

LEHTIKUVA
Toimitus suosittelee
Kun ilmastopolitiikka vedetään överiksi, suomalaisen elintaso laskee Pohjois-Korean tasolle
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra havainnollistaa esimerkkilaskelman kautta, että hokema oikeudenmukaisesta siirtymästä ja oikeudenmukaisesta ilmastopolitiikasta on valheellista. – Kiina, Intia, muu Kaakkois-Aasia, Afrikka ja Etelä-Amerikka lisäävät fossiilisilla tuotetun energian kulutustaan vielä pitkään. Suomalaisenko pitäisi siis muuttaa maakuoppaan globaalia ilmastoa pelastaakseen? Purra kysyy.
Ilmastonmuutoksen hallitseminen paikallisesti on mahdoton tehtävä. Mikäli niin kuitenkin yritetään tehdä, elintaso tulee laskemaan merkittävästi.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra havainnollistaa asiaa esimerkkilaskelman kautta.
– Ilmastotoimissa maapallon lämpeneminen halutaan rajata keskimääräiseen 1,5 asteeseen. YK:n mukaan maailma tarvitsee suuren mittakaavan ja nopean muutoksen kaikilla oleellisilla osa-alueilla eli sähköntuotannossa, teollisuudessa, liikenteessä ja rakentamisessa sekä ruoka- ja talousjärjestelmissä. YK:n mukaan päästöjä on leikattava 45 prosentilla nykyisestä, jotta keskilämpötilan nousun rajaaminen 1,5 asteeseen olisi vielä mahdollista.
– Mitä tämä tarkoittaisi Suomen ja suomalaisten kannalta? Sen meille kertoo Sitra, joka yhdessä Aalto-yliopiston kanssa julkaisi muutama vuosi sitten selvityksen nimeltään ”1,5 asteen elämäntavat”. Selvityksen mukaan 1,5 asteen tavoite edellyttää keskivertosuomalaisen pienentävän hiilijalanjälkeään nykyisestä 8,6 tonnista CO2-päästöjä vuodessa 2,5 tonniin vuoteen 2030 mennessä ja 0,7 tonniin vuoteen 2050 mennessä, Purra sanoo.
Hän kertoi överiksi vedetyn ilmastopolitiikan todellisuudesta tänään Tuumaustunnilla.
Vaatisi hurjaa kulutuksen leikkausta
Jotta Suomen päästötavoitteisiin päästäisiin, olisi jokaisen meistä vähennettävä kulutusta 1/12:een nykyisestä, Purra selventää.
– Suomi on jo lähes puolittanut päästönsä henkeä kohden 2000-luvun alun huipusta. Se on ollut hyvä suoritus. Mutta nyt tästä päästötasosta pitäisi saada siis pois vielä 90 prosenttia.
– Kuinka vähän sitten on tuo 0,7 tonnia per henkilö per vuosi? Tämän hetken teknologialla se tarkoittaisi, että ruoan kulutuksen pitäisi laskea 60 prosenttia eikä mihinkään muuhun jäisi mitään. Ei asumiseen, ei liikkumiseen, ei tavaroihin, ei palveluihin. Vain vähän ruokaa, muuten ei mihinkään yhtään mitään. Tätä tarkoittaisi suomalaiselle 0,7 tonnin CO2-kulutus nykyteknologialla.
Pohjois-Korean päästöt per henkilö ovat tällä hetkellä alle 2,5 tonnia.
– Se on juuri se määrä, johon suomalaisen pitäisi Sitran selvityksen mukaan päästä vuoteen 2030 mennessä. Pohjois-Korean tasolle! Näyttääkö siltä? Purra kysyy.
Ilmastonmuutosta ei ratkaista paikallisesti
Päästöjen vähentäminen on tietysti mahdollista teknologian kehittyessä koko ajan, mutta sekään ei tapahdu tässä aikataulussa, ei tällä rahalla eikä varsinkaan nyt kehittyvissä maissa, jotka päinvastoin lisäävät koko ajan päästöjään, Purra huomauttaa.
– Kiina, Intia, muu Kaakkois-Aasia, Afrikka ja Etelä-Amerikka lisäävät fossiilisilla tuotetun energian kulutustaan vielä pitkään. Suomalaisenko pitäisi siis muuttaa maakuoppaan globaalia ilmastoa pelastaakseen? Tämä on järjetöntä, tämä on mahdotonta.
– Ilmastonmuutosta ei voi ratkaista paikallisesti. Mikäli me haluamme vähentää kulutusta näin radikaalisti, elintasomme laskee merkittävästi. Talous, työpaikat, investoinnit, kaikki perustuvat kulutukseen.
Kuten laskelmat osoittavat, kenenkään rahat eivät oikeasti riitä näihin muutoksiin, eikä mistään löydy tukia kompensoimaan näiden päätösten taloudellisia menetyksiä.
– Hokema oikeudenmukaisesta siirtymästä ja oikeudenmukaisesta ilmastopolitiikasta on valheellista. Rahaa tällaiseen ei ole, ei edes hyvinvoivassa julkisessa taloudessa, mutta ei varsinkaan Suomen velkahallituksen jäljiltä omassa järjestelmässämme, Purra sanoo.
Ostovoima heikkenee entisestään
Purra toteaa, että Marinin hallituksen tavoite hiilineutraalista Suomesta vuonna 2035 on teknistaloudellisesti täysin järjetön.
– Arki kallistuu, kun elämisen infra pistetään uusiksi pakkoinvestoimalla keskeneräisiin, kalliisiin tai käsiin vanheneviin teknologioihin. Maksamme tavallisista arjen asioista enemmän kuin ennen. Ostovoima heikkenee, kilpailukyky heikkenee, tukien tarve kasvaa, velka kasvaa.
– Kyse ei ole siitä, etteikö fossiilisista pitäisi päästä eroon. Kyse on realistisesta aikataulusta ja keinoista. Miksi muut puolueet eivät puhu näistä tosiasioista? 1,5 asteen tavoitteesta ei synny vihreää kasvua vaan Pohjois-Koreaakin alhaisempi kulutustaso. Tämä ei tietenkään – onneksi – ole saavutettavissa demokraattisessa maassa. Kansalaiset eivät siihen suostu.
Ratkaisujen on oltava toimivia
Purra painottaa, että päästöjä vähentävien ratkaisujen on oltava teknisesti ja taloudellisti toimivia ja kestäviä, ja ne on tehtävä oikeaan aikaan.
– Käytössä oleva toimiva teknologia käytetään loppuun ja korvataan sitten sen hetken parhaalla käytettävissä olevalla teknologialla.
– Suomen tulee vähintäänkin tuplata hiilibudjettinsa ja siirtää hiilineutraalisuustavoite vuoteen 2050 eli samaan kuin EU:lla ja useilla muilla mailla. Suomen on välttämätöntä huomioida pohjoinen sijaintimme ja elinkeinorakenteemme.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- sinivalkoinen siirtymä ilmastotoimet hiilineutraalius asuminen ja liikkuminen ostovoima työpaikat päästötavoitteet palvelut Ilmastonmuutos Pohjois-Korea Investoinnit Sitra Riikka Purra YK Suomi Teknologia Velkaantuminen talous Kilpailukyky EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Hei työmatka-autoilija: Jos kaipaat vielä nykyistäkin kalliimpia työmatkoja, niin äänestä vihreitä – vihreät haluaa liikenteen kilometripohjaista verotusta

Perussuomalaiset: Autoilun kustannukset alas – polttoaineveroa laskettava vaiheittain

Purra: Missä luonnon arvostus on silloin, kun metsiä hakataan paljaaksi tuulivoimahankkeiden alta?

Muistatko, kun kokoomus julisti: ”Autot kuuluvat teille” – Nyt Petteri Orpo jo intoilee EU:n päätöksestä kieltää polttomoottoriautot

Perussuomalaiset vaatii: Energiantuotanto pidettävä kotimaisena – Suomesta ei saa tulla Euroopan energiareservaattia

Sinivalkoinen siirtymä alentaa sähkön hintaa ja turvaa huoltovarmuuden kotimaassa

Laakso pitää hallituksen raskasta ilmastopolitiikkaa kyseenalaisena: Ilmastotavoitteet eivät tuo investointeja Suomeen

Yle: Suomalaisten taskuista jopa 5 miljardia euroa ylimääräistä energiayhtiöille – perussuomalaiset vaatii laajoja toimia sähkön hinnan alentamiseksi

Nasa tutki: Suomi onkin hiilinielu – ilmastopahikset ovat jossain aivan muualla
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää