

LEHTIKUVA
Kunta alensi tuulivoimaloiden rakennuslupien hintoja oudosti – poliisi kiinnostui asiasta
Lestijärvellä on tehty useita tutkintapyyntöjä poliisille tuulivoimaloiden rakentamiseen liittyen. Poliisia kiinnostaa erityisesti kunnassa tehty keinotekoinen, hetkellinen rakennuslupahintojen alentaminen. Hinta aleni yhdelle tuulivoimatoimijalle 8 000 eurosta 1 000 euroon voimalalta.
Kunta saa tuulivoimaloita, mutta menetti samalla yli 550 000 euroa tuloa rakennusluvista. Hyödyn keräsi tuulivoimatoimija. Hinnat palautettiin tämän jälkeen takaisin normaaliin.
Rakennuslupien hintoja alennettiin tuulivoimatoimijan vaatimuksesta.
– Yhtiöltä tuli kirjelmä, että tuulivoimahanke toteutuu, jos maksuja alennetaan. Alkuperäisen hankeyhtiön edustaja sanoi, että he eivät rakenna, jos maksuja ei alenneta. Luottamushenkilöitä kutsuttiin aina muutama kerrallaan koolle, ja kunnan edustaja painosti heitä, kertoo paikallinen luottamushenkilö. Hän haluaa esiintyä nimettömänä, mutta toimituksella on hänen henkilöllisyytensä tiedossaan.
Painostajan lähipiiri oli hyötymässä tuulivoimahankkeesta.
– Lupien hinta meni tekniseen lautakuntaan. Jotta ei tule niin kalliiksi rakentaa, se alensi hinnat ja myönsi rakennusluvat.
Hankkeeseen kuului 72 voimalaa, joista kolme jäi pois. Jos hinta olisi pysynyt normaalina, kunta olisi saanut rakennuslupamaksuina 552 000 euroa 69 000 euron sijaan.
Osamaksulla sai maksaa
Koomisinta asiassa on se, että toimija sai maksaa rakennusluvat osamaksulla. Ensimmäiseksi eräksi riitti 100 euroa voimalalta.
– Kyseessä on miljardihanke, ja toiset maksavat satasia kerrallaan! Pystyykö tavallinen kuntalainen edes seuraamaan, onko maksuja maksettu?
Suhmuroinnin jälkeen tuulivoimaloiden rakennuslupien hinta nostettiin takaisin 8 000 euroon voimalalta.
Voimaloita ei tullut
Hankealueelle tehtiin voimaloiden perustukset, tiet, sisäisen siirron voimalinjat ja sähköasemat. Voimaloiden pystytyksen piti alkaa elokuussa, mutta niitä ei ole vielä tullut. Siemens Gamesa ei ole pystynyt voimaloita toimittamaan.
– Kulut ovat tainneet nousta sopimuksen teon jälkeen niin paljon, ettei heidän kannata sillä hinnalla niitä toimittaa, arvelee luottamushenkilö.
Myös tuulivoimaloiden tarvitsemista komponenteista on pulaa maailmanlaajuisesti, ja tehtaat supistavat tuotantoaan. Jos tuulivoimavalmistaja vaihtuu, perustukset eivät sellaisenaan välttämättä käy seuraavalle. Siinä tapauksessa uusi valmistaja ei mahdollisesti myönnä takuita voimaloilleen.
Osasta tuulivoimaloita on valitus parhaillaan hallinto-oikeudessa. Siitä huolimatta niidenkin perustukset on tehty valmiiksi.
Uhkailua ja painostusta
Tuulivoiman ajamiseksi kuntaan on Lestijärvellä ollut paikallisten mukaan käytössä myös perinteinen uhkailu ja painostus.
– Vastustajia pelotellaan ja painostetaan. Ei-toivottuja henkilöitä ei kunnassa tarvita, ja esimerkiksi heidän puolisolleen ei tarjota työtä.
Poliisille on tehty Lestijärven tuulivoimarakentamisesta lukuisia tutkintapyyntöä monien henkilöiden toimesta. Suomen Uutiset pyysi Lestijärven kunnalta kantaa jutussa käsiteltyihin asioihin ja lähetti kuntaan useita kysymyksiä, mutta kunnasta ei saatu vastauksia.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Siemens Gamesa tuulivoimatoimijat tuulivoimahankkeet Lestijärvi rakennusluvat suhmurointi tuulivoimalat
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tuulivoimaloiden rakentamisen kokonaisuus ei ole kenenkään hanskassa

Perussuomalaiset vaatii säätövoimaa tuulivoimatuottajien maksettavaksi – sähköntuotanto ei voi olla riippuvainen siitä, tuuleeko vai ei

Tanskalaisen energiajätin miljardisatsaukset tuulivoimaan uhattuna – puolustusvoimat epäilee, lupaprosessi on raskas ja kannattavuus kysymysmerkki

Yle väitti tarkistaneensa faktoja tuulivoimateollisuuden aiheuttamasta metsäkadosta – paremminkin olisi voinut mennä

Merituulivoimaloiden turvallisuus puhuttaa Euroopassa – turvatoimien maksajasta erimielisyyksiä

Perussuomalaiset huolissaan tuulivoimaloiden kytkemisestä sähköverkkoon – voi luoda kohtuuttomia tilanteita omaisuudensuojan osalta
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää