EU:n johtajat ovat alkaneet arvostella Kreikan hallitusta kovin sanoin siitä, ettei Kreikka ole toiminut riittävän ripeästi sovituista toimenpiteistä pakolaiskriisin saralla. Kreikkaa on jopa uhkailtu Schengen-sopimuksesta hyllyttämisellä joulukuun puolivälissä.
Kreikka on ollut haluton tehostamaan rajavalvontaansa, turvapaikkaa hakevien rekisteröinnissä, väliaikaisten vastaanottokeskusten perustamisessa ja kesällä sovitusta 160 000 turvapaikanhakijan sijoittamisesta muihin EU-maihin. EU-maiden johtajien keskuudessa on alkanut kuulua vaatimuksia Kreikan erottamisesta Schengenistä.
Erityisesti Itä-Euroopan maiden johtajat ovat närkästyneitä Kreikan hallituksen toimiin. Saksa on suhtautunut kuitenkin vaatimuksiin maltillisemmin.
Kreikkalaisviranomaisten mukaan Schengenistä hyllyttäminen ei muuttaisi tilannetta, sillä maalla ei ole yhteistä maarajaa muiden Schengen-maiden kanssa. Turvapaikkaa hakevat eivät lennä lentokoneilla Kreikasta muihin EU-maihin.
Rajavalvonta on vaikeaa
Kreikka on kieltäytynyt vastaanottamasta EU:n rajavalvontavirasto Frontexin henkilöstöä valvomaan maan pohjoista rajaa. Lisäksi Kreikka ei ole vastaanottanut lisää rekisteröintiin tarvittavia laitteita. Kreikan mukaan huonot internet-yhteydet ja henkilökunnan ohjeistus eivät ole riittävällä tasolla.
Kreikan saarien rajavalvonta on likimain mahdotonta. Tuhannet ihmiset kulkevat Kreikan lävitse päivittäin kohti pohjoista. Humanitaarinen kriisi Kreikan saarilla on estetty kuljettamalla mantereelle Turkin puolelta tulleita pakolaisia yötä päivää.