Artikkeli kuva

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA

Kunnia on katkera juoma: Näin suku vahtii ja painostaa afgaanityttöjä

12.12.2020 |15:53

”Äidilläni oli tapana sanoa: Tytön on oltava kunniallinen ja osattava laittaa ruokaa. Ulos ei ole asiaa keskellä yötä, nauraa ei saa äänekkäästi ja poikien kanssa ei puhuta.” Afgaanityttöjen elämästä länsimaassa on taltioinut SVT.

– Jos he näkivät minun puhuvan jonkun tuntemattoman pojan kanssa he sanoivat minua huoraksi. Naiset vahtivat toisiaan ja ennen kaikkea nuoria ja kertovat välittömästi, jos näkevät jotakin juoruttavaa. He myös värittävät kertomuksiaan aina vaan pahemmiksi, kertoo afgaanityttö SVT:n videolla.

Haastatellut tytöt eivät elä välittömän uhan alla, mutta SVT on silti päättänyt muokata heidät tunnistamattomiksi. Uhka voi muuttua hyvin nopeasti konkreettiseksi. Kunniaväkivallan uhan alla elää Ruotsissa tasa-arvoministeriön mukaan 100 000 ihmistä.

Tyttö on avioliittoa varten

Tyttöjen tärkein tehtävä on jatkaa sitä maailmaa, jossa heidän äitinsäkin ovat eläneet. Yhteentörmäys länsimaisen kulttuurin kanssa on sisäänrakennettu ja väistämätön.

– Jos haluat hyvän miehen, sinun on todellakin opeteltava asiat perinpohjaisesti, äiti neuvoo haastateltavan mukaan tytärtään.

– Tytön on oltava kunniallinen ja osattava laittaa ruokaa, ulos ei ole asiaa keskellä yötä, nauraa ei saa äänekkäästi ja poikien kanssa ei puhuta.

Anonyymi haastateltava ei ole koskaan ollut yksin ulkona tai mennyt minne mieli tekee. Äiti tai muu sukulainen on aina ollut seurana kodin ulkopuolella. Kunniakulttuurilla on ollut vaikutuksensa myös tyttöjen koulunkäyntiin.

– Veljilläni oli tapana vahtia minua. He seurasivat pukeutumistani ja ottivat selvää kavereistani.

Toinen haastatelluista tytöistä kertoo, ettei hänellä ole koskaan ollut poikapuolisia kavereita koulussa. Opiskelu oli käytännössä hankalaa tai lähestulkoon mahdotonta, kun olisi pitänyt opiskella muiden tavoin mutta poikien kanssa ei saanut olla tekemisissä.

Muut oppilaat tietenkin ihmettelivät afgaanityttöjen asennetta ja kannustivat heitä laittamaan pisteen kohtelulleen.

Ulkomailla syntyneillä perinteiset arvot

Opettaja Maria Selin Fjällström törmää päivittäin työssään Norrbottenin Luulajassa kunniaväkivallan ja sen uhan aiheuttamiin ongelmiin. Hän on selvittänyt kunniakulttuurin taustoja ja ilmenemismuotoja syvähaastatteluilla ja tulokset on julkaistu raportissa ”Nuoriso, kunnia, koskemattomuus ja avioliitto”.

– Suurimmat erot Ruotsissa ja ulkomailla syntyneiden välillä koskivat tytön koskemattomuutta. Ulkomailla syntyneille itselleen, heidän perheelleen ja partnerilleen oli valtavan tärkeätä, että tyttö on avioliittoon astuessaan neitsyt.

Kunniaväkivallan olemus ja ilmenemismuodot vaihtelevat Selin Fällströmin mukaan yksilöittäin ja sekä tytöt että pojat voivat joutua sen kohteiksi.

– Joskus tytöt katoavat koulusta ja joutuvat vaihtamaan paikkakuntaa, koska ovat joutuneet riitoihin perheensä kanssa. Ehkä kaikki eivät itse elä tuossa maailmassa, mutta heidän ympärillään on perinteisesti ajattelevia ja toimivia ihmisiä.

 

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

1.
Suomen uutiset logo

Li Andersson esiintyi äärivasemmiston katuväkivaltaa tukevassa tilaisuudessa

12.12.2024 |17:15
4.
Suomen uutiset logo

Vasemmistotaustainen oikeusprofessori maalailee kauhukuvia maamiinoihin kävelevistä turvapaikanhakijoista – puolustusvaliokunnan perussuomalaisilta tylyt terveiset professorille

11.12.2024 |16:56

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää