

Nimimerkillä "SBF" tunnettu kryptomarkkinapaikan perustaja Sam Bankman-Fried. / Wikipedia
Kryptojätti FTX hurmasi, hyvesignaloi, voiteli mediaa ja vasemmistoa miljoonilla, repi korkean ESG-vastuullisuusluokituksen – kunnes korttitalo romahti
FTX-skandaali paisuu. Marraskuun alussa romahtaneesta kryptomarkkinapaikasta ja sen perustaja Sam Bankman-Friedistä paljastuu uutta tietoa. FTX:n perustaja ja entinen toimitusjohtaja oli tehnyt miljoonalahjoituksia useille vasemmistohenkisille medioille. Reason-lehden artikkeli epäilee, että Bankman-Fried oli voidellut mediaa, jotta häntä ja hänen bisneksiään käsiteltäisiin suotuisassa valossa. Jopa teknologiajätteihin skeptisesti suhtautuneet mediat olivat poikkeuksellisesti ihastuneita Bankman-Friediin. Skandaalista huolimatta, väärinkäytöksistä epäiltyä ja miljarditappioista vastaavaa Bankman-Friediä kohdellaan vasemmalle kallellaan olevissa medioissa yhä silkkihansikkain. Neutraalimmat mediat ovat puolestaan käsitelleet skandaalia inhorealistisemmin. On paljastunut, että yhtiön johto oli mm. ostanut itselleen satojen miljoonien dollareiden arvosta luksusasuntoja Bahaman rantatonteilta.
Suurempi yleisö on vasta havahtumassa FTX-skandaalin laajuuteen ja niihin rikkomuksiin, joista entistä kryptomiljardööri Sam Bankman-Friediä epäillään. Hänet tunnetaan yleisesti nimimerkillä “SBF”.
Kryptovaluuttojen markkinapaikka FTX oli kuin klassinen Ponzi-huijaus. Asiakasvarojen kavaltamisen lisäksi perustajan oma kymmenien miljardien arvoinen omaisuus hävisi kuin tuhka tuuleen vain muutamassa päivässä.
Reuters uutisoi tuoreeltaan, että SBF, hänen vanhempansa ja FTX:n johtohenkilöt olivat ostaneet kahden viime vuoden aikana lähes 121 mijoonan dollarin arvosta ylellisiä asuntoja Bahamalta. Lisäksi skandaaliyhtiön asianajajat ilmoittivat tiistaina, että yksi sen osastoista oli käyttänyt 300 miljoonaa dollaria yhtiön varoja asuntojen ja lomakohteiden ostamiseen henkilöstön omaan käyttöön. Suurin osa asunnoista sijaitsi rantakohteissa. Asianajajan mukaan yhtiötä johdettiin kuin “henkilökohtaista valtakuntaa”.
John Ray III, joka toimi 20 vuoden takaisen, taloushistorian merkittävimpiin lukeutuvan Enron-skandaalin käsittelijänä, on nyt selvittelemässä uutta vyyhtiä FTX:n toimitusjohtajana. Jopa hänen mielestään tapaus hakee vertaistaan. Viime viikolla Ray kommentoi, ettei ollut vielä 40-vuotisen uransa aikana nähnyt näin “täydellistä yritysjohdon epäonnistumista”:
“Huomioiden puutteet järjestelmien eheydessä ja ulkomailta käsin tapahtuneen sääntelyn laiminlyömisen, vallan keskittymisen pienen ja kokemattoman, mahdollisiin laiminlyönteihin syyllistyneen porukan käsiin, tilanne on ennennäkemätön.”
Kokeneen maailmankuulun yritysasianajajan arvio on kuin märkä rätti yritysten yhteiskuntavastuuta luokitteleville tahoille. Ennen äkkiromahdustaan FTX oli saanut ESG-vastuullisuusluokittelija Truvalue Labsilta korkeammat pisteet johtamisesta ja hallinnoinnista kuin mm. Esso-huoltoasemistaan tunnettu amerikkalaisyhtiö Exxon Mobil. Vastuullisuusposeeraamisen nähdään jopa tarjonneen kulissit FTX:n epäilyttäville toimille.
Teknologiajätti Palantirin perustajatiimin Joe Lonsdale syyttää SBF:a hyvesignaloinnista. Lonsdalen mukaan SBF ratsasti ESG:llä ja woke-kulttuurilla välttyäkseen sääntelijöiden ja sijoittajien kriittiseltä syynäykseltä. SBF oli mm. mainostanut yhtiönsä kunnianhimoisia hiilineutraaliustavoitteita. “Käytännössä, ESG on ennen kaikkea vallankäytön muoto, ja sitä valtaa käytetään poliittisesti hyvin poikkeaviin tarkoitusperiin.”, Lonsdale lisäsi.
SBF oli hurmannut vasemmalle kallellaan olevat mediajätit ja nauttinut poliittisen eliitin suitsutuksesta World Economic Forumia myöten. Hän kertoi intohimoistaan valjastaa varallisuutensa mm. demokraattipuolueen hyväksi. Vuoden 2022 vaaleissa SBF oli rahamääräisesti toisiksi suurin demokraattiehdokkaiden tukija George Sorosin jälkeen. Ennen miljardi-imperiumin romahtamista nuoresta kryptomiljardööristä maalattiin kuvaa poikkeuksellisena hyviksenä muuten niin kyseenalaisena pidetyllä kryptovaluuttojen toimialalla.
SBF:n poliittinen rooli ei kuitenkaan rajoittunut pelkästään demokraattiehdokkaiden tukemiseen. Toistaiseksi vähemmälle huomiolle on jäänyt se, miten hän rahoitti valtavirtaisia ja vasemmistolaisia mediaorganisaatioita.
Journalisti Teddy Schleiferin mukaan SBF antoi avokätisesti rahaa vasemmistolaiselle uutissivusto Voxille. SBF lupasi antaa myös 3,25 miljoonan dollarin lahjoituksen The Interceptille. FTX:n romahtamiseen mennessä Intercept oli ehtinyt saada rahoista jo puoli miljoonaa dollaria. Loput oli tarkoitus kanavoida tulevina vuosina. Yksi lahjoitusten saajista oli uusi journalistinen projekti Semafor, jonka takana on entinen Buzzfeedissä ja New York Timesissa vaikuttanut Ben Smith. FTX:n romahduksen aikoihin SBF oli lisäksi kanavoimassa viisi miljoonaa dollaria ProPublicalle.
SBF:n omat kommentit lahjoitustensa etiikasta kielivät julkisuusstuntista. Kun Voxin toimittaja kysyi häneltä, onko lahjoituksissa kyse pitkälti imagon luomisesta, hän vastasi myöntävästi. Vähäsanaisesti SBF myös vihjasi, ettei se ollut kuitenkaan kaikki kaikessa.
Lahjoitusten näkeminen osaksi jotain suurempaa suunnitelmaa herättää kysymyksiä. Reason-lehden artikkeli arvioi, että median voitelulla saatettiin ostaa luottamusta ja suotuisaa kohtelua julkisuudessa. Tähän mennessä SBF on hyötynyt lukemattomasta määrästä henkilöhahmoa suitsuttelevia artikkeleita eri medioissa. Häntä ylistettiin kryptoalan “valkoisena ritarina”.
Kaiken kukkuraksi suuret mediat kohtelevat tutkinnan alla olevaa skandaalijohtajaa vielä edelleenkin silkkihansikkain. Näyttää kuin aikaisempi median ihastuminen “suureen hyväntekijään” estäisi kohtaamasta todellisuutta, että hänen vastuuttomuutensa ja vilpillisyytensä aiheutti myös sivullisille miljarditappioita.
Reason-lehti muistuttaa, että The New York Timesin artikkeli FTX-skandaalista käyttää pehmeää, passiivista kieltä peitelläkseen joka käänteessä SBF:n vastuuta historialliseen yritysskandaaliin ja taloudelliseen katastrofiin. Tämä lähestymistapa poikkeaa merkittävästi tunnetun median tyypillisestä tavasta epäillä teknologiasektoria ja väläytellä sen haitallisia vaikutuksia demokratialle.
The Washington Post puolestaan käsitteli skandaalia siirtelemällä maalitolppia ja muistuttelemalla SBF:n avokätisistä lahjoituksista “pandemian ennaltaehkäisyyn”. Lehti kirjoitti: “Ennen FTX:n romahtamista, perustaja kaatoi miljoonia pandemian ennaltaehkäisyyn. Suurin osa tällaisista lahjoituksista on nyt joutunut äkillisesti katkolle.”
Kumpikaan nimekkäistä amerikkalaismedioista, The New York Times tai Washington Post eivät saaneet SBF:n suoria lahjoituksia. On yllättävää, miten myös ne kohtelevat skandaalihahmoa kuin tällä olisi yhä sädekehä päänsä päällä. Molemmat mediat ovat jatkuvasti kritisoineet, miten Facebook ja Twitter rapauttavat journalismia, tarjoavat alustan misinformaatiolle ja rapauttavat demokratiaa. Reason-lehti peräänkuuluttaa länsimaisen journalismin lipunkantajilta nyt samaa inhorealistista otetta ilman poliittisia tekosyitä ja kiertelyä.
Tällä hetkellä valtamedian kriittisyydessä vallitsee suuri epäsuhta. Oikeat skandaalit saavat vähemmän huomiota verrattuna yksittäisiin Elon Muskin twiitteihin. Olisiko median ote skandaalijohtajaan erilainen, mikäli hän olisi antanut miljoonien vaalitukensa Joe Bidenin sijaan Donald Trumpille?
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Kiilusilmät nousevat kumpujen yöstä – Woke ei ole ideologia vaan fanatismia

Woken olemusta selvitetään maailmalla huippututkijoiden voimin – kysymys kuuluu, miksi marxilaisista juurista ponnistava ilmiö leviää yrityksissä

Woke-hulluutta Berliinissä: Ylioppilaskunta kieltää ilmoittamasta poliisille seksuaalisesta ahdistelijasta – “Rasismin uhri”

Presidentti Biden välttelee toimittajien kysymyksiä – samalla kun Bidenin suvun oudoista liiketoimista tipahtelee uusia tietoja

Tynkkynen haluaa rajat presidenttiehdokkaiden jättilahjoituksille – lakialoite asettaisi vaalitukeen enimmäisrajan
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Kansainvälinen kehitysrahoitus kääntyi selvään laskuun vuonna 2024 niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Tuoreen laskelman mukaan Suomen antama kehitysapu pieneni 12,9 prosenttia vuodesta 2023 vuoteen 2024 - siis yhdessä vuodessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää