Kansanedustaja Ari Koponen esitti maaliskuussa 2020 toimenpidealoitteessaan, että kulutusluottoyhtiöiden eli myös ns. pikavippifirmojen markkinointia rajoitettaisiin. Koponen on huolissaan ylivelkaantumisesta, joka tuhoaa perheitä ja voi pahimmillaan ajaa ihmisiä jopa itsemurhiin.

Koronapandemiaan liittyvän poikkeustilan vuoksi moni yritys lomautti tai irtisanoi työntekijöitään kasvattaen entisestään kuluttajien riskiä turvautua kohtuuttoman korkeakorkoisiin pikavippeihin.

– Muutamaa kuukautta myöhemmin hallitus toteutti ehdottamani muutoksen kuluttajansuojalakiin. Lisäksi luotoille asetettiin 10 % korkokatto. Laki oli kuitenkin vain määräaikainen, ja se umpeutui viime syyskuun lopulla, kertoo kansanedustaja Ari Koponen.

Marin ei ota velkaantumista vakavasti

Sanna Marinin hallitusohjelmaan on kirjattu useita ylivelkaantumisen ehkäisemiseksi sekä ylivelkaantumistilanteen korjaamiseksi tehtäviä uudistuksia. Yksi niistä on kuluttajaluottojen markkinoinnin hillitseminen. Koponen ei voi ymmärtää, miksi hallitus on luonut ainoastaan määräaikaista lainsäädäntöä.

– Toimet ylivelkaantumisen vähentämiseksi eivät voi olla väliaikaisia ratkaisuja, vaan säätelyn tulisi olla pysyvää, vaatii Koponen hallitukselle jättämässään uudessa toimenpidealoitteessa.

Ylivelkaantumisongelma on koko yhteiskunnan ongelma

Valtioneuvoston selvityksen mukaan ylivelkaantumiskehitys on huolestuttava ja kertoo siitä, että nykyiset keinot velkaongelmien hillitsemiseksi ovat riittämättömiä ja että uusia keinoja on perusteltua ottaa käyttöön.

– Ylivelkaantuminen voi tuhota luottotietojen lisäksi perheen, parisuhteen, työpaikan ja terveyden. Taloudellinen epävarmuus voi heijastua mielenterveysongelmina, ja pahimmillaan loppuelämän kestävä velkakierre voi ajaa jopa itsemurhaan, Koponen kuvailee.

Suomen Uutiset