

Perussuomalaisten Timo Soini (vas.) ja Reijo Hongisto saapuvat eduskunnan täysistuntoon. Arkistokuvaa. / LEHTIKUVA
Kuinkas silloin kävikään: Veronkorotusvaatimukset ja yhteisöveroale veivät SDP:n oppositioon
Eduskunta ryhtyi ruotimaan tällä viikolla hallituksen esityksiä budjetin verolaeiksi. Keskustelussa kuultiin tuttuja opposition moitteita hallituksen verolinjasta. Onkin syytä palauttaa mieleen se, minkälaista veropolitiikkaa pahimmat pukarit itse vielä äskettäin ajoivat.
Tiistaina debatissa kuultiin ensiksi näppärää sanailua polttoaineiden valmisteverosta. SDP:n Pia Viitanen hämmästeli, kuinka hallitus voi korottaa polttoaineiden verotusta, se kun on tasavero. Perussuomalaiset kysyivät, pitäisikö sitten ottaa kaikkein köyhimmiltä.
Toimi Kankaanniemi (ps.) muistutti tällöin SDP:n omasta verolinjasta, joka vei puolueen oppositioon.
SDP lupasi nostaa veroja, laski yhteisöveroa
– Tuossa aikaisemmin luin puheenjohtaja Antti Rinteen (sd.) vaalilupauksia ja hän siinä ilmoitti, että kokonaisveroastetta sosiaalidemokraatit haluavat nostaa puoli prosenttiyksikköä. Se oli tietysti iso uutinen ja johti sosialidemokraatit sitten rajuun vaalitappioon. Ja toisena vaalitappion syynä, minun arvioni mukaan, oli tämä yhteisöveron raju alennus, joka koitui siis niille yhtiöille, jotka kaikkein parhainta tulosta tekevät: ne saivat satojen miljoonien vuotuiset veronkevennykset, Kankaanniemi muistutti.
Hän muistutti myös, kuinka demarit lupailivat edellisellä vaalikaudella 100 000 uutta työpaikkaa, mutta kävikin päinvastoin. Työttömyys kasvoi sadalla tuhannella.
Reijo Hongisto (ps.) sanoi kuunnelleensa Viitasen syyttelyä perussuomalaisia kohtaan milloin milläkin tekosyyllä. Hän totesi, että kun talouden huono tila on selvinnyt edellisen hallituksen jäljiltä, niin taloutta joutuu paikkaamaan erilaisilla verokertymillä, ja tämä polttoainevero on yksi niistä.
Missä EU, siellä ongelma: jäätelö- vai bensavero?
Kansanedustaja Jani Mäkelä (ps.) syytti tilanteesta EU:ta.
– Taas on siellä ongelma, missä EU. Elikkä kun makeisveron ja jäätelöveron korotusta ei voi toteuttaa ja jollain se täytyy paikata, niin mistä otetaan rahat? Leikataanko pienituloisilta vai korotetaanko polttoaineveroa? Joskus täytyy tehdä ikäviäkin ratkaisuja, Mäkelä murehti.
Kankaanniemi muistutti myös, että raakaöljyn hinnan ollessa alhaalla ei polttoainevero tunnu korotuksen jälkeenkään lähellekään niin pahasti kuin edellisen hallituksen aikana, jolloin öljy maksoi paljon enemmän.
Hän muistutti myös, että polttoaineveron määrää voidaan harkita aiemman päätöksen mukaisesti uudelleen, jos raakaöljyn hinta nousee.
Mikä on SDP:n tarkoitus?
Mäkelä ihmetteli, onko SDP:llä muuta työtä kuin nokkia perussuomalaisia.
– Onko teidät äänestetty tänne saliin perussuomalaisia arvostelemaan? En tavoittanut puheestanne mitään muuta substanssia kuin perussuomalaisten nokkimisen, vaalilupausten kaivelemisen ja siihen kannan ottamisen, mitä perussuomalaiset tekevät ja sanovat. Onko tämä sosiaalidemokraattisen politiikan nykyinen sisältö ja substanssi, että haukutaan muita puolueita, Mäkelä kysyi.
Elo: Antaako vasemmisto sisäfileporvarille?
Simon Elo (ps.) kuunteli vasemmistoliiton esittävän arvonlisäveron kevennystä, kun puhuttiin tuloveroasteikkojen muuttamisesta. Elo muistutti tämän tuovan euromääräisesti eniten etua sisäfileporvarille. Ei hän unhoittanut SDP:täkään: puolue lupasi selvin sanoin yhtä rajuja leikkauksia jo ennen vaaleja, mikä on nyt oppositiossa tyystin unohtunut.
– No, katsotaanpa maaliskuulta 2015, mitä SDP sanoi ennen vaaleja: sopeutustarve 4 miljardia, leikkauksia 3 miljardia, myös indekseistä 800 miljoonaa leikkausta. Vaikka edustaja Viitanenkin röyhisteslee rintaa kuin punatulkku leikkauksista, niin näin olette sanoneet ennen vaaleja, Elo syytti.
– Veronkorotuksia 1 miljardin euron verran – ainoana puolueena kaikista sanoitte, että haluatte korottaa veroja. Mitä tämä hallitus on tehnyt? Keventänyt verotusta lähes miljardilla eurolla, Elo vertasi.
– Mikä teidän linjanne on nyt, Elo kysyi.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää