Kritiikki yltyy – Ylen tuottaja Rakel Liekki rajasi sometiliensä näkyvyyttä, toiminta viittaa aktivistitaustan peittelyyn
KOMMENTTI | Sensuurikohun keskiössä oleva Ylen kolumnituottaja Rakel Liekki on muuttanut Twitter-tilinsä ja bloginsa näkyvyyttä. Toiminta viittaa vuosikymmenen pituisen aktivistitaustan jälkien peittelyyn.
Suomen Uutiset on kertonut tällä viikolla Ylen räikeän yksipuolisista kolumnistirekrytoinneista sekä Ylen harjoittamasta sensuurista. Ylen korkein johto on kiistänyt ongelmien olemassaolon täysin. Yhtiön käsityksen mukaan Ylen kolumnit ovat monipuolisia ja kaikenlainen kritiikki on ”höpötystä”.
Skandaalin paisuessa kohun keskiössä oleva kolumnituottaja Rakel Liekki on rajoittanut tietojensa näkyvyyttä netistä. Hän rajoitti lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Twitter-tilinsä näkyvyyttä. Lisäksi hän on lukinnut bloginsa.
Mikä on motiivi tällaiseen pimittämiseen?
Liekkiä kohtaan on esitetty kasvavaa kritiikkiä räikeästä puolueellisuudesta ja politikoinnista. Hänen sometilinsä ovat antaneet tästä kouriintuntuvaa näyttöä. Tietojen poistamisella asian selvittäminen vaikeutuu olennaisesti.
Rakel Liekillä ei ole journalistista koulutusta. Hän on valmistunut kuvataiteilijaksi 2001 Pohjois-Karjalan AMK:sta, pääaineenaan maalaus. Tätä taustaa vasten on erikoista, että Yle on antanut Liekin käsiin poikkeuksellisen paljon mediavaltaa.
Liekillä on näpeissään huomattavasti enemmän kirjoittajia ja mediavaltaa kuin keskimääräisellä suomalaisella päätoimittajalla.
Hän toimii tuottajana Ylen kolumnien verkkoalustalla, ja hän pyörittää kahta eri kirjoittajarinkiä, joissa on pitkälti yli 50 kirjoittajaa. Osa kirjoittajista on Ylen ulkopuolisia – he tekevät kolumneja. Osa kirjoittajista on Ylen omia työntekijöitä – he puolestaan tekevät blogeja.
Rakel Liekki päättää koko tämän suuren joukon kirjoituksista. Hän sanelee koko tälle ihmisjoukolle, mitä nämä saavat kirjoittaa ja mitä eivät. Hänen päätettävissään on, mistä ylipäätään Ylen ammattitoimittajat saavat blogeissa kirjoittaa. Liekki päättää, keitä Ylen kolumnien kirjoittajaksi nostetaan ja keneltä kirjoituksia ei enää tilata. Suomen Uutisten useista lähteistä saamien tietojen mukaan epämieluisiksi koettujen kirjoittajien kirjoitustahtia harvennetaan. Liekki määrittelee myös aiherajaukset.
Kolumnisteina ja bloggareina toimii yli 50 ihmistä. Heidän joukossaan on kymmeniä vihervasemmistoon kuuluvia. Arvokonservatiiveja ei ole ainoatakaan.
Kun asiaa tiedustelee Liekiltä itseltään, hän muuttaa sometiliensä näkyvyyttä.
Kolumnituottajana toimi aikaisemmin usean vuoden ajan Ville Laakso, sen jälkeen Arto Nieminen. Ennen Liekin paluuta Ylelle Nenäpäivä-säätiöstä työhön osallistui myös Image-lehden päätoimittajan paikalta Ylelle siirtynyt Heikki Valkama. Rakel Liekki aloitti kolumnien tuottajana heinäkuussa 2018.
Liekin toiminta nousi rujolla tavalla pintaan professori Janne Saarikiven tapauksessa. Liekki, jolla ei ole tiedejournalistin taustaa, katsoi asiakseen sensuroida kielitieteen professori Saarikiven analyysin, joka liittyi tämän omaan tutkimusalaan. Saarikivi kirjoitti siitä, että Sanna Marinin hallitus on käytännössä antanut väärää mielikuvaa ihmisten perusoikeuksia koskevista rajoituksista. Useat suomalaiset viestimet nostivat myöhemmin Saarikiven kirjoituksen uutiseksi.
Kaikkein törkeimpiin esimerkkeihin kuuluu pitkän linjan politiikan toimittajan Sanna Ukkolan kohtelu. Hänet Liekki laittoi kirjoittamaan mm. ruoanlaitosta. Ukkola irtisanoutui 2019 Yleltä. Hän mainitsi yhdeksi lähtönsä syyksi kolumnien rajoituksen.
Mistä oikein on kyse?
Mistä Liekin toiminnassa sitten on kyse?
Lyhyesti sanottuna: poliittisesta aktivismista.
Yle on nostanut erittäin merkittävään ja vaikutusvaltaiseen asemaan Liekin, jolla ei ole merkittäviä journalistisia näyttöjä, mutta sitäkin enemmän näyttöjä poliittisesta aktivismista.
Liekin aktivistipolku on ollut vuosikymmenen ajan täysin julkisesti näkyvillä. Hän ei ole itse taustojaan peitellyt, päinvastoin.
Voima-lehti kysyi haastattelussaan jo 2009, pitääkö Liekki itseään aktivistina. Hän vastasi: ”Jotain sinne päin. Tiedostavat nuoret, jotka haluavat parantaa maailmaa, eivät yleensä luota kankeisiin, toistensa näköisiin puolueisiin, vaan lähtevät mukaan yhden asian liikkeisiin ja rupeavat aktivisteiksi. Niin toimin minäkin nuorempana.”
Seura-lehden haastattelu 2013: ”Yritän tasaisin väliajoin osallistua mielenosoituksiin. Minulle ei riitä se, että painan facebookissa tykkää-nappia tai jaan jonkun linkin eteenpäin. En halua olla niitä ihmisiä, jotka katsovat asioita sivusta.”
Liekki kampanjoi turkistarhausta vastaan, Animalian, Greenpeacen, vasemmistoliiton, feminismin, #metoo:n, Tahdon-kampanjan ja lukuisien muiden asioiden puolesta.
Hän muun muassa myi omaa taidettaan tukeakseen vasemmistoliiton kansanedustajaehdokkaan kampanjaa. Hän myös osallistui näkyvästi ehdokkaan kampanjaan. Tämä tieto on Liekin blogissa, jonka hän nyt poisti näkyvistä.
”Olen poliittisesti vasemmalle kallellaan ja kiinnostunut yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta”, Liekki tiivisti IL:n haastattelussa, jossa kerrottiin hänen ryhtyneen SDP:n pää-äänenkannattajan Demarin kolumnistiksi.
Ylen kolumnialustan määräysvalta antoi lopulta Liekin käsiin paljon suuremman megafonin, kuin mihin hän aikaisemmilla tempauksilla ylsi. Yli vuosikymmenen kestänyt aktivistin ura jatkuu, nyt merkittävässä tehtävässä, julkisen palvelun Ylellä.
Liekillä on toiminnalleen Ylen korkeimman johdon hyväksyntä.
SUOMEN UUTISET
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Rakel Liekin rekrytoinnit Yle-kolumnisteiksi: Feministipoliitikko, feministiaktiivi, vihreä poliitikko, transaktivisti, vasemmistoaktiivi, feministiaktivisti, feministi, vasemmistoaktiivi..
Ylen korkein johto kiistää jyrkästi Yle-kolumnien politisoitumisen ja sensuurin – Merja Ylä-Anttila: “tässä on harvinaisen vähän pointtia”
Helsingin yliopiston äänet vaiennetaan – ensin hiljennettiin professori Saarikiven hallituskritiikki, seuraavaksi sensuroitiin dosentti Arto Luukkanen – hallitusta ei saanut kutsua “avuttomaksi”
Sanna Marinin vanha rokotekirjoitus alkoi kiertää netissä sunnuntaina – illalla sivustolle ei enää päässyt, kävijää tervehti ilmoitus: “Sivuja päivitetään”
Janne Saarikiven kommentti: minua ei ole sensuroitu Yleisradiossa
Punavihreä feminismi valtasi Yleisradion – Päivi Räsänen kehottaa kansalaisia antamaan suoraa palautetta Ylelle: ”Kannattaa olla yhteydessä ja vaatia tasapuolista sisältöä”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää