Entinen ammattinyrkkeilijä Robert Helenius sai kuntavaaleissa Sipoossa 149 ääntä ja nousi selkeästi valtuustoon. Urheilutausta tuonee politiikkaan miehelle mukaan henkistä resilienssiä.
Lempinimellä ”Pohjolan painajainen” tunnettu raskaansarjan iskijä Helenius aikookin jatkossa keskittyä intensiivisesti uuteen tehtäväänsä kuntapäättäjänä, sillä jo vaali-iltana hän paljasti, että nyrkkeilyura on jäänyt taakse.
Kunnanvaltuustossa Helenius aikoo ensi alkuun tarkistaa, ”millainen meininki” siellä on. Heleniukselle tärkeät politiikan teemat liittyvät esimerkiksi koulutukseen sekä lasten ja nuorten hyvinvointiin.
– Kyllähän viime kädessä kaikki lähtee kouluista. Sieltä tulevat myös meidän seuraavat poliitikot ja tulevaisuuden johtajat. Haluan osaltani edistää samalla koululaisten parempaa itsetuntoa ja itseluottamustakin. Olen huomannut, että tänä päivänä monet ihmiset eivät aina oikein edes ymmärrä omia etujaan tai turvallisuuttakaan. Jos kaikkea pelkää liikaa, niin ei oikein elämästäkään tahdo tulla mitään.
Yhteiskunnallisista asioista aina kiinnostunut Helenius mietti lähtevänsä mukaan politiikkaan jo useita vuosia sitten, mutta urheilu-uran yhdistäminen ei ole takavuosina mahdollistanut sitoutumista yhteiskunnalliseen työhön.
– Aiemmin on ollut joko ura kesken tai jotain muuta kiikarissa. Koska haluan perehtyä asioihin huolellisesti, en ole kokenut mahdolliseksi ehdokkuutta vaaleissa. Nyt tuntui siltä, että olisi kiva päästä mukaan vaikuttamaan. Ja nyt kun olen lähtenyt mukaan, niin tietenkin olen täysillä messissä. Yritän aluksi kerätä asioista niin paljon tietoa kuin mahdollista.
Ilmaisia mitaleja ei pitäisi jakaa
Kuntapäättäjä Heleniuksen mukaan terve kilpailuhenkisyyskin kuuluu elämään. Mies vierastaa yhteiskunnan nykyhenkeä, jossa asioita usein kannetaan valmiina nenän eteen ilman, että niiden eteen on jouduttu ponnistelemaan. Helenius kuvaa tätä yhteiskunnan ”nukahtamiseksi”.
– Nykypäivänä nuorille ei juuri painoteta sitä, että pitää olla hyvä kunto ja pitää osata tehdä asioita, vaan nykyään on enemmän sitä, että yhteiskunnassa jaetaan kaikkea kaikille, mikä ei ole ihan oikein, koska jotkut meistä tekevät tosi rajusti töitä ja toiset taas eivät tee yhtään mitään unelmiensa eteen. Meillä ikään kuin jaetaan ilmaiseksi mitaleja kaikille.
Omien unelmien saavuttaminen vaatii Heleniuksen mukaan ennen kaikkea päättäväisyyttä ja lisäksi niitä tekoja.
– Pitää tehdä enemmän kuin miettiä. Ja jos haluat tavoitettasi tarpeeksi paljon, niin sitten olet valmis tekemään töitä ja uhraamaan vapaa-aikaasi siihen. Se ei aina ehkä tunnu mukavalta, mutta pusket silti läpi ja teet sen duunin kuitenkin.
Katuturvallisuus huoletti jo Saksan vuosina
Heleniuksella on takanaan kansainvälinen urheilu-ura, jonka aikana hän muun muassa on asunut kymmenen vuotta Berliinissä ja sittemmin Ahvenanmaalla.
Saksassa asuessaan Helenius näki Berliinin kaduilla konkreettisesti monikulttuurin valtaavan tilaa kaupunkimaisemassa.
– Berliini on iso kaupunki, siellä näkee vaikka mitä. Siellä on myös laajoja ulkomaalaisten hallinnassa olevia alueita, eikä niillä alueilla näkynyt juuri yhtään saksalaista. Ei siellä enää Euroopalta näyttänyt. Se herätti jo silloin huomiota.
Helenius kiinnitti jo tuolloin huomiota katuturvallisuuteen, ajatellen asiaa nimenomaan tavallisen ihmisen näkökulmasta.
– Kyllä siinä saa jo olla aika lailla silmät tapissa siitä, että kuka siellä takana kävelee. Jos minäkin – kaksimetrinen nyrkkeilijä – joudun tarkkailemaan tilannetta kadulla, niin voin kuvitella, että ihan tavallista ”Penaa” voi kadulla pelottaa myös.
Kuntalaisten arjen sujuvuus ykkösasia valtuutettuna
Tuoreena kuntapäättäjänä Helenius sanoo haluavansa olla mukana vaikuttamassa siihen, että sipoolaisten arkielämä sujuu mutkattomasti ja että kunnalliset palvelut pelaavat kuten pitääkin.
Heleniukselle tärkeitä ovat myös isot yleispoliittiset teemat. Sananvapautta hän pitää arvossaan ja on huolissaan sananvapauden tilasta.
Helenius katsoo olevansa myös kansallismielinen, ja hän pitää tärkeänä, että nuorten pitää saada olla ylpeitä suomalaisuudestaan.
– Mielestäni se on erittäin tärkeä osa elämää. Jo aiemmin Suomella meni kaikkein parhaiten, kun meillä oli maassa isänmaallinen ajattelutapa.
– Nyt ei aina enää saada olla sitä, koska se luo muka rasismia. Minun mielestäni se ei luo sitä. Jos emme saa olla ylpeitä omista juurista, ethän sinä edes voi ihmisenä hyvin. Silloin et edes tiedä, mistä olet tulossa.
Katso myös Heleniuksen videohaastattelu: