Artikkeli kuva

TWITTER

Kritiikki yltyy – Ylen tuottaja Rakel Liekki rajasi sometiliensä näkyvyyttä, toiminta viittaa aktivistitaustan peittelyyn

17.05.2020 |16:30

KOMMENTTI | Sensuurikohun keskiössä oleva Ylen kolumnituottaja Rakel Liekki on muuttanut Twitter-tilinsä ja bloginsa näkyvyyttä. Toiminta viittaa vuosikymmenen pituisen aktivistitaustan jälkien peittelyyn.

Suomen Uutiset on kertonut tällä viikolla Ylen räikeän yksipuolisista kolumnistirekrytoinneista sekä Ylen harjoittamasta sensuurista. Ylen korkein johto on kiistänyt ongelmien olemassaolon täysin. Yhtiön käsityksen mukaan Ylen kolumnit ovat monipuolisia ja kaikenlainen kritiikki on ”höpötystä”.

Skandaalin paisuessa kohun keskiössä oleva kolumnituottaja Rakel Liekki on rajoittanut tietojensa näkyvyyttä netistä. Hän rajoitti lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Twitter-tilinsä näkyvyyttä. Lisäksi hän on lukinnut bloginsa.

Mikä on motiivi tällaiseen pimittämiseen?

Liekkiä kohtaan on esitetty kasvavaa kritiikkiä räikeästä puolueellisuudesta ja politikoinnista. Hänen sometilinsä ovat antaneet tästä kouriintuntuvaa näyttöä. Tietojen poistamisella asian selvittäminen vaikeutuu olennaisesti.

Rakel Liekillä ei ole journalistista koulutusta. Hän on valmistunut kuvataiteilijaksi 2001 Pohjois-Karjalan AMK:sta, pääaineenaan maalaus. Tätä taustaa vasten on erikoista, että Yle on antanut Liekin käsiin poikkeuksellisen paljon mediavaltaa.

Liekillä on näpeissään huomattavasti enemmän kirjoittajia ja mediavaltaa kuin keskimääräisellä suomalaisella päätoimittajalla.

Hän toimii tuottajana Ylen kolumnien verkkoalustalla, ja hän pyörittää kahta eri kirjoittajarinkiä, joissa on pitkälti yli 50 kirjoittajaa. Osa kirjoittajista on Ylen ulkopuolisia – he tekevät kolumneja. Osa kirjoittajista on Ylen omia työntekijöitä – he puolestaan tekevät blogeja.

Rakel Liekki päättää koko tämän suuren joukon kirjoituksista. Hän sanelee koko tälle ihmisjoukolle, mitä nämä saavat kirjoittaa ja mitä eivät. Hänen päätettävissään on, mistä ylipäätään Ylen ammattitoimittajat saavat blogeissa kirjoittaa. Liekki päättää, keitä Ylen kolumnien kirjoittajaksi nostetaan ja keneltä kirjoituksia ei enää tilata. Suomen Uutisten useista lähteistä saamien tietojen mukaan epämieluisiksi koettujen kirjoittajien kirjoitustahtia harvennetaan. Liekki määrittelee myös aiherajaukset.

Kolumnisteina ja bloggareina toimii yli 50 ihmistä. Heidän joukossaan on kymmeniä vihervasemmistoon kuuluvia. Arvokonservatiiveja ei ole ainoatakaan.

Kun asiaa tiedustelee Liekiltä itseltään, hän muuttaa sometiliensä näkyvyyttä.

Kolumnituottajana toimi aikaisemmin usean vuoden ajan Ville Laakso, sen jälkeen Arto Nieminen. Ennen Liekin paluuta Ylelle Nenäpäivä-säätiöstä työhön osallistui myös Image-lehden päätoimittajan paikalta Ylelle siirtynyt Heikki Valkama. Rakel Liekki aloitti kolumnien tuottajana heinäkuussa 2018.

Liekin toiminta nousi rujolla tavalla pintaan professori Janne Saarikiven tapauksessa. Liekki, jolla ei ole tiedejournalistin taustaa, katsoi asiakseen sensuroida kielitieteen professori Saarikiven analyysin, joka liittyi tämän omaan tutkimusalaan. Saarikivi kirjoitti siitä, että Sanna Marinin hallitus on käytännössä antanut väärää mielikuvaa ihmisten perusoikeuksia koskevista rajoituksista. Useat suomalaiset viestimet nostivat myöhemmin Saarikiven kirjoituksen uutiseksi.

Kaikkein törkeimpiin esimerkkeihin kuuluu pitkän linjan politiikan toimittajan Sanna Ukkolan kohtelu. Hänet Liekki laittoi kirjoittamaan mm. ruoanlaitosta. Ukkola irtisanoutui 2019 Yleltä. Hän mainitsi yhdeksi lähtönsä syyksi kolumnien rajoituksen.

Mistä oikein on kyse?

Mistä Liekin toiminnassa sitten on kyse?

Lyhyesti sanottuna: poliittisesta aktivismista.

Yle on nostanut erittäin merkittävään ja vaikutusvaltaiseen asemaan Liekin, jolla ei ole merkittäviä journalistisia näyttöjä, mutta sitäkin enemmän näyttöjä poliittisesta aktivismista.

Liekin aktivistipolku on ollut vuosikymmenen ajan täysin julkisesti näkyvillä. Hän ei ole itse taustojaan peitellyt, päinvastoin.

Voima-lehti kysyi haastattelussaan jo 2009, pitääkö Liekki itseään aktivistina. Hän vastasi: ”Jotain sinne päin. Tiedostavat nuoret, jotka haluavat parantaa maailmaa, eivät yleensä luota kankeisiin, toistensa näköisiin puolueisiin, vaan lähtevät mukaan yhden asian liikkeisiin ja rupeavat aktivisteiksi. Niin toimin minäkin nuorempana.”

Seura-lehden haastattelu 2013: ”Yritän tasaisin väliajoin osallistua mielenosoituksiin. Minulle ei riitä se, että painan facebookissa tykkää-nappia tai jaan jonkun linkin eteenpäin. En halua olla niitä ihmisiä, jotka katsovat asioita sivusta.”

Liekki kampanjoi turkistarhausta vastaan, Animalian, Greenpeacen, vasemmistoliiton, feminismin, #metoo:n, Tahdon-kampanjan ja lukuisien muiden asioiden puolesta.

Hän muun muassa myi omaa taidettaan tukeakseen vasemmistoliiton kansanedustajaehdokkaan kampanjaa. Hän myös osallistui näkyvästi ehdokkaan kampanjaan. Tämä tieto on Liekin blogissa, jonka hän nyt poisti näkyvistä.

”Olen poliittisesti vasemmalle kallellaan ja kiinnostunut yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta”, Liekki tiivisti IL:n haastattelussa, jossa kerrottiin hänen ryhtyneen SDP:n pää-äänenkannattajan Demarin kolumnistiksi.

Ylen kolumnialustan määräysvalta antoi lopulta Liekin käsiin paljon suuremman megafonin, kuin mihin hän aikaisemmilla tempauksilla ylsi. Yli vuosikymmenen kestänyt aktivistin ura jatkuu, nyt merkittävässä tehtävässä, julkisen palvelun Ylellä.

Liekillä on toiminnalleen Ylen korkeimman johdon hyväksyntä.

SUOMEN UUTISET


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää