylien varautumiseen ja turvallisuuteen liittyviä hankkeita suunnitellaan ja toteutetaankin jo eri puolilla Suomea. Turvallisuudentunnetta vahvistaa, kun varautumisasioista puhutaan ja niitä myös harjoitellaan yhdessä, Pihlaja kertoo.
MIKA RINNE
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kylätalot kotivara uhka- ja häiriötilanteet sähkökatkot poikkeusolot hybridivaikuttaminen varautuminen Turvallisuus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Bergbom: Suomea pidetään turvallisena vuoden ympäri, silti oman arjen sujuvuudesta kannattaa huolehtia – ”Kotivaran on syytä olla kunnossa”
Suomen turvallisuusympäristö on muuttunut yhä jännitteisempään suuntaan. Venäjän Ukrainassa käymän hyökkäyssodan lisäksi huolta aiheuttavat tänä päivänä esimerkiksi tietoliikenneyhteyksien vauriot merialueilla. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom kuitenkin muistuttaa, että viranomaiset huolehtivat Suomen turvallisuudesta 365 päivää vuodessa ja lisäksi kokonaisturvallisuutta vahvistavat Naton lisäksi monet ylikansalliset rakenteet.

“Remontti-Reiska” Jorma Piisinen: Poikkeusoloihin varautuminen on viisautta

Perussuomalaiset: Meidän on varauduttava siihen, että Venäjän hybridihyökkäykset jatkuvat – ”Uhka on jatkuva ja siihen tulee reagoida päättäväisesti”
Eduskunnassa keskusteltiin tänään valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisesta selonteosta, jossa arvioidaan Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittista toimintaympäristöä ja määritellään Suomen toiminnan tavoitteet ja painopisteet lähivuosille.

Tomi Immonen Venäjän vaikutuksesta Suomen turvallisuuteen: “Venäjä ei ole koskaan niin heikko tai niin voimakas kuin se antaa ymmärtää”
Ensimmäisen kauden kansanedustaja Tomi Immonen kiersi kuluneena lauantaina pohjoista Keski-Suomea yhdessä Perussuomalaisten Keski-Suomen piirijärjestön kanssa. Immonen kävi kiertueen aikana keskusteluja keskisuomalaisten kanssa muun muassa Suomen turvallisuustilanteesta.

Venäjä harjoittaa laaja-alaista vaikuttamista EU:ssa – Suomi on varautunut hyvin erilaisiin uhkiin
Suomessa on varauduttu laajalla rintamalla vastaamaan erilaisiin ulkopuolisen toimijan vaikuttamisyrityksiin. Keskeisiä tekijöitä ovat ajan tasalla oleva ja päivittyvä lainsäädäntö, ennakoiva ohjaus ja valvonta sekä tiivis viranomaisyhteistyö, joka kattaa myös yhteistyön elinkeinoelämän suuntaan. Kyberturvallisuudessa Suomi on jo nyt yksi maailman huippumaita.
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää