Antti Rinne sunnuntai-iltana autossaan kuvattuna. / LEHTIKUVA
Kulmuni toimi Rinteen muodollisena pyövelinä, muut eivät halunneet jättää sormenjälkiään tikariin
ANALYYSI | Pääministeri Antti Rinteen hallitus kaatui. Hallituskumppani keskustan mukaan sillä ei ole luottamusta Rinteeseen. Keskustan ilmoitus toimi hallituksen kuoliniskuna, koska hallitus ei voinut saavuttaa tarvittavaa enemmistöä taakseen keskiviikon luottamusäänestyksessä. Hallituspuolueiden puheenvuorot puhuvat vahvasti sen puolesta, että taakaksi muodostuneen Rinteen häätämisestä oli etukäteen sovittu. Viimeinen, joka kähminnästä sai tiedon, oli todennäköisesti pääministeri itse.
Kerrataan tapahtumien kulku lyhyesti.
Kesäkuussa kautensa aloittanut Antti Rinteen hallitus kaatuu pääministerin menetettyä maanantaina hallituskumppani keskustan tuen. Keskustan eduskuntaryhmä järjesti ylimääräisen kokouksen maanantaina iltapäivästä sen jälkeen, kun hallitus oli ajautunut kriisiin pääministerin asemaan kohdistuvan epäluottamuksen vuoksi Postin lakkoon liittyvässä tapauksessa. Rinteen syytetään harhaanjohtaneen eduskuntaa lausunnoillaan Postin omistajaohjauksesta. Jo aiemmin perjantaina hallituksen omistajaohjauksista vastannut ministeri Sirpa Paatero erosi ministerin paikaltaan.
Keskustan kaksi ja puoli tuntia kestäneen ryhmäkokouksen jälkeen puolueen puheenjohtaja Katri Kulmuni kertoi, että keskustalla on Rinteeseen liittyvää epäluottamusta. “Keskusta on erittäin sitoutunut hallituspohjaan ja hallituspuolueisiin, mutta meillä on henkilöön liittyvää epäluottamusta.” Asiayhteydestä oli selvää, että henkilöllä viitataan juuri pääministeri Rinteeseen.
Tämän jälkeen keskusta kutsui koolle myös puoluehallituksensa. Käytännössä asia oli kuitenkin jo Kulmunin ulostulon myötä selvä: tavalla tai toisella Rinteen hallitus on kaatumassa, koska ei ole missään skenaariossa realistista, että Rinne pystyisi jatkamaan pääministerinä tilanteessa, jossa päähallituskumppanipuolueen eduskuntaryhmä ei enää luota häneen ja ilmaisee asian myös julkisesti.
Rinne pyristeli aikansa, muttei voinut lopputulokselle mitään. Jäljellä ei ole enää muuta kuin käynti presidentin luona. Eroanomuksen kanssa.
Väärää tietoa eduskunnalle
Hallituksen tilanteen nopean kriisiytymisen taustalla oli kysymys siitä, antoiko pääministeri Rinne väärää tietoa eduskunnalle liittyen Postin lakkoon ja hallituksen rooliin Postin omistaja-ohjaajana. Ministeri Paateron eron kenties toivottiin rauhoittavan tilannetta, mutta toisin kävi: seuraavana hiillostukseen joutuikin pääministeri Rinne, jonka katsottiin heittäneen Paateron bussin alle pelastaakseen itsensä.
Mutta oliko Posti-sotku Rinteen kaatumisen todellinen syy? Vai oliko se muodollinen syy, jonka varjolla kiusallisesta ja heikosta Rinteestä päästiin eroon?
Vihreät antoivat pääministerille tukensa, kunnes eivät antaneetkaan
Vielä maanantaina aamupäivästä Iltalehti kertoi, ettei vihreiden puoluejohto ja keskeiset vaikuttajat näe perusteita pääministerin vaihdokselle. Tämä siis sen jälkeen, kun hallituksen keskeiset päättäjät olivat kokoontuneet sunnuntaina ja kuulleet päämininisteri Rinteen selvityksen Postin tapahtumista.
Keskustan päätöksen jälkeen vihreiden mieli asiassa kuitenkin muuttui. Puheenjohtaja Maria Ohisalo kommentoi asiaa Twitterissä: “Vihreät on ollut valmis tukemaan Rinteen jatkamista pääministerinä edellyttäen, että tehdään avoimesti selkoa eduskunnalle kaikista epäselvyyksistä sekä sitoudutaan kehittämään hallituksen toimintatapoja. Linja perustuu sunnuntaina saatuun selvitykseen.”
Merkillepantavaa Ohisalon twiitissä on aikamuodon muutos: siinä missä vielä maanantaina aamupäivästä vihreät olivat valmiita tukemaan pääministeriä, iltaan mennessä he taas kertoivat, että olivat olleet tähän valmiita. Puoluetta ei ehkä haitannut niinkään pääministerin menettely sinänsä kuin perusteltu epäilys siitä, että he ovatkin jäämässä samaan uppoavaan laivaan tämän kanssa.
Vielä mielenkiintoisempi on Ohisalon toinen twiitti: “Terveisiä Brysselistä puheenjohtamani OSA-neuvoston jälkimainingeista. Totesin Brysselissä, että en ole pystynyt seuraamaan hallituksen tilannetta päivän aikana, mutta olen ymmärtänyt keskustan tilanteen olevan auki.”
