LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Kulttuuriministeri: “Kebab on ruotsalaista!” – Ruotsissa käydään kovaa kulttuurisotaa
Ruotsissa on pari viikkoa käyty kiivasta kulttuurisotaa siitä, onko mitään ruotsalaista kulttuuria ylipäätään olemassa. Uusi kulttuuriministeri puhuu ympäripyöreästi kulttuurin dynaamisuudesta ja houkuttelevuudesta, mutta ei suostu vastaamaan, onko ruotsalainen kulttuuri hänen mielestään säilyttämisen arvoinen.
Kaikki alkoi pari viikkoa sitten, kun Ruotsin kulttuuriministeri Jeanette Gustafsdotter (sdp) ei oikein suostunut kunnolla vastaamaan eduskunnan kyselytunnilla kansanedustaja Kristina Axén Olinin (kok) kysymykseen, että onko “ruotsalaista kulttuuria” ministerin mielestä olemassa ja jos on, niin mitä se on.
– Ruotsissa on kulttuuria, kulttuuriministeri vastasi.
– Se on minulle kaikkein tärkeintä. Koko maassa on oltava kulttuuria kaikille, taustasta riippumatta. Se on kaiken a ja o.
Ruotsidemokraatit ryhtyivät kulttuurisotaan
Koska kiurumaisesta vastauksesta ei käynyt selville, onko Ruotsin kulttuuriministerin mielestä olemassa sellainen asia kuin “ruotsalainen kulttuuri”, ruotsidemokraattien nuori kansanedustaja Tobias Andersson päätti tehdä asiasta kirjallisen kysymyksen.
– Onko ministerin mielestä ruotsalaista kulttuuria olemassa, ja miten ministeri aikoo suojella sitä? Andersson kysyi.
Vastauksessaan kulttuuriministeri Jeanette Gustafsdotter kirjoittaa kulttuurin dynaamisuudesta ja houkuttelevuudesta, luovuudesta ja monimuotoisuudesta, mutta ei vastaa kysymykseen. Kulttuuriministerin mielestä poliitikkojen ei pidä ryhtyä määrittelemään kulttuurin käsitettä.
Ruotsalainen kulttuuri vai “Ruotsissa oleva kulttuuri”?
Ei siis ihme, että Tobias Andersson ei ollut vastaukseen tyytyväinen. Hän päätti ottaa asian esille vielä kerran eduskunnan suullisella kyselytunnilla, kertoo ruotsidemokraatteja lähellä oleva Samnytt-nettilehti.
– Ei luulisi olevan liian vaikeaa edes sosiaalidemokraattiselle kulttuuriministerille todeta, että “kyllä, minun mielestäni ruotsalainen kulttuuri on olemassa” ja antaa pari esimerkkiä siitä, Andersson sanoi kyselytunnilla.
– On selvää, että Ruotsissa on perinteitä, kuten juhannusjuhlat, silli ja uudet perunat, kansallispuvut ja rapujuhlat, kulttuuriministeri vastasi.
Sen jälkeen Gustafsdotter siirtyi puhumaan kansainvälisistä kulttuurivaikutteista. Jälleen kerran kulttuuriministeri päätti kiertää kysymyksen ruotsalaisesta kulttuurista, ja puhui sen sijaan “Ruotsissa olevasta kulttuurista”. Jeanette Gustafsdotter luetteli pitkät listat erilaisia “ruotsalaisia kulttuuri-ilmiöitä”.
Punainen mökki, uudet perunat ja Zlatan
Ruotsin kulttuuriministerin puheesta saa sen käsityksen, että hänen mielestään kebab on yhtä ruotsalaista kuin näkkileipä ja näyttelijä Alexander Abdallah on yhtä ruotsalainen kuin Abba.
Tilanne on siis se, että Ruotsin uudessa hallituksessa on kulttuuriministeri, joka ei viikkokausien hiillostuksesta huolimatta suostu sanomaan suoraan, että onko hänen mielestään olemassa sellaista asiaa kuin ruotsalainen kulttuuri.
Kulttuuriministeri Jeanette Gustafsdotter toimi aiemmin Ruotsin sanomalehti- ja medialiiton toimitusjohtajana. Hän liittyi sosiaalidemokraattisen puolueen jäseneksi vasta ministerin tehtävänsä myötä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Zlatan Ibrahimović Abba Alexander Abdallah Kristina Axén Olin ruotsalainen kulttuuri Jeanette Gustafsdotter kebab Tobias Andersson Kulttuuriministeri Ruotsi Kulttuuri
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Hallitus lisää taas haitallista maahanmuuttoa: Miksi veronmaksajan pitää tämäkin kustantaa?
”Oh Yeah, mehän ollaan kuin Ruotsissa” – tapon yrityksestä syytetty gangstaräppäri kehuskelee poliisin tallenteella
Ruotsidemokraatit: Porttikielto muille kuin Ukrainan pakolaisille
Riikka Purra: Tutkimus- ja tilastotieto tukee väitettä väestönvaihdoksesta
Maahanmuuttajien vyöry Ruotsiin jatkuu – väestönvaihdosta ei pysäytä mikään
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä hengellistä musiikkia kuulleelle oppilaalle – ”Menee hyvin vaikeaksi, jos jatkossa joudutaan maksamaan korvauksia tällaisista asioista”
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä alakoululaiselle, jonka yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta katsoi joutuneen syrjityksi uskonnon tai vakaumuksen perusteella tämän kuultua hengellistä musiikkia koulussa lokakuussa järjestetyssä uskonnollisessa konsertissa.