Kreikan hallitus jätti keskiviikkona anomuksen Euroopan vakausmekanismi EVM:lle kolmannesta tukipaketista. Myöhään torstaina maan hallitus laati seikkaperäisen ohjelmansa taivuttaakseen velkojat hyväksymään kolmivuotisen 53,5 miljardin euron lainapaketin. Ohjelma on melko tarkkaan samansuuntainen kuin mikä kansanäänestyksessä torjuttiin selvin luvuin.

Kreikan hallituksen apupuolueena toimiva kansallismielinen Itsenäiset kreikkalaiset (ANEL) eivät allekirjoittaneet anomusta. Puolueen puheenjohtaja ja maan puolustusministeri Panos Kammenos on kritisoinut erityisesti Kreikan saarien arvonlisäveron alennuksien poistamista. Lisäksi päähallituspuolue Syrizan vasemmistosiipeä vetävä maan energia-, teollisuus- ja ympäristöministeri Panagiotis Lafazanis jätti puumerkkinsä pois anomuksesta.

Kreikan pääministeri Aleksis Tsipras on kuitenkin viettänyt aikaa kolmen oppositiopuolueen puheenjohtajien kanssa saadakseen tukea ohjelmalle. Viime kauden hallituspuolueet Uusi demokratia ja sosialidemokraattien Pasok ovat todennäköisesti tukemassa esityksen läpimenoa. Joki-puoluekin kannattanee ohjelmaa oppositiosta käsin.

Kreikan hallitus voi vaihtua

Kreikan parlamentissa äänestetään perjantaina siitä, voiko anomuksen ohjelmaluonnosta käyttää pohjana neuvotteluissa. Hallituksen rivit voivat repeillä niin pahoin, että hallituskin kaatuisi. Syrizan repeäminen on jopa todennäköistä. Lisäksi ANEL saattaa lähteä hallituksesta ohjelman vuoksi.

Tsipras voi tällöin esitellä pikavauhtia maalle uuden hallituksen, johon voisi liittyä mainittuja oppositiopuolueita.

Brittilehti The Guardian kertoo torstaisessa seurantablogissaan parlamentin puheenjohtajan Zoi Konstantonopoulousin ilmoittaneen, ettei lisäsäästöjä sisältävä ohjelma tule menemään parlamentissa läpi. The Guardian lisää Konstantonoupoulin viettäneen kolme ja puoli tuntia pääministeri Tsiprasin puhuttelussa, ja lähteneen pois kommentoimatta.

Konstantonoupoulou on Kreikassa hyvin suosittu politiikko. Olisi syvä takaisku Syrizalle, jos hän jättäisi puolueen laina-anomuksen sisällön vuoksi.

Paine mursi Tsiprasin

Pääministeri Tsiprasin paineet eivät rajaudu Lafazanisin ja Konstantonopouloun todennäköisiin irtiottoihin. Maan ex-valtiovarainministeri Gianis Varoufakis sai talouslehti The Wall Street Journalin mukaan sittenkin potkut Tsiprasilta.

WSJ:n mukaan Tsipras oli jo pitkään halunnut siirtää Varoufakisin pois ministerin tehtävistä, mutta Varoufakisin nauttima huima kansansuosio esti häntä erottamasta ministeriään.

Tsipras joutui lopulta tekemään raskaan päätöksensä, kun Varoufakis oli pyöritellyt brittilehti Telegraphille mahdollisuutta ottaa Kreikassa käyttöön rinnakkaisvaluutan. Tämä olisi tiennyt Kreikan todennäköistä euroeroa. Se saattoi myös olla Varoufakisin alkuperäinen tavoite.

Lopulta alati kasvaneen paineen alla Tsipras alkoi taipua velkojien tahtoihin. Hinta on ollut kova niin poliittisesti kuin myös taloudellisesti. Kaksi viikkoa kiinni olleet pankit ja nostorajoitukset ovat haitanneet merkittävästi kansalaisten ja yritysten toimintaa.

Mikäli usea talousprofessori on arvioissaan oikeassa, tulisi uusi lainaohjelma vain syventämään Kreikan taloudellista ahdinkoa. Tällöin Kreikan velanhoitokyky heikkenisi entisestään.

Laina-anomus pikakäsittelyyn

Perjantaina Kreikan laina-anomus käydään läpi Kreikan parlamentin lisäksi velkojia edustavien ”instituutioiden” kanssa. Entisenä troikkana tunnettuun velkojien edustajiin kuuluvat Euroopan komissio, Euroopan keskuspankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF.

Laina-anomuksen odotetaan tulevan hyväksytyksi. Tämän jälkeen lauantaina euromaiden valtiovarainministereistä koottu euroryhmä käy anomuksen lävitse ja esittelee näkemyksensä sunnuntaiksi koolle kutsutun EU-johtajien huippukokoukseen. Mikäli EU-päättäjät hyväksyvät anomuksen ja lainaohjelman, palaa se euromaiden parlamentteihin hyväksyttäväksi.

Ripeässä tahdissa hyväksytty ohjelma antaisi valtuudet myöntää Kreikalle varoja kuolettaa EKP:lle 20.7. erääntyvä noin 3,5 miljardin euron lainaerä. Yleisen arvion mukaan EKP:n velat tulisi hoitaa. Muutoin Kreikka ei voisi jatkaa euromaana.

Lainaohjelmaan velkojen leikkaus?

Syrizan pitkäaikainen tavoite on ollut saada velkoihinsa leikkauksia. Euromaat ovat koko ajan olleet haluttomia alaskirjaamaan saataviaan Kreikasta.

IMF julkaisi vastoin euromaiden tahtoa Kreikan kansanäänestyksen alla Kreikan velkakestävyysraporttinsa. Siinä rahasto toteaa Kreikan velkataakan olevan kestämätön. Myös Yhdysvallat ovat toistuvasti painostaneet euromaita leikkaamaan saataviaan.

Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble myöntää IMF:n olevan oikeassa siinä, että Kreikan velka on kestämättömällä tasolla, eikä Kreikka näitä nykyisiäkään velkojaan pysty suorittamaan.

Schäuble tosin kertoo, ettei velkojen leikkaus ole mahdollista, sillä Lissabonin sopimus estää sen. Sopimuksen artikla 122:n mukaan EU-jäsenmaat eivät saa rahoittaa muita jäsenmaita. Tukiluottojen alaskirjaus muuttuisi suoraksi rahoitustueksi.

Henri Myllyniemi