

MATTI MATIKAINEN
Kuntavaalien tuloksissa selkeä trendi: Keskusta, SDP ja vihreät vajoavat – perussuomalaiset kasvavat voimakkaasti
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho analysoi tiistaina kuntavaalien tulosta tuumaustunnilla. Vaalien lopputulosta voi tarkastella monella eri mittarilla, mutta olennaisinta lienee kuitenkin saavutettujen valtuustopaikkojen määrä verrattuna edellisiin vaaleihin.
Halla-aho toteaa, että kun vaalituloksia käy läpi paikkakuntakohtaisesti, voi nähdä selviä trendejä.
– Keskusta, SDP ja vihreät vajoavat, kokoomus nousee hitusen, perussuomalaiset kasvavat erittäin voimakkaasti. Ennen vaaleja Suomessa oli 59 kuntaa, joissa oli vain yksi perussuomalainen valtuutettu. Näistä 47:ssä valtuustoryhmä kasvoi vaaleissa. Uusia yhden valtuutetun kuntia tuli 11 kappaletta aiemmista nollakunnista.
– Niistä kunnista, joissa oli valmiiksi perussuomalainen valtuustoryhmä, ryhmän koko kasvoi 207:ssä kunnassa. 114:ssä kunnassa ryhmä vähintään kaksinkertaistui. Ryhmä pysyi ennallaan 26 kunnassa. Valtuustoryhmä pieneni vain 16:ssa kunnassa, mutta näistäkin osa johtui valtuuston koon pienentymisestä kuntaliitosten seurauksena, Halla-aho sanoo.
Jalansija melkein kaikissa Suomen kunnissa
Halla-aho painottaa, että perussuomalaiset tekivät puolueen historian parhaan kuntavaalituloksen ja historiallisen suuren voiton suhteessa edeltäviin vaaleihin.
– Emme aivan päässeet tavoitteeseemme suurissa ja keskisuurissa kaupungeissa, mihin luultavasti vaikutti eniten matala äänestysaktiivisuus. Koska suuret äänestäjämassat asuvat kaupungeissa, tämä näkyy kokonaisääniosuudessamme. Mutta yksi näiden vaalien merkittävimmistä asioista tapahtui sen vihreän värikartan alla, hiukan katseilta piilossa.
– Olemme saaneet jalansijan melkein kaikissa Suomen kunnissa, ja olemme kasvaneet voimakkaasti melkein kaikkialla, missä meillä jo oli jalansija. Tämä tosiasia valkeni toden teolla itsellenikin vasta eilen, kun perkasin tuloksia kunta kerrallaan, Halla-aho sanoo.
Muutos ei tapahdu yhdessä yössä
Halla-aho nosti jälleen esille, että muut puolueet ja media pitävät perussuomalaisia edelleen tilapäisenä häiriönä.
– Meidän vaalituloksiimme kohdistuu aina räjähdysmäisiä ”jytkytysodotuksia”. Jos ne eivät toteudu, muut huokaisevat helpotuksesta ja lällättelevät meille analyyseissään. ”Ei tullut kuntajytkyä, vaan tuli lötky ja tussahdus”, he sanovat.
– Se muutos, jota me ajamme, ei kuitenkaan tapahdu rytisten eikä yhdessä yössä. Se tapahtuu sillä, että kasvamme osaksi päätöksentekojärjestelmää, sekä kunnissa että muilla tasoilla, ja muutamme sitä sisältä päin. Nämä vaalit ovat osa sitä prosessia ja antavat meille mahdollisuuksia, jos osaamme ja maltamme niitä hyödyntää. Meillä on nyt erittäin hyvät asetelmat kunnissa, kun ymmärrämme, mitä on tapahtunut ja pidämme jalat maassa ja perussuomalaisen aatteen kirkkaana mielessä.
Halla-aholle itselleen nämä olivat neljännet kuntavaalit. Tuumaustunnilla perussuomalaisten puheenjohtaja kiitteli jo toistamiseen puolueväkeä hyvästä yhteishengestä vaalikampanjan aikana.
– Kiitos teille kaikille. Tie kuntavaaleihin on ollut pitkä ja raskas, mutta myös antoisa ja unohtumaton.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaisille iso vaalivoitto, Halla-aholta kiitokset kenttäväelle vaalityöstä: ”En ole koskaan kokenut tällaista yhteishenkeä ja yhteen hiileen puhaltamista”

Perussuomalaiset keräsi Kihniössä yli kolmasosan kaikista äänistä ja nousi suurimmaksi puolueeksi – ykköspaikka myös viidessä muussa kunnassa

1350 perussuomalaista valtuutettua – tässä he ovat

Perussuomalaisista kuntavaalien suurin voittaja: Valtuustopaikkojen määrä miltei kaksinkertaistui – Halla-aho: Kunnissa tapahtui massiivinen muutos

Puoluesihteeri Grönroos kiittää kaikkia perussuomalaisten kuntavaaliehdokkaita: ”Jokainen mukaan lähtenyt ehdokas on näiden vaalien sankari”

Onko vaaleja jo liikaa? Kahden vuoden sisään tulossa eduskuntavaalit ja ehkä maakuntavaalitkin – Halla-aho: Olisi perusteltua miettiä joidenkin vaalien yhdistämistä tai järjestämistä samaan aikaan

Kolme sukupolvea perussuomalaisvaltuutettuja Kainuussa: Perussuomalaisuus periytyy isältä pojalle
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää