Pixabay, NestoR019
Kuukausi Ruotsin vaaleihin, vaihtuuko valta aseellisen väkivallan huippumaassa? – Valtiotieteilijä: Kysymys rikollisuudesta ensimmäistä kertaa niin merkittävä, että puolueiden otettava siihen kantaa
Ruotsissa käydään valtiopäivävaalit 11. syyskuuta tilanteessa, jossa lähitulevaisuus on sumea kaikille. Ehkäpä siksi vaalien keskeiset kysymykset ovat korostetun kotikutoisia. Vaalituloksen voi ratkaista jo pelkästään äänestysvilkkaus.
Heinäkuun loppuun mennessä Ruotsissa oli tilastoitu 232 ammuskelua tänä vuonna. Henkensä menettäneitä oli 40 ja haavoittuneita 60. Rikollisuus on mielipidetiedustelun mukaan keskeisin teema syyskuun valtiopäivävaaleissa.
– Rikollisuusteema on noussut kuin raketti. Sen merkitys on lisääntynyt vaaleista vaaleihin. Nyt kysymys rikollisuudesta on ensimmäistä kertaa niin merkittävä, että puolueiden on tahdostaan riippumatta otettava siihen kantaa, sanoo valtiotieteilijä Patrik Öhberg Göteborgin yliopistosta Ruotsin radion haastattelussa.
Asetelma suosii konservatiivipuolueita
Vaalit käydään oudossa tilanteessa sodan riehuessa Euroopassa ja talouden ollessa mahdollisesti matkalla syvään monttuun. Kaikesta tästä huolimatta puolueet ovat keskittyneet Ruotsin sisäisiin asioihin ja dystopiat on jätetty tarkoituksellisesti sivummalle.
– Vaalikampanjasta tulee ruotsalaisittain katsottuna ainutlaatuinen ja Länsi-Euroopan kokemuksista tiedämme, että asetelma suosii erityisesti konservatiivisia puolueita, jotka ovat tämän teeman omineet, toteaa Göteborgin yliopiston valtio-opin professori Henrik Ekengren Oscarsson.
Oikeiston voitto on kahden kauppa
Jos vasemmistoblokki voittaa vaalit sosialidemokraattinen hallitus jatkanee hallitusvastuussa nykyiseen malliin. Vahvistettuna vasemmistopuolueella ja vihreillä, keskustan tukiessa hallitusta valtiopäivillä.
Jos sen sijaan oikeistoallianssi voittaa, kysymys on jo paljon mutkikkaampi. Kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson on jo esiintynyt tulevan pääministerin roolissa ja piirreskellyt uuden hallituksen kokoonpanoa. Kivenä kengässä on ollut ruotsidemokaatit ja erityisen tiukka tilanne on tulossa, jos kansallismielinen puolue menestyy vaaleissa kokoomusta paremmin.
– Asiakysymykset ratkaisevat, Kristersson muotoili Ruotsin radion haastattelussa kantaansa yhteistyöhön ruotsidemokraattinen kanssa.
– Ruotsin politiikassa emme ole pitkään aikaan pystyneet puhua toistemme kanssa asiakysymyksistä ja siksi konkreettiset ongelmat ovat ratkaisematta. Näin ei voi jatkua, kokoomusjohtaja täsmensi.
Salkkuja jaetaan jo
Porvarihallituksen mahdollisuuksia nakertaa kristillisdemokraattinen puolue, jonka johtaja Ebba Busch ilmoitti muutama päivä sitten, ettei suora hallitusyhteistyö ruotsidemokraattien kanssa ole mahdollista.
Ruotsidemokraattien osaksi jäisi tukea hallitusta valtiopäivillä. Ministerinpostit jakaisivat keskenään kokoomuksen, kristillisten ja mahdollisesti liberaalien edustajat.
– Olemme tehneet yhteistyötä kaiken aikaa kokoomuksen kanssa oppositiossa, joten olemme yhdessä hallituksen ydin. Toki hyvässä ja läheisessä yhteistyössä liberaalien ja ruotsidemokraattien kanssa, Busch toteaa Göteborgs Postenin haastattelussa.