Ohisalon ei tarvinnut seurata tilannetta, koska hän tiesi jo, mitä tuleman piti. Vihreiden, sen enempää kuin vasemmistoliitonkaan, ei tarvinnut lähteä Rinteen kaatoon. Mutta ilmeistä on, että ne hyväksyivät asian.
Demarit antoivat viimein julkisen tukensa puheenjohtajalleen – tai ainakaan kukaan ei halunnut omia sormenjälkiään murha-aseeseen
Pian keskustan kokouksen jälkeen SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm kertoi Twitterissä, että SDP:n puoluehallitus pitää kokouksen vielä samana iltana, siis maanantaina. Kokouksen jälkeen Rönnholm kertoi, että Rinteellä on SDP:n täysi tuki. Tätä sopii kuitenkin epäillä. Tosiasiassa on silmiinpistävää, että juuri kukaan Rinteen omasta puolueesta ei ole aikaisemmin tullut pääministerin tueksi kriisin aikana. Jopa hallituskumppanipuolueet RKP ja vihreät ovat antaneet enemmän julkista tukea Rinteelle kuin tämän omat joukot.
Kokouksen viralliseksi agendaksi ei tietenkään kerrottu oman puheenjohtajan potkimista ulos seremonioitta, vaikka siitä olisikin kysymys. SDP:lle käy paremmis se, että tämän roolin näyttelee joku muu. Tuo henkilö on juurikin keskustan Kulmuni. Näiltä osin voidaan sanoa, että näytelmä oli valmiiksi käsikirjoitettu ja oman puolueen tikarit valmiiksi teroitettu. Demarit eivät vain halunneet käydä suoraan puheenjohtajansa kimppuun.
SDP:n puoluehallitus lähetti suomennettuna seuraavanlaista viestiä: “Tuemme Rinnettä muodollisesti, koska näyttäisi pahalta, jos oma puoluehallitus kävisi heikon puheenjohtajankimppuun. Todellisuudessa annamme keskustan Kulmunin tehdä likaisen työn, emmekä suojele tärkeintä pelaajaamme. Seuraaja on jo valmiina.”
Keskusta viestitti eilen kaikilla mahdollisilla tavoilla, että se haluaa jatkaa nykyisellä hallituspohjalla (sdp, kesk, vas, vihr, rkp). Tämä on keskustan etujen mukaista, mutta se on myös muidenkin hallituspuolueiden etujen mukaista. Politiikan raadollisessa maailmassa tällaisia asioita ei jätetä sattuman varaan. Kun pelataan näin korkeilla panoksilla, ei ole yksinkertaisesti mahdollista, etteikö hallituspuolueiden avainpelaajien kesken olisi etukäteen sovittu siitä, että olemassaoleva hallituspohja jatkaa ilman Antti Rinnettä. Tämä sopu on solmittu vihreiden, rkp:n, vasemmistoliiton, keskustan ja sdp:n ydinryhmän kanssa.
Pelikuvio on sama kuin vuonna 2017 – perussuomalaisten silloisen voimahahmon Timo Soinin johtaman ryhmän liittouduttua kokoomuksen ja keskustan kanssa omaa, puoluekokouksen valitsemaa puheenjohtajaansa vastaan. Hänen hyökkäyksensä epäonnistui. Miten käy SDP:n? Rinne kaatuu, koska hänen omansa liittoutuivat muiden hallituskumppaneiden kanssa häntä vastaan. Jotta puhtoinen imago säilyisi, ne vakuuttavat julkista tukeaan.
Rinteelle on kuitenkin ehkä annettava pisteitä taistelutahdosta epätoivoisessa tilanteessa, jos ei muusta. Hän ei halunnut luovuttaa taistelutta, vaikka kamppailu olikin turhaa. Teuraslammas on yleensä viimeinen joka tietää, että sen aika on tullut.
Ja niin Rinne kaatuu
Mitä sitten seuraavaksi tapahtuu? Rinne ilmoitti juuri äsken hallituksensa erosta. Seuraavaksi on kysymys siitä, jatkaako uusi hallitus samalla kokoonpanolla ja hallitusohjelmalla, vai tapahtuuko tässäkin mahdollisesti muutoksia. Jos uutta hallitusta ei onnistuta muodostamaan, vaihtoehtona on myös ennenaikaiset eduskuntavaalit. Koska muilla puolueilla ei ole nyt suurempia haluja lähteä mittauttamaan perussuomalaisten kannatusta vaalien kautta, puolueissa on varmasti vahva halu löytää keskinäinen yhteisymmärrys. Esimerkiksi keskustan tapauksessa tämä tarkoittaa, että tämänpäiväisestä huolimatta puolueen uusi punavihreä linja tulee todennäköisesti jatkumaan.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Markku Pohjola Sirpa Paatero Antton Rönnholm Katri Kulmuni Anna-Maja Henriksson Maria Ohisalo Posti Ville Tavio Antti Rinne Hallituskriisi Li Andersson Jussi Halla-aho
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Halla-aho: ”Rinteen erossa oli pohjimmiltaan kyse keskustan ja sdp:n kannatuspaniikista”
Kommentti: Paateron paluu on demareilta käsittämätön veivaus -suomalaisille tarjoillaan valheellista näytelmää
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää