Nimimerkillä "SBF" tunnettu kryptomarkkinapaikan perustaja Sam Bankman-Fried. / Wikipedia
Kryptojätti FTX hurmasi, hyvesignaloi, voiteli mediaa ja vasemmistoa miljoonilla, repi korkean ESG-vastuullisuusluokituksen – kunnes korttitalo romahti
FTX-skandaali paisuu. Marraskuun alussa romahtaneesta kryptomarkkinapaikasta ja sen perustaja Sam Bankman-Friedistä paljastuu uutta tietoa. FTX:n perustaja ja entinen toimitusjohtaja oli tehnyt miljoonalahjoituksia useille vasemmistohenkisille medioille. Reason-lehden artikkeli epäilee, että Bankman-Fried oli voidellut mediaa, jotta häntä ja hänen bisneksiään käsiteltäisiin suotuisassa valossa. Jopa teknologiajätteihin skeptisesti suhtautuneet mediat olivat poikkeuksellisesti ihastuneita Bankman-Friediin. Skandaalista huolimatta, väärinkäytöksistä epäiltyä ja miljarditappioista vastaavaa Bankman-Friediä kohdellaan vasemmalle kallellaan olevissa medioissa yhä silkkihansikkain. Neutraalimmat mediat ovat puolestaan käsitelleet skandaalia inhorealistisemmin. On paljastunut, että yhtiön johto oli mm. ostanut itselleen satojen miljoonien dollareiden arvosta luksusasuntoja Bahaman rantatonteilta.
Suurempi yleisö on vasta havahtumassa FTX-skandaalin laajuuteen ja niihin rikkomuksiin, joista entistä kryptomiljardööri Sam Bankman-Friediä epäillään. Hänet tunnetaan yleisesti nimimerkillä “SBF”.
Kryptovaluuttojen markkinapaikka FTX oli kuin klassinen Ponzi-huijaus. Asiakasvarojen kavaltamisen lisäksi perustajan oma kymmenien miljardien arvoinen omaisuus hävisi kuin tuhka tuuleen vain muutamassa päivässä.
Reuters uutisoi tuoreeltaan, että SBF, hänen vanhempansa ja FTX:n johtohenkilöt olivat ostaneet kahden viime vuoden aikana lähes 121 mijoonan dollarin arvosta ylellisiä asuntoja Bahamalta. Lisäksi skandaaliyhtiön asianajajat ilmoittivat tiistaina, että yksi sen osastoista oli käyttänyt 300 miljoonaa dollaria yhtiön varoja asuntojen ja lomakohteiden ostamiseen henkilöstön omaan käyttöön. Suurin osa asunnoista sijaitsi rantakohteissa. Asianajajan mukaan yhtiötä johdettiin kuin “henkilökohtaista valtakuntaa”.
John Ray III, joka toimi 20 vuoden takaisen, taloushistorian merkittävimpiin lukeutuvan Enron-skandaalin käsittelijänä, on nyt selvittelemässä uutta vyyhtiä FTX:n toimitusjohtajana. Jopa hänen mielestään tapaus hakee vertaistaan. Viime viikolla Ray kommentoi, ettei ollut vielä 40-vuotisen uransa aikana nähnyt näin “täydellistä yritysjohdon epäonnistumista”:
“Huomioiden puutteet järjestelmien eheydessä ja ulkomailta käsin tapahtuneen sääntelyn laiminlyömisen, vallan keskittymisen pienen ja kokemattoman, mahdollisiin laiminlyönteihin syyllistyneen porukan käsiin, tilanne on ennennäkemätön.”
Kokeneen maailmankuulun yritysasianajajan arvio on kuin märkä rätti yritysten yhteiskuntavastuuta luokitteleville tahoille. Ennen äkkiromahdustaan FTX oli saanut ESG-vastuullisuusluokittelija Truvalue Labsilta korkeammat pisteet johtamisesta ja hallinnoinnista kuin mm. Esso-huoltoasemistaan tunnettu amerikkalaisyhtiö Exxon Mobil. Vastuullisuusposeeraamisen nähdään jopa tarjonneen kulissit FTX:n epäilyttäville toimille.
Teknologiajätti Palantirin perustajatiimin Joe Lonsdale syyttää SBF:a hyvesignaloinnista. Lonsdalen mukaan SBF ratsasti ESG:llä ja woke-kulttuurilla välttyäkseen sääntelijöiden ja sijoittajien kriittiseltä syynäykseltä. SBF oli mm. mainostanut yhtiönsä kunnianhimoisia hiilineutraaliustavoitteita. “Käytännössä, ESG on ennen kaikkea vallankäytön muoto, ja sitä valtaa käytetään poliittisesti hyvin poikkeaviin tarkoitusperiin.”, Lonsdale lisäsi.
SBF oli hurmannut vasemmalle kallellaan olevat mediajätit ja nauttinut poliittisen eliitin suitsutuksesta World Economic Forumia myöten. Hän kertoi intohimoistaan valjastaa varallisuutensa mm. demokraattipuolueen hyväksi. Vuoden 2022 vaaleissa SBF oli rahamääräisesti toisiksi suurin demokraattiehdokkaiden tukija George Sorosin jälkeen. Ennen miljardi-imperiumin romahtamista nuoresta kryptomiljardööristä maalattiin kuvaa poikkeuksellisena hyviksenä muuten niin kyseenalaisena pidetyllä kryptovaluuttojen toimialalla.
SBF:n poliittinen rooli ei kuitenkaan rajoittunut pelkästään demokraattiehdokkaiden tukemiseen. Toistaiseksi vähemmälle huomiolle on jäänyt se, miten hän rahoitti valtavirtaisia ja vasemmistolaisia mediaorganisaatioita.
Journalisti Teddy Schleiferin mukaan SBF antoi avokätisesti rahaa vasemmistolaiselle uutissivusto Voxille. SBF lupasi antaa myös 3,25 miljoonan dollarin lahjoituksen The Interceptille. FTX:n romahtamiseen mennessä Intercept oli ehtinyt saada rahoista jo puoli miljoonaa dollaria. Loput oli tarkoitus kanavoida tulevina vuosina. Yksi lahjoitusten saajista oli uusi journalistinen projekti Semafor, jonka takana on entinen Buzzfeedissä ja New York Timesissa vaikuttanut Ben Smith. FTX:n romahduksen aikoihin SBF oli lisäksi kanavoimassa viisi miljoonaa dollaria ProPublicalle.
SBF:n omat kommentit lahjoitustensa etiikasta kielivät julkisuusstuntista. Kun Voxin toimittaja kysyi häneltä, onko lahjoituksissa kyse pitkälti imagon luomisesta, hän vastasi myöntävästi. Vähäsanaisesti SBF myös vihjasi, ettei se ollut kuitenkaan kaikki kaikessa.
Lahjoitusten näkeminen osaksi jotain suurempaa suunnitelmaa herättää kysymyksiä. Reason-lehden artikkeli arvioi, että median voitelulla saatettiin ostaa luottamusta ja suotuisaa kohtelua julkisuudessa. Tähän mennessä SBF on hyötynyt lukemattomasta määrästä henkilöhahmoa suitsuttelevia artikkeleita eri medioissa. Häntä ylistettiin kryptoalan “valkoisena ritarina”.
Kaiken kukkuraksi suuret mediat kohtelevat tutkinnan alla olevaa skandaalijohtajaa vielä edelleenkin silkkihansikkain. Näyttää kuin aikaisempi median ihastuminen “suureen hyväntekijään” estäisi kohtaamasta todellisuutta, että hänen vastuuttomuutensa ja vilpillisyytensä aiheutti myös sivullisille miljarditappioita.
Reason-lehti muistuttaa, että The New York Timesin artikkeli FTX-skandaalista käyttää pehmeää, passiivista kieltä peitelläkseen joka käänteessä SBF:n vastuuta historialliseen yritysskandaaliin ja taloudelliseen katastrofiin. Tämä lähestymistapa poikkeaa merkittävästi tunnetun median tyypillisestä tavasta epäillä teknologiasektoria ja väläytellä sen haitallisia vaikutuksia demokratialle.
The Washington Post puolestaan käsitteli skandaalia siirtelemällä maalitolppia ja muistuttelemalla SBF:n avokätisistä lahjoituksista “pandemian ennaltaehkäisyyn”. Lehti kirjoitti: “Ennen FTX:n romahtamista, perustaja kaatoi miljoonia pandemian ennaltaehkäisyyn. Suurin osa tällaisista lahjoituksista on nyt joutunut äkillisesti katkolle.”
Kumpikaan nimekkäistä amerikkalaismedioista, The New York Times tai Washington Post eivät saaneet SBF:n suoria lahjoituksia. On yllättävää, miten myös ne kohtelevat skandaalihahmoa kuin tällä olisi yhä sädekehä päänsä päällä. Molemmat mediat ovat jatkuvasti kritisoineet, miten Facebook ja Twitter rapauttavat journalismia, tarjoavat alustan misinformaatiolle ja rapauttavat demokratiaa. Reason-lehti peräänkuuluttaa länsimaisen journalismin lipunkantajilta nyt samaa inhorealistista otetta ilman poliittisia tekosyitä ja kiertelyä.
Tällä hetkellä valtamedian kriittisyydessä vallitsee suuri epäsuhta. Oikeat skandaalit saavat vähemmän huomiota verrattuna yksittäisiin Elon Muskin twiitteihin. Olisiko median ote skandaalijohtajaan erilainen, mikäli hän olisi antanut miljoonien vaalitukensa Joe Bidenin sijaan Donald Trumpille?
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Kiilusilmät nousevat kumpujen yöstä – Woke ei ole ideologia vaan fanatismia
Woken olemusta selvitetään maailmalla huippututkijoiden voimin – kysymys kuuluu, miksi marxilaisista juurista ponnistava ilmiö leviää yrityksissä
Woke-hulluutta Berliinissä: Ylioppilaskunta kieltää ilmoittamasta poliisille seksuaalisesta ahdistelijasta – “Rasismin uhri”
Presidentti Biden välttelee toimittajien kysymyksiä – samalla kun Bidenin suvun oudoista liiketoimista tipahtelee uusia tietoja
Tynkkynen haluaa rajat presidenttiehdokkaiden jättilahjoituksille – lakialoite asettaisi vaalitukeen enimmäisrajan
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää