

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Kriminaalihuolto kriisitilassa: Rikolliset käyskentelevät Ruotsissa vapaina, koska vankilat ovat täynnä
Ruotsin vankilat ovat täynnä ja tilanne on riistäytymässä käsistä. Vankiloiden täyttöaste ylittää 100 prosenttia, kertoo SVT. Vankipaikkoja rakennetaan lisää mutta nyt tuomionsa alkamista odottelevat rikolliset kulkevat vapaina.
Ruotsin vankeinhoitolaitos perustaa kriisiorganisaation ratkomaan tilanpuutteen aiheuttamia ongelmia maan rangaistuslaitoksissa, kertoo SVT.
Vankien määrä on ylittänyt kriittisen pisteen kesän jälkeen ja nyt etsitään luovia ratkaisuja. Tilanne on hankala siksikin, että rikolliset joutuvat odottavat kakkunsa alkamista vapaina ja osa heistä saattaa kadota viranomaisten ulottumattomiin.
Tilanahtaus johtaa kapinointiin
Ahtaus tuottaa käytännön ongelmia ja on johtanut järjestyshäiriöihin. Tilanpuute on hälyttävin korkeimman riskin laitoksissa, joissa istuvat törkeimmistä teoista tuomitut rikolliset. Vankien keskinäisen väkivallan, rikollisen toiminnan jatkamisen ja pakojen estäminen vaativat erityistoimenpiteitä.
– Yritämme eri keinoin saada käyttöön tilapäisiä tiloja ja joudumme todennäköisesti avaamaan jo suljettuja laitoksia. Asioita täytyy tutkia nyt laajalla silmällä, toteaa Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja Martin Holmgren.
2 000 uutta vankipaikkaa tulossa
– Vuosina 2016 ja 2017 suunta kääntyi, kun tuomioistuimet alkoivat lähettää yhä enemmän rikollisia vankiloihin. Siitä lähtien tilaongelma on käynyt aina vain vaikeammaksi, sillä uusien vankiloiden rakentaminen vie aikaa, koska rakentamisprosessit ovat vaativia, Holmgren muotoilee.
Rikosseuraamuslaitoksen käyttöön valmistuu 2 000 uutta vankipaikkaa seuraavan kymmenen vuoden aikana. Yhtälö on Holmgrenin mielestä silti haastava, koska viraston tehtävät laajenevat kaiken aikaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Martin Holmgren kriisiorganisaatio turvaluokitus karkaaminen vankien väkivalta törkeät rikokset laitokset tilanahtaus vangit tuomioistuin Rikosseuraamuslaitos tuomiot vankila
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Kristillisdemokraatit ehdottavat Ruotsissa: Avustusrahoilla vankiloita ulkomaille

Taviolta kirjallinen kysymys vankilahenkilökunnan työuupumuksesta

Palkka juoksee vangeille, vaikka työt on peruttu – Koponen: ”Työttömän peruspäivärahakin on pienempi”

Rikollisklaanit pyrkivät kotoutumaan ruotsalaiseen yhteiskuntaan – ”Oikeusvaltio on uhattuna”

Rikollisjengien ammuskelu tulee kalliiksi yhteiskunnalle – yhden haavoitetun sairaalahoito maksaa yli 25 000 euroa

Rinkebyn rikollisjengit värväävät joukkoihinsa jo ekaluokkalaisia lapsia

Tukholman kaupunginsyyttäjän mitta täyttyi: Klaanirikolliset kuppaavat sote-rahat ja elävät leveästi yhteiskunnan ulkopuolella veronmaksajien piikkiin

Poliisin voimatoimet ovat pahoittaneet asukkaiden mieltä rikollisjengien terrorisoimilla alueilla

Ruotsi heräämässä karuun todellisuuteen: ”Hyvinvointivaltiosta on tullut rikollisten pankkiautomaatti”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Kansainvälinen kehitysrahoitus kääntyi selvään laskuun vuonna 2024 niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Tuoreen laskelman mukaan Suomen antama kehitysapu pieneni 12,9 prosenttia vuodesta 2023 vuoteen 2024 - siis yhdessä vuodessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää