Aris Messinis
Kreikkaan kansanäänestys – pankkiautomaateilla ruuhkaa
Kreikan pääministeri Aleksis Tsipras lensi Brysselistä takaisin Ateenaan perjantaina tuloksettomien Kreikka-neuvottelujen jälkeen pitämään hallituksen kriisipalaveria. Kriisipalaverin jälkeen Tsipras ilmoitti lauantaina aamuyöllä televisioidussa puheessaan, että kreikkalaiset päättävät kansanäänestyksessä sunnuntaina 5.7. siitä, hyväksytäänkö velkojien jättämä viimeinen tarjous, jota Saksan liittokansleri Angela Merkel oli luonnehtinut “epätavallisen avokätiseksi”.
Pian ilmoituksen jälkeen kansalaiset ovat pitkin Kreikkaa sännänneet keskellä yötä pankkiautomaateille nostamaan käteistä niin paljon kuin voivat. Alpha Bank, yksi kreikan suurista pankeista, sulki verkkopalvelunsa Tsiprasin puheen jälkeen.
Kreikan on jo aiemmin arvioitu olevan pakoitettu pääomakontrolleihin ja talletusten nostorajoituksiin, koska euromaiden valtiovarainministereistä muodostuvan euroryhmän lauantaisessa kokouksessa ei välttämättä päästä sopimukseen Kreikan lainaohjelmasta.
Aika ei riitä lauantain jälkeen enää uusien sopimusesitysten ratifioimiseen euromaiden parlamenteissa niin, että Kreikka voisi saada tukirahaa tiistaina erääntyvään noin 1,5 miljardin euron luottoerään Kansainväliselle valuuttarahasto IMF:lle. Maksuhäiriötä pidetään lähestulkoon varmana ilman uutta tukirahaa, sillä Kreikan keskuspankki joutui auttamaan Kreikan hallitusta eläkemaksujen suorittamisessa.
Kreikalle tarjottiin lisää rahaa
Perjantain aikana velkojat laativat uuden suunnitelman, johon sisältyisi noin 15,5 miljardin euron apupaketti joulukuulle asti. Kreikka saisi varoja hiljalleen maksaakseen aiempien tukiohjelmien lainaeriä. Samalla Kreikan hallitus sitoutuisi säästötoimiin.
Kreikka kuitenkin hylkäsi tarjouksen nopeasti. Kreikan hallituksen mukaan ohjelma sisälsi edelleen toimia, joita hallitus ei voi hyväksyä. Lisäksi tarjolla olevan tukipaketin varat riittäisivät vain vaivoin aiempien tukilainojen takaisinmaksuun.
Kreikan valtiovarainministeri Gianis Varoufakis kertoi yhteisöpalvelu Twitterissä, että Syriza sai vain 36 prosenttia äänistä tammikuun vaaleissa. Se ei hänen mielestään anna mandaattia allekirjoittaa velkojien tarjoamaa sopimusta. Kansanäänestys voisi sementoida suostumuksen. Toisaalta markkinoita hermostuttanee riski siitä, että sopimus hylätään äänestyksessä.
Kansanäänestyksen vastaanotto hurjaa
Kreikan oppositiopuolueet ovat suomineet Tsiprasin päätöstä kovin sanoin. Sosialidemokraattinen Pasok vaati Tsiprasia eroamaan. Kritiikki on ollut rajua myös muiden puolueiden osalta. Äänestyksen pelätään johtavan Kreikan eroon paitsi eurosta, myös koko EU:sta.
Joki-puolue katsoi, että Tsipras lobbaa maalle uutta drakmaa ja sysää Kreikan ulos Euroopan sydämestä ja kielekkeeltä alas. Uuden demokratian mukaan Tsiprasin tulisi itse kantaa päätöksestä vastuu, eikä sysätä päätöstä kansalaisten harteille.
Kreikan perustuslaki ei kuitenkaan hyväksy kansanäänestystä finanssipoliittisissa kysymyksissä. Kansanäänestys ei siten voi koskea sitä, hyväksyvätkö kreikkalaiset velkojien vaatimat finanssipoliittiset toimet.
Kansanäänestys tulee kuitenkin IMF-luoton kannalta liian myöhään. Lauantain kokouksessa voidaan vielä päätyä sopimukseen, vaikka kansanäänestysilmoituksen arvellaan tulehduttavan entisestäänkin heikkoja välejä Kreikan ja velkojien välillä.
Kreikka on ilmoittanut kansanäänestysaikeistaan Euroopan keskuspankille ja muille velkojille. Perjantain ja lauantain välisenä yönä velkojilta ei ole saatu kommentteja.
Henri Myllyniemi
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Soini: Jos Kreikan velkoja helpotetaan, vaativat Espanja, Portugali, Irlanti ja monet samaa
Kreikassa pankit ja pörssi kiinni kansanäänestysviikolla
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää