

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Kuntien taloushaasteet kasvussa – maahanmuuttajat putoavat Ruotsissa liian usein sopeutumistuelta toimeentulotuelle
Kuntien sosiaalimenot kasvavat Ruotsissa nyt nopeasti. Kunta- ja alueliitto kyseli asiasta ja 93 prosenttia kunnista vastasi: keskeisin syy kustannusten nousuun on työttömien maahanmuuttajien putoaminen sopeutumistuelta toimeentulo- ja sosiaalitukien piirin. Selvityksestä kertoo Ruotsin yleisradio.
– Ruotsiin tuli valtava määrä väkeä vuonna 2015 ja nyt he alkavat pudota pois sopeutumistuen piiristä. Monilla on eri syistä vaikeuksia löytää työtä ja heillä on erilaisia haasteita tässä. Valtion satsaukset TE-palveluihin ja työllistämiseen ovat pienentyneet ja niinpä ihmiset joutuvat pärjätäkseen asioimaan kuntien sosiaalipalveluiden kanssa, sanoo Leif Klingensjö Ruotsin kunta- ja alueliitosta ja jatkaa:
– Monet joutuvat turvautumaan toimeentulotukeen erittäin pitkään ja se on todellinen epäkohta, varsinkin yksilön itsensä kannalta.
Pulaa kuntien tukitöistä
Työnvälitykseen tehdyistä leikkauksista johtuen yhä harvempi sai viime vuonna tukitöitä.
– Se vaikuttaa uskomattoman paljon. Monilla on sen verran etäisyyttä työmarkkinoihin, että he tarvitsevat tukitoimia päästäkseen työnteon alkuun, Klingensjö selvittää.
Kylmää kyytiä tuli erityisesti heille, joiden työpaikat olivat kokonaisuudessaan tuettuja. Tällaisia töitä oli pääosin kuntasektorilla. Kokoomuksen ja kristillisdemokraattien valtiopäivillä aikaansaamat budjettileikkaukset lopettivat käytännössä erityistuetut työpaikat, analysoi Ruotsin yleisradio.
Tukien sijaan aktiivisuutta
Kokoomuksen talouspoliittinen asiantuntija Elisabeth Svantesson on sitä mieltä, että erityistuetut työt ovat sekä kalliita, että tehottomia. Hänen mukaansa kovin harvat työllistyvät erityistukikauden jälkeen.
– Kyse ei ole ainoastaan rahasta vaan siitä, että tehdään asiat tehokkaammin, Svantesson linjaa.
Koulutusta tukitöiden sijaan, ruotsin kielen opiskelua ja aktiivisuutta työnantajien suuntaan. Tarvitsemme uudistuksia tehottomien tukien sijaan.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- sopeutumistuki tuetut työpaikat työllistämistoimet Ruotsin kunnat Kristillisdemokraatit maahanmuuttajat Toimeentulotuki Kokoomus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Suomeen ei tarvita lisää halpatyövoimaa – monet työt katoavat ja maa on jo ennestään pullollaan niukasti koulutettuja, sanoo tutkija Samuli Salminen

Kansalaisten avustushuijaukset ja vierastyövoimaan liittyvät yritysten väärinkäytökset maksavat Ruotsin veronmaksajille miljardeja

Järjestäytynyt rikollisuus riistäytynyt hallinnasta länsinaapurissa – Suomen on vältettävä Ruotsin virheet

Varapuhemies Eerola: Se, että meillä on Suomessa omastakin takaa tukien varassa eläviä ihmisiä, ei ole peruste hankkia ulkomailta lisää elätettäviä

Vauhti senkun kiihtyy – joka viides Ruotsissa asuva syntynyt ulkomailla

Ex-maahanmuuttoviraston pomo muistelee Ruotsin pakolaissyksyä 2015: ”Kenelläkään ei ollut homma hanskassa”

Maahanmuutto kasvatti neljäsosaa Ruotsin kunnista – sosiaalimenojen räjähdysmäinen kasvu vie varat investoinneilta
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää