LEHTIKUVA
Kyborgia pukkaa – ensimmäinen ihminen saanut kohutun Neuralink-aivoimplantin
Kyborgit ovat aina kiehtoneet osaa ihmisistä ja varsinkin scifi-väkeä. Robotin ja ihmisen yhdistelmä on jälleen askeleen lähempänä, kun Elon Muskin perustama yhtiö on onnistuneesti asentanut ihmiseen aivoimplantin. Vaikka Musk ei ole ainoana pappia kyydissä, hänen henkilöhistoriansa valaa uskoa uusiinkin onnistumisiin.
Miljardööri ja ihmeaikuinen Elon Musk iloitsi omistamassaan viestipalvelu X:ssä tieteen uutta aluevaltausta:
– Ensimmäinen ihminen on saanut Neuralink-aivoimplantin ja hän toipuu hyvin. Alustavat tulokset ovat lupaavia.
Muskin Neuralink-yhtiön tavoitteena on yhdistää ihmisen aivot tietokoneeseen vaikeista neurologisista sairauksista kärsivien potilaiden auttamiseksi. Tällaisia sairauksia ovat muun muassa ALS ja Parkinsonin tauti.
Kova kisa aivojen käyttöliittymästä
Neuralink ei ole ainoa yritys, joka on onnistunut asentamaan implantin ihmisaivoihin. Kaikille lääketieteellisiä laitteita valmistaville yrityksille ensimmäinen ihmistesti on kuitenkin merkittävä.
– Aivojen tietokoneisiin yhdistävää rajapintaa tutkivan yhteisön kannalta katsottuna on todettava, että vaikka monet yritykset työskentelevät kiehtovien tuotteiden parissa, on vain muutama yritys, joka on istuttanut laitteitaan ihmisiin. Neuralink on siten liittynyt melko pieneen ryhmään, toteaa professori Anne Vanhoestenberghe BBC:n uutisille.
– Tiedämme Elon Muskin olevan erittäin taitava luomaan julkisuutta yrityksilleen, professori lisäsi.
Ajatuksen voimalla
Musk ei aio jäädä tuleen makaamaan, vaan jatkaa mopo pystyssä kohti tulevaisuutta. Viestipalvelu X:ssä Musk ilmoittaakin, että Neuralinkin ensimmäinen tuote on nimeltään Telepathy (telepatia).
Telepathy mahdollistaa “puhelimen tai tietokoneen ja niiden kautta melkein minkä tahansa laitteen hallinnan vain ajattelemalla”.
Neuralinkin aiemman ilmoituksen mukaan yhtiön tavoite on saada ihminen kommunikoimaan tietokoneen näppäimistön ja hiiren kanssa pelkästään ajatuksen voimalla.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- telepatia Telepathy neurologiset sairaudet ihmisen ja tietokoneen kommunikointi rajapinta Anne Vanhoestenberghe laitteiden ohjaaminen ajatuksen voimalla ALS Parkinsonin tauti chip aivojen käyttöliittymä kyborgi aivoimplantti Neuralink siru Elon Musk
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Tekoäly vie ammattilaisten työt: British Telecom leikkaa jopa 55 000 työntekijää – lähes puolet väestä pihalle
Tekoäly valtaa maailmaa ja kouluissa ollaan etukenossa – vanhat säännöt eivät toimi ja uudet puuttuvat
Tekoälyn ryydittämä globaali uutiskanava pyrkii murtamaan sisällöntuotannon paikalliset monopolit
Verottaja haluaa torpata yksityisyyden suojan ja ottaa biometriset tunnisteet käyttöön – sota järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan vaatii uusia aseita
Tekoälyn hyödyntäminen leviää kulovalkean tavoin – EU yrittää saada lainsäädännöllä henkeä takaisin pulloon
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää