LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Kreikka kiistää laittomasti maahan pyrkijöiden pakkopalautukset: ”Suojelemme vastakin Euroopan ulkorajoja”
EU:n raja- ja merivartiovirasto Frontexin sisällä on jopa suositeltu yhteistyön lopettamista Kreikan kanssa. New York Timesin haltuunsa saamien dokumenttien mukaan syynä ovat Kreikan rajaviranomaisten väitetyt väärinkäytökset laittomasti maahan pyrkineitä kohtaan. Kreikka kiistää syytökset ja sanoo puolustavansa EU:n ulkorajoja myös vastaisuudessa.
Laittoman maahantulon kiihtyessä Euroopan rajoilla tunteet kuumenevat myös viranomaisten välillä. New York Times siteeraa artikkelissaan haltuunsa saamia Euroopan raja- ja merivartioviraston Frontexin luottamuksellisia dokumentteja viime vuodelta.
Aineistossa kerrotaan Kreikan rajavartijoiden väitetyistä laittomuuksista. Kreikan rajaviranomaisten raportoidaan muun muassa työntäneen EU:n alueelle väkisin pyrkiviä takaisin Turkin alueelle niin maalla kuin merellä, eikä turvapaikkahakemuksia ole otettu vastaan. Viranomaiset ovat raportin mukaan myös erottaneet siirtolaislapsia vanhemmistaan,
NYT:n mukaan Frontexin ihmisoikeuksista vastaava johtaja on jopa suositellut, että viraston olisi syytä lopettaa yhteistyö Kreikan kanssa laittomuuksien jatkuessa. Kreikka on saanut EU:n rahoituksella muun muassa helikoptereita, partioveneitä ja drooneja ulkorajavalvonnan tehostamiseksi.
Kreikka kiistää väärinkäytökset
Kreikan maahanmuuttoministeriö kiistää viranomaisten väärinkäytökset ja sanoo tutkivansa väitetyt tapaukset. Ministeriö kuitenkin huomauttaa, että Kreikan politiikkana on estää laiton maahantulo EU:n alueelle ja tavoitteena on jatkaa Turkin ja Kreikan välisen rajan aitaamista.
Kreikka suojelee ja tulee jatkossakin suojelemaan Euroopan unionin ulkorajoja kansallisen ja kansainvälisen lainsäädännön mukaisesti, sanotaan ministeriön kannanotossa ja samalla viitataan EU-johtajien huipputapaamisen yhteydessä kirjattuihin lausuntoihin helmikuun alkupuolelta.
EU:n ja Turkin julkilausuman mukaan ihmisten virta rajalle olisi estettävä mutta siitä huolimatta salakuljetusverkostot vaarantavat joka päivä ihmishenkiä. Tämän toiminnan on loputtava, Kreikka vaatii lopuksi.
EU:n alueelta etsi viime vuonna turvaa lähes viisi miljoonaa ihmistä. Heistä noin neljä miljoonaa oli ukrainalaisia, jotka saapuivat laillista tietä ja jotka saivat välittömästi oleskeluluvan. Lopuista unionin alueelle tulleista merkittävä osa oli lähtöisin Syyriasta ja Afganistanista, ja he pyrkivät paremman elämän äärelle juuri Turkin ja Kreikan välisen rajan kautta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Kreikan maahanmuuttoministeriö EU-huipputapaaminen Euroopan raja- ja merivartiovirasto rajavartijat laittomuudet EU:n ulkorajat laittomat siirtolaiset laittomat maahanmuuttajat EU-rahoitus siirtolaiset Euroopan unioni pakkopalautukset Ihmissalakuljetus Frontex Turvapaikanhakijat Turkki Afganistan Syyria Kreikka EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Vuoden 2015 siirtolaiskriisin toistuminen on todellinen uhka – Purra: “Itsenäisellä valtiolla on velvollisuus suojata itseään ja päättää, kuka saa tulla sen alueelle ja kuka ei
Euroopan rajoilla tapahtuu: Britit hyväksymässä kanaaliveneiden käännytykset, Kreikka haluaa EU-rahoitusta aidoilleen
Liettua uhmaa EU-tuomioistuimen päätöstä – aikoo puolustaa rajojaan jatkossakin
Purra ja Rantanen äimistyneinä: Olipa kriisi mikä tahansa, hallitus haalii lisää turvapaikanhakijoita Suomeen
EU aikoo vihdoin hillitä laitonta maahantuloa – rahaa ulkorajoille ja aitaa pystyyn siirtolaisvyöryn taas yltyessä
Hakkarainen ei hyväksy heikennyksiä EU-jäsenmaiden rajavalvonnan suvereniteettiin: “Kun Ruotsi huutaa armeijaa ja Suomen poliisia apuun, ehkä monikulttuurisuus on viimein mennyt liian pitkälle”
Frontexin ex-johtaja väittää: Ruotsalaiskomissaari käski avata rajat “rakkauden takia tuleville” siirtolaisille
Kreikkalaista rajavartijaa ammuttiin Turkin vastaisella rajalla – ampuja todennäköisesti ihmissalakuljettaja
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.