Oppositioryhmät perustelivat yhteistä välikysymystä varsin yhtenäisin äänenpainoin. Yhteinen tulkinta oli, että hallituksen toimet ovat menneet pahasti solmuun, mikä vaarantaa kuntien toiminnan ja asukkaiden palvelut.
– Hallituksen kuntapolitiikka on ollut sekaisin. Ei tiedetä, mitä ollaan tekemässä. Se on myös päättämätöntä: hallitus ei voi tehdä päätöksiä, perussuomalaisten ryhmäjohtaja Jari Lindström moitti tiedotustilaisuudessa.
– Ja kun oppositio on tarjonnut yhteistyön kättä, ei se ole kelvannut, vaan se on torjuttu jopa ylimielisellä suhtautumisella parlamentarismiin. Siksi olemme tarttuneet näinkin järeään keinoon. Onkin mielenkiintoista, mitä hallitus vastaa – ja kuka vastaa, Lindström totesi.
Sote-asiat eivät
tarvitse valmistelua
Keskustan ryhmäjohtaja Kimmo Tiilikaisen mukaan sote-asioissakaan ei tarvita enää valmistelua, vaikka hallitus aloittaa nyt vasta sitä. Valmista pitäisi olla jo. Välikysymyksen hän toivoi antavan hallitukselle ajateltavaa.
– Kun hämmästyneinä olemme seuranneet, kuinka hallituksen sisälläkin on esitetty monenlaisia mielipiteitä, toivomme, että välikysymys antaa hallituspuolueille mahdollisuuden selvittää omaa linjaansa ja suomalaiset saisivat tietää hallituksen tavoitteet, Tiilikainen puntaroi.
Pirkko Mattila: yhdessä
olisi jo valmista
Pirkko Mattila (ps.) sanoi, ettei hän soisi hallituksen tuovan hallintovaliokuntaan sote-uudistuksesta lakiesityksen, joka on ristiriidassa perustuslain kanssa, kun oppositio on tarjonnut parlamentaarista yhteistyötä ja esittänyt selkeitä vaihtoehtoja.
– Sote-mallia mietitään vasta nyt, vaikka yhdessä olisimme voineet tehdä sen paljon aikaisemmin – sillä tiedämme kyllä mitkä kuntien suurimmat menot ovat, hallintovaliokunnan puheenjohtajana toimiva muhokselainen Mattila sanoi.
Suurin osa rahoista menee sosiaali- ja terveysmenoihin. Vuonna 2012 niihin meni 21,4 miljardia euroa, mikä oli 55,3 prosenttia kuntien kustannuksista.
Mustajärvi: Kokoomus ajaa yksityistämistä
Vasenryhmää edustava Markus Mustajärvi ihmetteli, miksi kokoomus ajaa kuntauudistusta jääräpäisesti läpi vastustuksesta huolimatta. Vastaus on hänestä selvä:
– Kun vanhat rakenteet murskataan, se avaa mahdollisuuden yksityistämiselle. Arvostelenkin koko vasemmistoa siitä, ettei tätä nosteta näkyvämmin esiin. Olen varma siitä, että kokoomus ajaa tätä tavoitetta – jopa oman kannatuksensa kustannuksella, Mustajärvi manasi.
Hän moitti myös, kuinka hallitus on jatkanut prosessejaan, vaikka oikeuskansleri on ojentanut sitä useasti mm. siitä, ettei kunnilla ole ollut vaadittuihin päätöksiin riittävästi tietoa. Mustajärvi otti opposition ja etenkin keskustan kuntapolitiikasta kunniaa myös omalle taustaryhmälleen saaden yleisön naurahtamaan.
– Keskustan kotikunta-maakuntamalli muistuttaa itse asiassa paljon SKDL:n vuoden 1983 ohjelmaa. Toivon, ettei keskustaa tämän takia kovin leimattaisi. Kunta- ja sote-asioissa meillä on ollut perinteisesti paljon yhteistä, hän kehui.
Oppositio lupasi:
Ei pakkoliitoksia
Oppostitio lupasi yhden asian: he eivät liitä kuntia pakolla yhteen. Mitä vaalien jälkeen tapahtuu – jatkuuko yhteistoiminta sitten? Tiilikainen sanoi keskustan oppineen, että katsotaan ensin ne vaalit. Niiden jälkeen puolue on valmis yhteistoimintaan kaikkien ryhmien kanssa. Myös Lindström kehotti katsomaan ensin vaalien tuloksen.
– Mutta olemme valmiit tekemään yhteistyötä jatkossakin. Olisi outoa, jos olisimme vaalien jälkeen näin suuressa asiassa taas eri mieltä, Lindström aprikoi.