Äänestysaktiivisuus saattaa ratkaista lopputuloksen
SVT/Novuksen elokuun mielipidekyselyn mukaan valtiopäivävaalien ykkönen olisi sosiaalidemokraattinen puolue, joka saisi 30,6 prosenttia äänistä. Kokoomus ja ruotsidemokraatit saisivat kumpikin 18,6 prosentin kannatuksen. Vasemmistopuolueen kannatus oli 7,2 prosenttia, keskustan 6,8, kristillisdemokraattien 6,3 ja liberaalien 5,2 prosenttia.
Ympäristöpuolue oli yllättäen kömpinyt äänikynnyksen yli ja sai nyt 5,1 prosentin kannatuksen kyselyyn vastanneilta.
Asetelmat oikeisto- ja vasemmistoblokkien välillä ovat hyvin tasaiset, joten voi hyvinkin olla, että vaalit ratkaistaan sen perusteella, miten puolueet saavat kannattajansa ylös, ulos ja liikkeelle.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- porvarihalllitus Henrik Ekengren Oscarsson vaaliteemat Patrik Öhberg. ammuskelut Ruotsin vaalit 2022 Ebba Busch valtiopäivävaalit sosialidemokraatit vasemmistopuolue Ulf Kristersson Allianssi Kristillisdemokraatit hallitusyhteistyö Liberaalit Maltillinen kokoomus Ruotsidemokraatit äänestysvilkkaus Turvallisuus Väkivalta Rikollisuus Keskusta
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Ruotsidemokraattien vaalimainonta herättää suuria tunteita: “Tervetuloa palautusjunaan, vain menolippuja. Seuraava asema Kabul.”
Ruotsissa ammuttu hengiltä jo enemmän ihmisiä kuin koko viime vuonna – nyt luodeista voi saada osumaa leikkipuistossakin
Ruotsin pääministeri Kristersson: Sisäisen turvallisuuden ongelmien korjaamisessa voi ottaa oppia Tanskasta – ”Jengirikollisuuteen puuttumiseen tarvitaan nyt uutta voimaa”
Viikon suosituimmat
Kirjailija Jarkko Tontti: Punavihreä kupla on puhkeamassa – ”Eliitille koittanut viimeinen hetki havahtua, että he ovat irtautuneet suomalaisesta elämästä”
Punavihreä kupla on suomalaisessa poliittisessa keskustelussa tunnettu käsite, jolla kuvataan sananmukaisesti kuplautunutta, vasemmistoa myötäilevää yhteisöä. Punavihreään hegemoniaan on tähän saakka keskeisesti kuulunut yhteiskunnallisen eliitin ja sitä myötäilevän median voimakas vieraantuminen tavallisesta kansasta, sen huolenaiheista ja toiveista. Juristitaustainen kirjailija Jarkko Tontti esittää nyt konkreettisin perusteluin, miten ajat ovat muuttuneet ja punavihreä arvomaailma törmännyt seinään.
Ilmastonmuutos ei sytyttänyt Los Angelesin maastopaloja – epäiltyjä tuhopolttajia otettu kiinni
Ilmastonmuutos on saattanut pahentaa Kalifornian kuivuutta ja voimistaa tuulia, mutta maastopalot johtuvat ihmisten toiminnasta. Useita epäiltyjä tuhopolttajia on jo otettu kiinni. Kuvernööri Newson on kutsunut kansalliskaartin apuun estämään palaneiden kotien ryöstelyä.
Mikä meni pieleen journalismissa? – Näkökulmia median alennustilan aiheuttajista
2020-luvulla journalismi on kriisissä. Toimittajien ja mediayleisön suhde on jännittynyt, ja samalla uudet ailahtelevat ansaintamallit kasaavat painetta toimituksille. Mediamaailmaa läheltä seuraavat vaikuttajat tarkastelevat syitä siihen, miksi journalismi on ajautunut alennustilaan.
Vanhemmat ottavat jo juristin mukaan lapsensa opettajatapaamisiin – opettajilta kuppi nurin
Opettajien työelämä Ruotsissa ei ole välttämättä ollut ruusuilla tanssimista tähänkään asti. Uusin vitsaus ovat juristit, joita vanhemmat raahaavat mukaan pikkupiltin opettajatapaamisiin. Näin tapahtuu sekä hyvinvoivissa yksityiskouluissa että ongelmalähiöiden kunnallisissa oppilaitoksissa. Kuppi meni nurin jo opetusministeriltäkin.
DEI-ideologia ei varjellut Kaliforniaa maastopaloilta – viranomaisille kovaa kritiikkiä
Yksi kritiikin kohde Los Angelesin alueen maastopaloihin liittyen on se, että monien mielestä poliitikkojen ja pelastuslaitoksen johdon olisi pitänyt ideologisen yhdenvertaisuuspuuhastelun sijasta keskittyä perusasioihin, kuten varmistamaan palopostien toimivuus ja sammutusveden saatavuus. Los Angelesin pelastuslaitoksella on viime vuosina panostettu vahvasti DEI-ideologian edistämiseen.
Jättimäinen grooming-skandaali lopulta julki: rasismisyytösten pelko ja väestösuhteiden vaaliminen tukkivat viranomaisten suut -“Suurin rauhan ajan rikos ja sen peittely Britannian historiassa”
Useamman vuosikymmenen ajan jatkunut tuhansien englantilaistyttöjen järjestelmällinen groomaus, ahdistelu ja sarjaraiskaukset ovat suurin rauhanajan rikos modernin Euroopan historiassa, kirjoittaa historioitsija ja kolumnisti Dominic Green amerikkalaisessa The Free Press -lehdessä. Nämä rikokset ovat enimmäkseen pakistanilaistaustaisten muslimimiesten tekemiä, ja valtaosa heistä ei ole joutunut vastuuseen. 2010-luvulla sekä oikeiston että vasemmiston johtamat hallitukset yrittivät hyssytellä vyyhtiä muutamien symbolisten oikeudenkäyntien jälkeen. Se näytti onnistuvan, kunnes Elon Musk perehtyi osaan oikeudenkäyntiasiakirjoista ja nosti asian esille omistamallaan X-alustalla. Nyt skandaali ravistelee Ison-Britannian yhteiskuntajärjestystä, eikä vyyhtiä voi enää hyssytellä.
Antikainen: Scholzin päätös jättää Ukraina ilman apua on häpeällinen – Tuppurainen siunasi Suomen demarien tuen Berliinissä
Saksan liittokansleri Olaf Scholz (SPD) päätti estää noin kolmen miljardin euron arvoisen tukipaketin Ukrainalle. Tukipaketti olisi sisältänyt kriittisiä puolustusjärjestelmiä, kuten IRIS-T-ilmatorjuntajärjestelmiä ja Patriot-ilmatorjuntaohjuksia, joita Ukraina on pyytänyt suojellakseen kansalaisiaan Venäjän aggressioilta. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen pitää päätöstä käsittämättömänä ja vastuuttomana.
Somaleista puolet työttöminä ja lopuilla usein toimeentulovaikeuksia Ruotsissa – maan työikäisistä enemmistö ulkomaalaistaustaisia jo vuonna 2033
Yli puolet Ruotsin työikäisestä väestöstä on ulkomaalaistaustaisia vuonna 2033. Heistä useimpien tausta on Euroopan ulkopuolella. Kohti mielenkiintoisia aikoja ollaan menossa ja äänestämisessä saattaa piillä demokratian muutoksen avain. Göteborgs-Posten on haastatellut somalivaikuttajaa.
Mielipiteenvapaus somessa kuohuttaa saksalaisia – viestipalvelu X:stä alkoi joukkopako, kun Musk kehotti saksalaisia äänestämään AfD:tä
Amerikkalaisen teknomiljardöörin Elon Muskin ja Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) puheenjohtajan Alice Weidelin torstai-iltana X-viestipalvelukanavalla käymä keskustelu Saksan politiikasta ja Mars-lennoista räjäytti käyntiin myrskyisän keskustelun vaalivaikuttamisesta ja mielipiteenvapaudesta sosiaalisessa mediassa. Monet ammattiliitot ja Saksan korkein oikeus ovat ilmoittaneet jättävänsä X:n.
Kiinalaiset troolarit imuroivat kalat maailman meristä – pian tyhjän saa pyytämättäkin
Kun Kiinan omat merialueet oli kalastettu tyhjäksi, kommunistivaltio pystytti maailman suurimman kalastuslaivaston ja lähetti sen imuroimaan maailman merille. Valtavat uivat tehtaat tuhoavat kalakantoja kiihtyvällä vauhdilla. 3,3 miljardia ihmistä saa maailmassa huomattavan osan ravintoaan kalasta, mutta ennen pitkää yhä useammalle jää nälkä.