

LEHTIKUVA
Kristillisdemokraatit kaatoivat Hollannin hallituksen – maahanmuutto taas keskeinen erimielisyyksien aihe
Kasvava laillisen ja laittoman maahanmuuton paine ajaa hallituksia vaikeuksiin Euroopassa. Nyt vuorossa oli Hollanti, jossa eräs Euroopan pitkäaikaisimmista pääministereistä joutui luopumaan vallasta. Idealismi ja arki joutuivat sovittamattomaan ristiriitaan.
Hollannin koalitiohallitus kaatui viimein perjantaina kuukausia kestäneisiin sisäisiin erimielisyyksiin. Riita oli kuinka ollakaan maahanmuutosta; pakolaisista ja heidän perheidensä yhdistämisestä.
Aihe jakaa yhä vahvemmin poliittista kenttää kautta koko maanosan ennen ensi kevään europarlamenttivaaleja.
Viimeinen niitti oli kahden hallituspuolueen, etunenässä kristillisdemokraattien (Christen Unie) kieltäytyminen keskustaoikeistolaista VVD-puoluetta edustavan pääministeri Mark Rutten ehdotuksesta, jolla pakolaisperheiden yhdistämissäännöksiä olisi tiukennettu.
– Maahanmuutto on keskeinen poliittinen ja sosiaalinen kysymys, hän kommentoi maansa tilannetta.
Kompromissi ei kelvannut kristillisille
Vielä perjantaina maanmuuttoministeri Eric van der Burg luonnosteli kompromissia, jonka mukaan käyttöön otettaisiin ”hätäjarru”: pakolaisten vastaanottaminen lopetettaisiin viimeistään silloin, kun koko järjestelmä on romahtamassa.
Ratkaisu ei kelvannut kristillisille, jotka olivat Politicon mukaan ”haluttomia särkemään perheitä”. Uudet vaalit pidettäneen marraskuussa.
Turvapaikkaa haki Hollannista viime vuonna 46 000 henkilöä ja tänä vuonna hakemuksia odotetaan kertyvän 70 000. Määrä on korkein sitten kriisivuoden 2015.
Enemmän ongelma kuin ratkaisu
Hollannin pitkäaikaisin pääministeri Rutte on pettynyt, aikoo lopettaa nuorallatanssin, eikä jatka enää politiikassa. Hän on johtanut maata lokakuusta 2010. Rutte aikoo jatkaa sosiaalitieteiden opetusta paikallisessa opinahjossa.
Rutte on viime vuodet nähty Hollannin poliittisessa kentässä ehkä enemmänkin ongelmana kuin ratkaisuna. Mielipidetiedustelun perusteella kolme neljästä hollantilaisesta ei halua Rutten jatkavan pääministerinä uudessa hallituksessa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- sosiaalitieteet järjestelmän romahdus poliittinen arki VVD Eric van der Burg europarlamenttivaalit 2024 hallituskoalitio idealismi Alankomaat Kristillisdemokraatit sosiaalipolitiikka Mark Rutte Turvapaikanhakijat pakolaiset Hollanti maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Väestönmuutos ei ole salaliittoteoriaa, mutta jossain vaiheessa sitä ei voi enää pysäyttää

Suomen maahanmuuttopolitiikka kiristyy selvästi – järjestelmän väärinkäytökset estetään

Suomen Perustan tutkija Samuli Salminen tyrmää emeritusprofessori Vesa Kanniaisen laskelmat nettoveronmaksajista – “1 700 euroa kuussa tienaava ei maksa vuodessa 20 000 euroa veroja”

EU:n yhteisestä maahanmuuttopolitiikasta yritetään taas sopua – laittomien siirtolaisten pakkosijoittaminen ei käy kaikille

Espanjan ennenaikaiset vaalit johtivat poliittisen umpikujaan – enemmistöhallituksen muodostaminen erittäin vaikeaa

Europarlamentin asialistalla meppien määrän lisääminen ja ylikansalliset vaalilistat – Hakkarainen: Vastustimme ehdotusta Suomen edun vastaisena

Monikulttuurisuuden mekka vararikkoon – idealismi törmäsi arkeen Birminghamissa

Tuliterä EU-kriittinen puolue matkalla vaalivoittoon Hollannissa: “Jos haluatte tehdä sen yhdessä, voitte tehdä sen ilman meitä”

”EU:n pahin painajainen” voitti Hollannin vaalit – maahanmuuttokriittinen valtavirta vahvistuu Euroopassa
Viikon suosituimmat

Päivän pointti: Antti Lindtman sanoo vaalitentissä, ettei halua enempää humanitaarista maahanmuuttoa, kunnes puolueen raskaan sarjan kuiskaaja ilmoittaa, että kyllä haluaa – mistä oikein on kyse?

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Luonnonvarakeskus ei vastannut määräajassa kansanedustajan tietopyyntöön susitietojen ristiriitaisuuksista – Antikainen: Salaileeko Luke jotakin?
Tiedotusvälineissä pohdittiin alkuvuodesta, miksi Luonnonvarakeskuksen (Luke) susien kanta-arvioiden määrän mukaan niiden lukumäärä ei ole Suomessa juurikaan kasvanut viime vuosina. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen lähetti Lukelle 24.3. virallisen tietopyynnön, jossa hän pyysi selvennystä susien määräarvioiden perusteista ja DNA-näytteiden käytöstä kanta-arvioissa. Luke toimitti vastauksensa tämän artikkelin julkaisemisen jälkeen.

Onko suomalainen korkeakoulutus jo täysin turhaa puuhastelua? – Ammattikorkeakoulussa kaivettiin legopalikat esille
Aikuisopiskelija Aino pitää hyvin kyseenalaisena, että Suomeen tuotetaan kansainvälisiä opiskelijoita, joilla ei ole edes perustaitoja tai mahdollisuuksia työllistyä Suomessa. Samaan aikaan hänelle tarjotaan syventävien opintojen sijaan lähiopetusta, johon kuluu mm. leikkimistä legoilla.

Vihreät ajavat järjettömässä autovihassaan alas Helsingin katuverkostoa – ”Ei kiusattaisi enää autoilijaa”, vetoaa varatuomari

Ukrainassa on meneillään Euroopan suurin mineraalivarkaus – Venäjä varastaa arvometallit miehittämiltään alueilta kiinalaisten avustuksella
Ukraina neuvottelee jälleen Yhdysvaltain kanssa mineraalivarantojensa hyödyntämisestä. Samaan aikaan Venäjä kiihdyttää valtaamiensa alueiden liittämistä itseensä ja ryöstää Ukrainan luonnonrikkauksia täyttä päätä. Apuna häärii monikasvoinen Kiina.

Keskusta ja SDP karsivat terveyspalveluita kovalla kädellä Keski-Suomessa – ”Demarit olivat valmiita vielä rajumpiin palveluverkoston leikkauksiin”
Julkisten terveyspalveluiden saatavuus huolestuttaa kansalaisia eri puolilla Suomea. Esimerkiksi Keski-Suomen hyvinvointialueella palveluita karsitaan SDP:n ja keskustan johdolla rajusti.

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Taikaseinäsosialismi on edennyt Suomessa pisteeseen, jossa kaikki eivät enää ymmärrä eroa työstä saatavan palkan ja sosiaalietuuksien välillä – Purralta suorat sanat
Valtionvarainministeri Riikka Purra oudoksuu ajattelua, jossa puolueet kilpailevat rahan tuhlaamisesta eivätkä sen ansaitsemisesta.

Riikka Purra oikoo uutisointia terveyskeskusmaksujen poistamisesta: Oppositio voisi halutessaan poistaa terveyskeskusmaksut vaikka kaikilta
Ilta-Sanomissa, MTV Uutisissa ja Helsingin Sanomissa on tänään innolla uutisoitu, että puolueista vain perussuomalaiset vastustaa terveyskeskusmaksujen poistamista heikoimmin toimeentulevilta. Perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra huomauttaa viestipalvelu X:ssä, että hyvinvointialueilla on tälläkin siunatulla hetkellä kaikki mahdollisuudet poistaa terveydenhuollon asiakasmaksut eläkeläisiltä, pienituloisilta ja työttömiltä, mutta ne eivät juuri tee sitä - ja oppositiolla on enemmistöasema useimmilla hyvinvointialueilla.