LEHTIKUVA
Kristillisdemokraatit kaatoivat Hollannin hallituksen – maahanmuutto taas keskeinen erimielisyyksien aihe
Kasvava laillisen ja laittoman maahanmuuton paine ajaa hallituksia vaikeuksiin Euroopassa. Nyt vuorossa oli Hollanti, jossa eräs Euroopan pitkäaikaisimmista pääministereistä joutui luopumaan vallasta. Idealismi ja arki joutuivat sovittamattomaan ristiriitaan.
Hollannin koalitiohallitus kaatui viimein perjantaina kuukausia kestäneisiin sisäisiin erimielisyyksiin. Riita oli kuinka ollakaan maahanmuutosta; pakolaisista ja heidän perheidensä yhdistämisestä.
Aihe jakaa yhä vahvemmin poliittista kenttää kautta koko maanosan ennen ensi kevään europarlamenttivaaleja.
Viimeinen niitti oli kahden hallituspuolueen, etunenässä kristillisdemokraattien (Christen Unie) kieltäytyminen keskustaoikeistolaista VVD-puoluetta edustavan pääministeri Mark Rutten ehdotuksesta, jolla pakolaisperheiden yhdistämissäännöksiä olisi tiukennettu.
– Maahanmuutto on keskeinen poliittinen ja sosiaalinen kysymys, hän kommentoi maansa tilannetta.
Kompromissi ei kelvannut kristillisille
Vielä perjantaina maanmuuttoministeri Eric van der Burg luonnosteli kompromissia, jonka mukaan käyttöön otettaisiin ”hätäjarru”: pakolaisten vastaanottaminen lopetettaisiin viimeistään silloin, kun koko järjestelmä on romahtamassa.
Ratkaisu ei kelvannut kristillisille, jotka olivat Politicon mukaan ”haluttomia särkemään perheitä”. Uudet vaalit pidettäneen marraskuussa.
Turvapaikkaa haki Hollannista viime vuonna 46 000 henkilöä ja tänä vuonna hakemuksia odotetaan kertyvän 70 000. Määrä on korkein sitten kriisivuoden 2015.
Enemmän ongelma kuin ratkaisu
Hollannin pitkäaikaisin pääministeri Rutte on pettynyt, aikoo lopettaa nuorallatanssin, eikä jatka enää politiikassa. Hän on johtanut maata lokakuusta 2010. Rutte aikoo jatkaa sosiaalitieteiden opetusta paikallisessa opinahjossa.
Rutte on viime vuodet nähty Hollannin poliittisessa kentässä ehkä enemmänkin ongelmana kuin ratkaisuna. Mielipidetiedustelun perusteella kolme neljästä hollantilaisesta ei halua Rutten jatkavan pääministerinä uudessa hallituksessa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- sosiaalitieteet järjestelmän romahdus poliittinen arki VVD Eric van der Burg europarlamenttivaalit 2024 hallituskoalitio idealismi Alankomaat Kristillisdemokraatit sosiaalipolitiikka Mark Rutte Turvapaikanhakijat pakolaiset Hollanti maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Väestönmuutos ei ole salaliittoteoriaa, mutta jossain vaiheessa sitä ei voi enää pysäyttää
Suomen maahanmuuttopolitiikka kiristyy selvästi – järjestelmän väärinkäytökset estetään
Suomen Perustan tutkija Samuli Salminen tyrmää emeritusprofessori Vesa Kanniaisen laskelmat nettoveronmaksajista – “1 700 euroa kuussa tienaava ei maksa vuodessa 20 000 euroa veroja”
EU:n yhteisestä maahanmuuttopolitiikasta yritetään taas sopua – laittomien siirtolaisten pakkosijoittaminen ei käy kaikille
Espanjan ennenaikaiset vaalit johtivat poliittisen umpikujaan – enemmistöhallituksen muodostaminen erittäin vaikeaa
Europarlamentin asialistalla meppien määrän lisääminen ja ylikansalliset vaalilistat – Hakkarainen: Vastustimme ehdotusta Suomen edun vastaisena
Monikulttuurisuuden mekka vararikkoon – idealismi törmäsi arkeen Birminghamissa
Tuliterä EU-kriittinen puolue matkalla vaalivoittoon Hollannissa: “Jos haluatte tehdä sen yhdessä, voitte tehdä sen ilman meitä”
”EU:n pahin painajainen” voitti Hollannin vaalit – maahanmuuttokriittinen valtavirta vahvistuu Euroopassa
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää