LEHTIKUVA
Kyberturvallisuus kohentuu – Suomen kyettävä suojaamaan elintärkeät toimintonsa kaikissa tilanteissa
Suomen kyberturvallisuutta parannetaan uudella kyberturvallisuusstrategian ohjelmalla, johon kaikki osapuolet sitoutuvat alusta alkaen. Näin sanoo Turvallisuuskomitean puheenjohtaja, puolustusministeriön kansliapäällikkö Jukka Juuti, joka esitteli Suomen kyberturvallisuusstrategian toimeenpano-ohjelman torstaina Helsingissä.
Strategia kokoaa yhteen julkisen hallinnon merkittävät kyberturvallisuutta parantavat hankkeet ja toimenpiteet vuosille 2017-2020.
Samalla esiteltiin myös Kodin kyberopas, joka kertoo, miten jokainen kansalainen voi toimia turvallisesti internetissä ja ymmärtää kyberturvallisuutta.
Hankkeet toteutetaan: kaikki sitoutuvat
Juuti kertoo, että Suomi julkisti ensimmäisen kyberturvallisuusstrategiansa jo vuonna 2013 maailman kärkimaiden joukossa. Tätä strategiaa moitittiin kuitenkin liian virkamieslähtöiseksi ja liian seikkaperäiseksi niin, että hanke vajosi noin 80 osa-alueensa kanssa strategiselta tasolta yksityiskohtien tasolle. Samalla hankkeiden toteutumiseen jäi toivomisen varaa.
Tällä strategiaan koottiin yhteiskuntaan laaja-alaisesti vaikuttavia toimenpiteitä ja hallinnonalojen jokapäiväinen ja sisäinen tietoturvan kehittäminen jätettiin pois. Eri hallinnonaloille jätettiin valtaa miettiä itse, miten kyberalan yksityiskohdat pitää hoitaa kyseisellä alalla.
Samalla varmistettiin, että tärkeimpiin asioihin todella sitoudutaan.
– Olemme käyneet kahdenvälisen keskustelun siitä, että toimijat ovat todella sitoutuneet edistämään ja resursoimaan toimenpidettään. Tällä kertaa emme ole tehneet listaa toimenpiteistä, joita käskisimme muiden toteuttaa, vaan kukin toimenpiteen toteuttaja on valmis viemään itse esittämäänsä hanketta eteenpäin. Jokaiseen toimenpiteeseen ja sen edistämiseen on näin sitouduttu, Juusti valaisee.
Kanssakäymistä lisätään
Juustin mukaan Suomi kuuluu harvoihin maihin, jotka julkaisevat kyberalan strategiansa. Monet maat eivät halua julkistaa niitä asioita, joita ne pitävät kyberasioissa itselleen tärkeinä.
Valmistelussa kävi ilmi, että Suomessa puuttuu säännöllistä vuorovaikutusta viranomaisten, elinkeinoelämän ja akateemisen maailman kesken.
– Päädyimme perustamaan kyberturvallisuusfoorumin, joka kokoontui helmikuun alussa Turvallisuuskomitean, yritysten toimitusjohtajien ja akateemisten huippututkijoiden kesken. Hyvien kokemusten vuoksi kokouksia jatketaan vuosittain, Juusti kertoo.
Suomi on jo kymmenen parhaan maan joukossa
Strategian mukaan Suomen pitää kyetä suojaamaan elintärkeät toimintonsa kaikissa tilanteissa kyberuhkaa vastaan. Kansalaisilla, viranomaisilla ja yrityksillä pitäisi olla mahdollisuus hyödyntää tehokkaasti turvallista kybertoimintaympäristöä ja sen suojaamiseen syntyvää osaamista. Suomen pitäisi olla maailmanlaajuinen edelläkävijä kyberuhkiin varautumisessa ja niiden aiheuttamien häiriöiden hallinnassa.
Kansainvälisten vertailujen ja arvioiden perusteella Suomi sijoittuu nyt kärkikymmenikköön kyberturvallisuuden valmiuden ja toimeenpanon edistymisen alueilla, strategiassa kerrotaan.
Kykyjä pitää parantaa
Strategian mukaan Suomeen täytyy luoda tehokas yhteistoimintamalli viranomaisten ja muiden toimijoiden välille. Samalla pitää parantaa elintärkeitä toimintoja turvaavien henkiköiden tilannetietoisuutta ja tilanneymmärrystä. Samoin kehitetään yhteiskunnalle elintärkeiden yritysten ja organisaatioiden kykyä havaita ja torjua elintärkeää toimintoa vaarantavat kyberuhkat ja –häiriötilanteet sekä toipua niistä.
Huolehditaan, että poliisilla on tehokkaat edellytykset ehkäistä ja paljastaa kyberrikoksia. Puolustusvoimat luovat kokonaisvaltaisen kyberpuolustuskyvyn. Suomi osallistuu aktiivisesti alan kansainvälisten organisaatioiden toimintaan.
Suomen pitää parantaa kaikkien yhteiskunnan toimijoiden kyberosaamista ja –ymmärrystä. Lainsäädännöllä varmistetaan tehokkaan kyberturvallisuuden edellytykset. Viranomaisille ja elinkeinoelämälle määritellään kyberturvallisuutta koskevat tehtävät ja yhteiset perusteet. Strategian toimeenpanoa valvotaan ja toteutumaa seurataan.
Turvallisuus on edistynyt
Strategian mukaan Suomen kyberturvallisuus on edistynyt -myös maakunta- ja soteuudistuksessa. Valtioneuvostolla on käytössään valmiuden ja varautumisen johtamiseen liittyvät tiedonsiirron ja –käsittelyn ratkaisut kaikissa tilanteissa.
Kriittisten perusrekisterien ja tietovarantojen saatavuus ja luottamuksellisuus on hallittu kaikissa tilanteissa.
Sähköenergian toimintavarmuuden riittävä taso ja yhteiskunnan kannalta keskeisten kohteiden sähkönjakelu on varmistettu, huoltovarmuuskriittisten yritysten kyberturvallisuus on edistynyt.
Myös vaalien toteuttamisen tieto- ja kyberturvallisuus on selvitetty.
Kodin kyberopas ohjaa kansalaista
Turvallisuuskomitea julkaisi myös toimittaja Jaana Laitisen kirjoittaman kansantajuisen ohjeen Kodin kyberopas, joka kertoo, kuinka tavallinen kansalainen selviää arjen kyberviidakossa.
Se neuvoo suojaamaan tietokoneen ja lähiverkon, käyttämään sähköpostia turvallisesti, antaa tietoa kiristys-, vakoilu- ja kalasteluohjelmista ja tietokoneen kaappauksesta – ja kuinka nämä kaikki vältetään.
Opas neuvoo myös hoitamaan pankki- ja maksuasiat turvallisesti pankeissa ja verkkokaupoissa ja suojaamaan yksityisyyttä some-ympäristössä.
Opas neuvoo myös tunnistamaan huijarit ja muistuttaa, ettei kaikkea pidä uskoa. Huijausta ovat viestit, jotka lupaavat suurinta onnea: romanssihuijaukset ja uutiset suurista rahavoitoista tai –perinnöistä…
Samoin neuvotaan suojautumaan identiteettivarkaudelta ja neuvotaan, mistä roisto voi saada yksityisen kansalaisen henkilötiedot – ja miten pitää menetellä, jos joutuu kyseisen rikoksen uhriksi.
Kodin kyberoppaalle toivotaan laajaa levikkiä. Sen voi imuroida netistä.
Laitisen edellinen teos sähkökatkoihin varautumisesta sai laajan levikin.
– Se oli varsinainen bestseller: 800 000 latausta, Juusti kehuu.
– Se on tavoite, Laitinen vahvisti.
Kyberosaaminen on maamme voimavara
Juustin mukaan kyberturvallisuus pitää nähdä voimavarana, jonka osaaminen tuo Suomelle uusia mahdollisuuksia menestyä taloudellisesti.
Strategian yksi tärkeä asia on varmistaa ikääntyvien ihmisten asiointi verkossa apteekissa, pankeissa tai sairaaloissa.
– Tämä vähentää ikääntyvien ihmisten mahdollisuutta joutua huijausten uhriksi, mikä helpottaisi viranomaisten voimavaroja. Tätä samaa edistää Kodin kyberopas, jolla tähtäämme samaan maaliin: digitaalisen ympäristön turvalliseen hyödyntämiseen, Juusti totesi.
Kansallinen strategia pyrkii nostamaan myös kansalaisten osaamistasoa kyberasioissa.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää