

Osallistujia Taiteiden puolesta -marssissa Taiteiden yönä Helsingissä 15. elokuuta 2024. / LEHTIKUVA
Kulttuurialan lobbarit älähtivät taiteen ja kulttuurin sopeutuksista – tottuneet miljardiluokan avustuksiin
Kulttuurin ja taidealan edunsaajat eivät ole tyytyväisiä esitettyihin sopeutuksiin alan rahoituksesta. Eduskuntavaalien alla valmistunut tutkimus kuitenkin osoittaa, että valtaosa suomalaisista hyväksyy julkisen talouden tasapainottamisen myös priorisoiduilla menoleikkauksilla.
Politiikan syksy on käynnistynyt, ja Suomen hallitus on parhaillaan koolla budjettiriihessä neuvottelemassa ensi vuoden valtiontalouden suuntaviivoja.
Vuonna 2025 valtiontaloutta on tarkoitus sopeuttaa yli 3 miljardilla eurolla, kun otetaan huomioon hallitusohjelmassa ja kevään kehysriihessä sovitut lisäsäästöt. Valtiovarainministeri Riikka Purra pitää myös leikkauksia ja veronkorotuksia välttämättöminä, jotta julkisen talouden velkasuhteen kasvu saadaan pysähtymään vaalikauden loppuun mennessä.
Ylimitoitettu reaktio
Sopeutuksia on tulossa myös taiteeseen ja kulttuuriin. Jo hallituksen kevään kehysriihessä päätettiin 50 miljoonan euron lisäsäästöistä, jotka kohdistuvat opetus- ja kulttuuriministeriöön (OKM).
Kulttuurialojen lobbarit ja toimijat ovat budjettiriihen alla ilmaisseet huolensa sopeutuksista. Esimerkiksi kulttuuri- ja taidealojen kattojärjestö Kultan pääsihteeri Rosa Meriläisen mukaan seuraukset olisivat sangen dramaattisia, koska sopeutukset tulisivat muun muassa vaarantamaan festivaaleja, elokuvateattereita sekä orkesteritoimintaa. Lisäksi vähävaraisten mahdollisuudet kulttuurielämyksiin tulisivat Meriläisen mukaan vaikeutumaan.
Meriläinen ja eräät muut julkisia avustuksia saavien järjestöjen edustajat ilmaisivat alkuviikosta pitävänsä esitettyjä leikkauksia ylimitoitettuina ja jopa ”lamaannuttavina”.
Useat ministeriöt rahoittavat kulttuuria
Kulttuuriväen vahva vastareaktio on odotettu, mutta sitä voidaan myös pitää ylimitoitettuna. Tähän saakka kulttuuri- ja taideala on saanut tottua anteliaisiin miljardiluokan avustuksiin. Nyt vaikeassa taloustilanteessa myös kulttuurista joudutaan nipistämään.
Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cuporen vuoden 2019 arvion mukaan valtio rahoittaa kulttuuria ja taidetta jopa noin 1,3 miljardilla eurolla. Suurimmat rahoittajat olivat opetus- ja kulttuuriministeriö (785 miljoonaa euroa) sekä liikenne- ja viestintäministeriö (376 miljoonaa).
Kulttuurialan lobbarien mukaan valtiontuki on tehokkaasti kohdistettua rahaa. Teoston, Suomen Säveltäjien, Suomen Musiikkikustantajien ja Suomen Musiikintekijöiden yhteinen edunvalvontapäällikkö, ex-kansanedustaja Iiris Suomela jopa hehkuttaa, että tämänhetkisellä taiteen ja kulttuurin 1,3 miljardin euron rahoituksella kulttuuriala saa aikaan 14 miljardin euron ”tuotoksen”. Väitteeseen on syytä suhtautua varauksella, sillä vaikka kulttuuriala työllistää ja tuottaa myös veroeuroja yhteiseen kassaan, monet kulttuurintekijät menestyvät alalla myös ilman julkisia tukia.
Kansan enemmistön tuki sopeutuksille
Nykyisessä taloudellisessa tilanteessa valtaosa suomalaisista kuitenkin näyttää hyväksyvän julkisen talouden tasapainottamisen myös menoleikkauksilla.
Vuoden 2023 eduskuntavaalien alla valmistuneen Evan arvo- ja asennetutkimuksen mukaan suomalaiset ovat pakkotilanteessa valmiita leikkauksiin. Kansalaiset toivovat, että päättäjät priorisoisivat tarkkaan, mistä kohteista leikataan enemmän ja mistä vähemmän, mutta enemmistö on valmis ainakin vähäisiin leikkauksiin.
Tutkimuksen mukaan enemmistö suomalaisista leikkaisi valtion keskushallinnosta, kehitysyhteistyöstä, Yleisradiolta sekä myös taiteesta ja kulttuurista. Sen sijaan enemmistö ei leikkaisi esimerkiksi maanpuolustuksesta, varhaiskasvatuksesta, poliisista ja rajavartiolaitoksesta.

Kultan pääsihteeri Rosa Meriläisen ei pidä sopeutustoimista.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- taideala sopeutukset arvo- ja asennetutkimus Elinkeinoelämän valtuuskunta kulttuuriala menoleikkaukset Iiris Suomela veronkorotukset julkiset avustukset Rosa Meriläinen Riikka Purra leikkaukset budjettiriihi Kulttuuri
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset: Kansalaisjärjestöjen rahoitus vapaaehtoismallin suuntaan – ”Toiminta ei voi jatkossa olla pääosin tai pelkästään julkisten avustusten varassa”

Selvityshenkilö perkaamaan järjestöavustuksia – tavoitteena leikata kolmannes

Hallitus siivoaa sosiaalidemokraattien ja keskustan sotkuja – “Suomalaisen hyvinvointivaltion turvaaminen edellyttää säästöjä ja sopeuttamista”
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa

Latvia irtautumassa Ottawan miinakieltosopimuksesta
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää