

Kulutusluottojen järjettömät korot kuriin – “Ylivelkaantuminen voi tuhota luottotietojen lisäksi perheen, parisuhteen, työpaikan ja terveyden”
Kansanedustaja Ari Koponen esitti maaliskuussa 2020 toimenpidealoitteessaan, että kulutusluottoyhtiöiden eli myös ns. pikavippifirmojen markkinointia rajoitettaisiin. Koponen on huolissaan ylivelkaantumisesta, joka tuhoaa perheitä ja voi pahimmillaan ajaa ihmisiä jopa itsemurhiin.
Koronapandemiaan liittyvän poikkeustilan vuoksi moni yritys lomautti tai irtisanoi työntekijöitään kasvattaen entisestään kuluttajien riskiä turvautua kohtuuttoman korkeakorkoisiin pikavippeihin.
– Muutamaa kuukautta myöhemmin hallitus toteutti ehdottamani muutoksen kuluttajansuojalakiin. Lisäksi luotoille asetettiin 10 % korkokatto. Laki oli kuitenkin vain määräaikainen, ja se umpeutui viime syyskuun lopulla, kertoo kansanedustaja Ari Koponen.
Marin ei ota velkaantumista vakavasti
Sanna Marinin hallitusohjelmaan on kirjattu useita ylivelkaantumisen ehkäisemiseksi sekä ylivelkaantumistilanteen korjaamiseksi tehtäviä uudistuksia. Yksi niistä on kuluttajaluottojen markkinoinnin hillitseminen. Koponen ei voi ymmärtää, miksi hallitus on luonut ainoastaan määräaikaista lainsäädäntöä.
– Toimet ylivelkaantumisen vähentämiseksi eivät voi olla väliaikaisia ratkaisuja, vaan säätelyn tulisi olla pysyvää, vaatii Koponen hallitukselle jättämässään uudessa toimenpidealoitteessa.
Ylivelkaantumisongelma on koko yhteiskunnan ongelma
Valtioneuvoston selvityksen mukaan ylivelkaantumiskehitys on huolestuttava ja kertoo siitä, että nykyiset keinot velkaongelmien hillitsemiseksi ovat riittämättömiä ja että uusia keinoja on perusteltua ottaa käyttöön.
– Ylivelkaantuminen voi tuhota luottotietojen lisäksi perheen, parisuhteen, työpaikan ja terveyden. Taloudellinen epävarmuus voi heijastua mielenterveysongelmina, ja pahimmillaan loppuelämän kestävä velkakierre voi ajaa jopa itsemurhaan, Koponen kuvailee.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- pikavippifirmat kulutusluotot kuluttajansuoja koronapandemia poikkeustila Itsemurhat lomautukset korkokatto mielenterveysongelmat irtisanomiset Ari Koponen pikavippi toimenpidealoite Ylivelkaantuminen Hallitusohjelma
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Elomaa: Valtion on hillittävä ylivelkaantumista koronakriisin keskellä

Koponen huolissaan väliaikaisen pikavippiä säätelevän lain raukeamisesta: “Velkaongelmat tulevat räjähtämään käsiin”

Ulosoton asiakkaana yli puoli miljonaa suomalaista – Tynkkynen: ”Nyt tarvitaan puheiden ja työryhmien sijaan konkreettisia toimia”

Kunnia maksuhäiriömerkintöjen säilytysaikojen lyhentymisestä ei kuulu yksin SDP:lle – “Olisi kiva, jos mediassa ei leviteltäisi totuudenvastaisia tietoja näinkin tärkeissä asioissa”

Maksuton luottokielto auttaa ehkäisemään identiteettivarkauksia – oppositioedustaja Sakari Puisto ehdotti asiaa, joka meni kuin menikin läpi eduskunnassa: “Hyvillä ehdotuksilla voi joskus vaikuttaa”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Kansainvälinen kehitysrahoitus kääntyi selvään laskuun vuonna 2024 niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Tuoreen laskelman mukaan Suomen antama kehitysapu pieneni 12,9 prosenttia vuodesta 2023 vuoteen 2024 - siis yhdessä vuodessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää