
Kun EU kääntää selkänsä Balkanille, paikalle kiiruhtaa Kiina
Kiinan lompsa lävähtää helposti auki, kun kyse on Uudesta Silkkitiestä. Helppo raha on jo sokaissut monen päättäjän pään. Jos velallisen maksut jäävät rästiin, muuttuu Kiinan ääni kellossa ja veljestä tuleekin veljenpoika.
Montenegro halusi rakentaa syystä tai toisesta 40 kilometrin pätkän moottoritietä. Kansainvälinen valuuttarahasto ja Euroopan investointipankki kieltäytyvät lainaamasta tarvittavia rahoja. Kiinalaispankki kaivoi kuvettaan ja löi pöytään vaaditun summan.
Montenegrolla oli vaikeuksia jo lainan ensimmäisen erän takaisinmaksussa. Laina muutettiin euromääräiseksi ja miljardin euron velka suojattiin valuuttakurssien muutoksilta. Se pitäisi maksaa pois 14 vuoden kuluessa.
Jos maksut yhä takkuavat, Montenegron ainoa satama saattaa siirtyä kiinalaisten omistukseen. Kyseessä ei ole aivan läpihuutojuttu, sillä Montenegro on NATO:n jäsen.
Moottoritie on kuuma
Sopimus moottoritien rakentamisesta on suurilta osin salainen. Tämä on herättänyt epäilyksiä varojen väärinkäytöstä. Joka tapauksessa sopimuksen sai tiettävästi yritys, jolla on koplauksia valtion aikaisempiin johtohenkilöihin. Varmuutta asiasta ei ole niin kauan kuin sopimuksen sisällöstä ei ole varmaa tietoa.
– Olemme ehkäpä ainoa maa Euroopassa, jolla ei moottoritietä ole, joten totta kai tarvitsemme sellaisen. Tosin emme tällaista: moottoritie maksaa melkein miljardin eikä vie mistään mihinkään, sanoo riippumatonta korruption vastaista liikettä edustava Lazar Grdinic.
Kiinalla etsii nopeinta tietä Eurooppaan
Kiina on ainakin vuosikymmenen etsinyt satamaa Kroatiasta, Albaniasta tai Montenegrosta. Vielä ei ole tärpännyt. Satama Adrianmeren rannalla nopeuttaisi osaltaan yhteyksiä keskiseen Eurooppaan.
Kiinalainen yritys omistaa jo Pireuksen sataman Kreikassa ja sieltä on tarkoitus ulottaa Uusi Silkkitie nopeiden raide- ja maantieyhteyksien avulla Budapestiin. Kannattaa ehkä muistaa, että Kreikkakin on Naton jäsen.
Kiinalla on läheiset välit myös Serbiaan, jonka on tulkittu olevan enemmän tai vähemmän Venäjän linnoitus Balkanilla. Serbia kuitenkin nimittää Kiinaa ulkopolitiikkansa ”neljänneksi tukipylvääksi”. Veljellisenä apuna Kiina on toimittanut Serbiaan muun muassa 1 200 kasvojentunnistuksella varustettua peltipoliisia eli liikennekameraa.
Presidentti ja kommunistisen puolueen pääsihteeri Xi Jinping julkaisi Uusi Silkkitie -hankkeen (Belt and Road Initiative) vuonna 2013. Kiinan on määrä sijoittaa väylähankkeisiin lähinnä Euroopassa ja Afrikassa vajaat 1 000 miljardia dollaria. Balkanin hankkeisiin Kiina on tähän mennessä investoinut 32 miljardia euroa kaikkiaan 135 hankkeeseen.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Belt and Road Initiative väylähankkeet Budapest Pireus Euroopan investiontipankki Kansainvälinen valuuttarahasto Lazar Grdinic moottoritie infrastruktuuri Balkan laina uusi silkkitie Albania Montenegro Xi Jinping Serbia Kroatia Unkari Kiina nato Kreikka
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Puolustaako EU pieniä jäsenmaitaan? Liettuan mukaan Kiina on torpannut maiden välisen kaupan

EU, globalisaatio ja öykkäröivä Kiina muodostavat huonon yhtälön

Yliopiston lehtori Casper Wits: EU:n tekopyhyys mahdollistaa Kiinan vaikutusvallan kasvun Eurooppaa myöden

Euroopan ex-eliitin matkatyöt mahtimaalla herättävät kysymyksiä kytkennöistä

Helsingin yliopisto irtisanoi yhteistyön Kiinan rahoittaman instituutin kanssa – Junnila: Asiantuntijat ovat jo pitkään kyseenalaistaneet instituutin toiminnan kommunistisen puolueen käsikassarana
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää