

LEHTIKUVA
Kyborgia pukkaa – ensimmäinen ihminen saanut kohutun Neuralink-aivoimplantin
Kyborgit ovat aina kiehtoneet osaa ihmisistä ja varsinkin scifi-väkeä. Robotin ja ihmisen yhdistelmä on jälleen askeleen lähempänä, kun Elon Muskin perustama yhtiö on onnistuneesti asentanut ihmiseen aivoimplantin. Vaikka Musk ei ole ainoana pappia kyydissä, hänen henkilöhistoriansa valaa uskoa uusiinkin onnistumisiin.
Miljardööri ja ihmeaikuinen Elon Musk iloitsi omistamassaan viestipalvelu X:ssä tieteen uutta aluevaltausta:
– Ensimmäinen ihminen on saanut Neuralink-aivoimplantin ja hän toipuu hyvin. Alustavat tulokset ovat lupaavia.
Muskin Neuralink-yhtiön tavoitteena on yhdistää ihmisen aivot tietokoneeseen vaikeista neurologisista sairauksista kärsivien potilaiden auttamiseksi. Tällaisia sairauksia ovat muun muassa ALS ja Parkinsonin tauti.
Kova kisa aivojen käyttöliittymästä
Neuralink ei ole ainoa yritys, joka on onnistunut asentamaan implantin ihmisaivoihin. Kaikille lääketieteellisiä laitteita valmistaville yrityksille ensimmäinen ihmistesti on kuitenkin merkittävä.
– Aivojen tietokoneisiin yhdistävää rajapintaa tutkivan yhteisön kannalta katsottuna on todettava, että vaikka monet yritykset työskentelevät kiehtovien tuotteiden parissa, on vain muutama yritys, joka on istuttanut laitteitaan ihmisiin. Neuralink on siten liittynyt melko pieneen ryhmään, toteaa professori Anne Vanhoestenberghe BBC:n uutisille.
– Tiedämme Elon Muskin olevan erittäin taitava luomaan julkisuutta yrityksilleen, professori lisäsi.
Ajatuksen voimalla
Musk ei aio jäädä tuleen makaamaan, vaan jatkaa mopo pystyssä kohti tulevaisuutta. Viestipalvelu X:ssä Musk ilmoittaakin, että Neuralinkin ensimmäinen tuote on nimeltään Telepathy (telepatia).
Telepathy mahdollistaa “puhelimen tai tietokoneen ja niiden kautta melkein minkä tahansa laitteen hallinnan vain ajattelemalla”.
Neuralinkin aiemman ilmoituksen mukaan yhtiön tavoite on saada ihminen kommunikoimaan tietokoneen näppäimistön ja hiiren kanssa pelkästään ajatuksen voimalla.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- telepatia Telepathy neurologiset sairaudet ihmisen ja tietokoneen kommunikointi rajapinta Anne Vanhoestenberghe laitteiden ohjaaminen ajatuksen voimalla ALS Parkinsonin tauti chip aivojen käyttöliittymä kyborgi aivoimplantti Neuralink siru Elon Musk
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tekoäly vie ammattilaisten työt: British Telecom leikkaa jopa 55 000 työntekijää – lähes puolet väestä pihalle

Tekoäly valtaa maailmaa ja kouluissa ollaan etukenossa – vanhat säännöt eivät toimi ja uudet puuttuvat

Tekoälyn ryydittämä globaali uutiskanava pyrkii murtamaan sisällöntuotannon paikalliset monopolit

Verottaja haluaa torpata yksityisyyden suojan ja ottaa biometriset tunnisteet käyttöön – sota järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan vaatii uusia aseita

Tekoälyn hyödyntäminen leviää kulovalkean tavoin – EU yrittää saada lainsäädännöllä henkeä takaisin pulloon
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Kansainvälinen kehitysrahoitus kääntyi selvään laskuun vuonna 2024 niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Tuoreen laskelman mukaan Suomen antama kehitysapu pieneni 12,9 prosenttia vuodesta 2023 vuoteen 2024 - siis yhdessä vuodessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää