LEHTIKUVA
Kun politiikka sukupuolittui
SDP:n toukokuussa valittu puheenjohtaja Antti Rinne julistautui puheenjohtajavaalin alla “äijäfeministiksi” Helsingin Sanomien haastattelussa. Moni Rinnettä kannattanut demari varmaankin toivoi, että äijäfeministi puheenjohtajana toisi takaisin perussuomalaisten kannattajiksi siirtyneitä demareita – Urpilaisen linjoilla olleita naiskannattajia menettämättä.
Rinne valittiin puheenjohtajaksi 9. toukokuuta. Sdp:n kannatus oli Taloustutkimuksella alkuvuoden haarukassa 15,5-15,8 prosenttia. Toukokuun mittauksessa kannatus oli laskenut 15,0 prosenttiin, kesäkuussa 14,8 prosenttiin – heinäkuussa tuli historiallinen pohjanoteeraus 13,8.
Lukujen valossa näyttää siltä, että äijäfeministi Rinne ei ainakaan alkuun onnistunut tuomaan duunarimiehiä takaisin demarien kannattajiksi, mutta sai kuitenkin karkotettua osan naisista kokoomukseen. Elokuussa kannatus elpyi 15,8 prosenttiin, kun naisia palasi Sdp:n kannattajiksi.
Perussuomalaiset ja vihreät
Mutta miksi sukupuolella ylipäätään on väliä? Ennen vanhaan ihmiset äänestivät äidinkielensä, poliittisen ideologiansa ja ennen kaikkea yhteiskuntaluokkansa mukaan. Vasemmisto kyseenalaisti perinteiset sukupuoliroolit 1960-luvulta alkaen, mutta tasa-arvokysymyksen kohdalla jakolinja meni “edistyksellisten” ja “taantumuksellisten”, ei miesten ja naisten välillä.
Puoluekannatus ei yleisen käsityksen mukaan ollut vielä 1970-luvulla kovin sukupuolittunutta. Sitä on tosin vaikea todistaa, koska tutkimuslaitoksilla ei ollut ennen vanhaan tapana yhdistellä puolueiden kannatustietoihin taustamuuttujia, kuten sukupuoli tai ikä.
– Tarkkaa tietoa asiasta on vaikea löytää. Mutta ilman laajaa datan seurantaakin voi varsin turvallisesti sanoa, että kyllä politiikka ja puolueiden kannatus ovat sukupuolittuneet. Eihän ennen ollut mitään perussuomalaisia eikä edes vihreitä, sanoo tutkimuspäällikkö, yhteiskuntatieteiden tohtori Juho Rahkonen Taloustutkimuksesta.
– Nehän ovat sukupuolittuneita puolueita, ja myös kristillisdemokraateissa on vihreiden tapaan kaksi kolmasosaa naisia. Muissa puolueissa miehet ja naiset ovat aika lailla tasoissa.
Tasa-arvo eriytti arvoja
Rahkosen mukaan vihreä liike oli aikanaan vastaisku yhteiskunnan koville, maskuliinisille ja materialistisille arvoille.
– Sukupolvi myöhemmin perussuomalaisista tuli vastaiskun vastaisku, eli vastalause yhteiskunnan feminisoitumiselle ja maskuliinisten, materialististen arvojen heikkenemiselle. Siinä on jo todisteita politiikan sukupuolittuneisuudesta.
Aiemminhan julkinen elämä oli Rahkosen mukaan voittopuolisesti miesten aluetta. Naisten tulo politiikkaan viime vuosikymmenien aikana on muuttanut agendaa niin, että on yhä enemmän leimallisesti miesten aiheita ja naisten aiheita.
Jo puoli vuosisataa miesten ja naisten välistä tasa-arvoa ja sukupuoliroolien heikentämistä on pidetty Suomessa hyvinä arvoina. Tasa-arvosta huolimatta – vai ehkä juuri sen takia – miesten ja naisten arvot ovat eriytyneet. Erot heijastuvat paitsi politiikkaan, myös ihmissuhteisiin.
Miehet asiakeskeisempiä
Miehet ovat arvoiltaan yleisesti ottaen materialistisempia ja perinteikkäämpiä kuin naiset, Rahkonen kertoo. Mies asuu maalla ja puuhailee autotallissaan, nainen asuu kaupungissa ja shoppailee sekä jakaa asioita somessa.
– Tämä aiheuttaa epäsuhdan ja vaikeuttaa ihmisten pariutumista Suomessa, Rahkonen huomauttaa.
Taloustutkimuksen Valuegraphics-arvotutkimuksen mukaan miesten suurin arvoluokka on asiakeskeiset. Naisten suurin arvoluokka on puolestaan elämykselliset.
– Sukupuolia erottavat eniten toisistaan sellaiset kysymykset, jotka asettuvat materialismi-humanismi-ulottuvuudelle, Rahkonen sanoo.
– Vielä nykyäänkin mies tuppaa olemaan enemmän se, joka kyselee kulujen perään ja miettii, kuka tämän lystin maksaa. Naisilla puolestaan korostuu enemmän kuin miehillä sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ja tasa-arvoisuuden vaatimus sekä universalismi.
Naiset suvaitsevampia
Miesten ja naisten poliittisten mielipiteiden eroista on lukuisia esimerkkejä Taloustutkimuksen kyselyissä.
Avioliittolain avaamista samaa sukupuolta oleville kannattaa naisista 68 ja miehistä 62 prosenttia. Homo- ja lesboparien adoptio-oikeutta kannattaa naisista 63 prosenttia, miehistä vain niukka enemmistö eli 51 prosenttia.
Perintöveron poistoa kannattaa miehistä 40, naisista 28 prosenttia. Naisista 78 prosenttia katsoo, että hallituksen on otettava ilmastotieteen vaatimukset paremmin huomioon ja toimittava nykyistä voimakkaammin ilmastonmuutoksen torjumiseksi; miehistä tätä mieltä on 55 prosenttia.
Tämän vuoden maaliskuussa naisista kannatti Natoon liittymistä 18, miehistä 26 prosenttia.
Ydinvoimakysymyksessä sukupuolierot ovat erityisen suuret. Helmikuussa 2010 ydinvoiman lisärakentamista rakenteilla olevan viidennen reaktorin jälkeen kannatti miehistä enemmistö, 51 prosenttia, naisista vain 31 prosenttia.
Eroja on myös suhtautumisessa lasten ruumiilliseen kurittamiseen. Naisista 67 prosenttia ei hyväksy lasten ruumiillista kurittamista missään tilanteessa, kun miehistä ehdottoman nollatoleranssin kannalla on 45 prosenttia.
Kakuntekijää kiinnostaa maksaja
Maahanmuuttopolitiikassa erot eivät ole ihan niin suuria kuin monen mielikuvissa. Miehistä 55 prosenttia piti Suomen maahanmuuttopolitiikkaa hieman tai aivan liian löyhänä, naisista 47 prosenttia.
Politiikan sukupuolittuneisuus ei Rahkosen mukaan enää juurikaan tarkoita sitä, että naiset olisivat vaatimassa itselleen muodollisia oikeuksia – nehän ovat jo lähes kokonaan toteutuneet – vaan lähinnä sitä, että politiikan areenalla on naisille ominaisia moderneja, humanistisia teemoja entistä enemmän.
– Miehet, etenkin perussuomalaiset, puolestaan pitävät vielä kakuntekijän näkökulmaa esillä ja kysyvät aina sen oikeutetun kysymyksen: kuka maksaa?
Kirjoitus on julkaistu Perussuomalainen 13/2014 -lehdessä.
MARKO HAMILO
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Tasa-arvo Asiakeskeisyys Suvaitsevaisuus sukupuolierot Arvot PS 13/2014 Juho Rahkonen Suomalainen mies Kakuntekijät vihreät
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Vihreän politiikan hinta
Turku täyttyi perussuomalaisella naisenergialla
Viikon suosituimmat
Tynkkynen osti Hesarin etusivun täyteen maahanmuuttopolitiikkaa
Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen kertoo Helsingin Sanomissa tänään maanantaina julkaistavassa etusivun mainoksessaan "rajat auki" -politiikan jäävän historiaan katastrofaalisena kokeiluna. Kukaan ei enää pysty kiistämään niitä ongelmia, joista perussuomalaiset ovat jo vuosia varoitelleet.
Pekka Aittakumpu: “On aika tunnustaa, miten suurta vahinkoa yksisilmäinen monikulttuurisuusaatteen ihannointi on aiheuttanut”
Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakummun mielestä on aika tunnustaa monikulttuurisuusaatteen suomalaisille arvoille aiheuttama vahinko ja seistä rohkeasti isänmaamme takana.
Ääliösuvaitsevainen valtamedia jauhoi ensin huolipuhetta naisiin kohdistuvasta väkivallasta – vähättelee nyt väkivaltaan lietsovaa graffitia eikä tunnista enää naisvihaa
Naisiin kohdistuvan väkivallan -jopa naisvihan - hyväksyminen graffiteissa taiteellisen vapauden nimissä tai väkivallan vähättely johtaa jälleen havaitsemaan median räikeät kaksoisstandardit.
Joulutori-iskun takana pakolaisstatuksen saanut lääkäri – vannoi jo vuosi sitten kostoa Saksalle
Saksassa asuvan saudiarabialaisen lääkärin Taleb Al Jawad Abdulmohsen (50) perjantai-iltana Magdeburgissa autolla täpötäydelle joulutorille tekemässä terrori-iskussa kuoli viisi ja loukkaantui yli 200 ihmistä. Tekijä on saudiarabialainen pakolainen.
Joka neljäs ruotsalaisnuori aikuistuu lukutaidottomana – mitä ihmettä he tekevät seuraavat 60 vuotta ja kuka sen maksaa?
Kyky ymmärtää kirjoitettua tekstiä on ehdoton edellytys täysivaltaiselle jäsenyydelle länsimaisessa yhteiskunnassa. Jos sadat tuhannet nuoret valmistuvat peruskoulusta käytännössä lukutaidottomina, seuraukset ovat arvaamattomat. Hyviä ne eivät ole missään tapauksessa.
Lux Helsingin somekampanja yhdistää hijabin naisten voimaannuttamiseen – Lähi-idän asiantuntija: Monin paikoin maailmaa naiset on pakotettu huntuun vielä tänäkin päivänä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset huomasivat Lux Helsingin somekampanjan, jossa esiintyy hijabiin puettu nainen. Kampanjavideota näytettiin esimerkiksi Facebookissa. Hijab-kuvan jälkeen videolle tulee versaalein kirjoitettuna sana "empowering" (voimaannuttaa).
Isku saksalaisella joulutorilla, saudimies kaahasi autolla väkijoukkoon – sisäministeri oli aiemmin varoittanut suuresta terrori-iskun vaarasta joulumarkkinoilla
Mies kaahasi henkilöautolla väkijoukkoon joulutorilla Magdeburgissa Saksassa. Mediatiedot kertovat useista kuolonuhrista ja kymmenistä loukkaantuneista.
Argentiinan rankka talousihme näyttäisi toimivan – inflaatio on hallinnassa eikä kansa ole noussut kapinaan
Argentiinasta kuuluu kummia. Hyperinflaatio on taitettu ja talous kasvaa. Presidentti Javier Milein anarkokapitalismi näyttäisi vuoden kokemuksella sittenkin toimivan. Milei on ankarasta vyönkiristyksestä huolimatta säilyttänyt kansan tuen, eikä sosiaalinen tahi taloudellinen katastrofi toteutunut. Ajatukset alkavat itää Suomessakin.
SDP esitti pakolaiskiintiön ja vastaanottotukien korottamista – hallitus äänesti opposition haaveet kumoon
Vasemmistopuolueet esittivät tiistaina valtion talousarviota käsittelevässä eduskunnan täysistunnossa useita muutoksia sisäministeriön hallinnonalaan ja maahanmuuttoon liittyen. Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius kritisoi opposition linjaa vastuuttomaksi.
SDP sai kyytiä kyselytunnilla: Demareiden veronalennuspuheisiin ei voi suhtautua vakavasti
Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius osui napakymppiin muistuttaessaan demareita SDP:n vaihtoehtobudjetin tuntuvista veronkorotuksista.
Uusimmat
Kolumni: Ensimmäinen puolitoistavuotinen ministerinä
Ronkainen: Ansaitsisiko metsästys virallisen roolin puolustuksessa?
Toimitus suosittelee
PS Naiset 3/2024
Lue lisää
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää