Kreikan talous tasapainottumassa erikoisesta syystä
Kreikan taloustilanne on tasapainottumassa Kreikan valtiovarainministeriön ennakkoarvioiden mukaan. Kreikan vasemmistovetoinen hallitus on onnistunut kääntämään perusylijäämän jyrkkään nousuun. Perusylijäämässä ei huomioida velanhoitokuluja.
Kreikan budjetti on silti alijäämäinen, mutta alijäämä on kutistunut alkuvuoden notkahduksen jälkeen. Alijäämää on kertynyt tammi-huhtikuussa noin puoli miljardia euroa.
Erityisesti verotuottojen romahduksen vuoksi Kreikan taloustilanne näytti varsin huolestuttavalta tammi- ja helmikuussa. Kansalaiset lykkäsivät veromaksujaan odottaessaan uuden hallituksen purkavan aiemman hallituksen laatimia veroja. Erityisesti kiinteistöverojen osalta tuotto jäi vähäiseksi.
Verotulot ovat toipuneet, mutta ovat edelleen hieman tavoitetason alapuolella.
Maksut rästiin
Suurin tekijä Kreikan perusylijäämän kohentumisessa on kuitenkin julkistalouden menoleikkaukset. Kreikan julkistalouden menot ovat tammi-huhtikuun aikana yli 2 miljardia euroa pienemmät kuin budjettiarvioissa.
Kreikkalaislehti Kathimerinin mukaan tämä johtuu siitä, että Kreikan hallitus on jäädyttänyt maksuja yrityksille, jotka tuottavat tuotteita ja palveluita valtion tarpeisiin. Kreikan hallitus aikoo tutkia rästissä olevia maksuja. Jos ne todetaan liian suuriksi, ne jäävät kokonaan maksamatta.
Brysseliläinen ajatushautomo Bruegel muistuttaa Kreikan lisääntyneistä velvoitteista käytettyään Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n puskurirahastoa saman rahaston lainanlyhennyksiin. Puskurirahaston ollessa vajaa, tulee vajeen osalta uusia korkomenoja.
Varoufakis: Ei olisi koskaan
pitänyt mennä euroon
Talousprofessorista Kreikan valtiovarainministeriksi ponnahtanut Gianis Varoufakis pitää yhteisvaluutta euroa ongelmallisena.
– Toivoisin, että meillä olisi drakma. Toivoisin, että emme olisi koskaan menneet rahaliittoon, Varoufakis toteaa brittilehti The Guardianille.
Varoufakis uskoo, että moni muu eurooppalainen päättäjä ajattelee nyt samoin. Varoufakisin mielestä yhteisvaluutta euro on huonosti suunniteltu. Hän kuitenkin muistuttaa, että yhteisvaluutasta ei enää pääse ulos ilman katastrofia.
IMF: Kreikka ei selviä
ilman uutta tukea
IMF:n salainen muistio Kreikan tilanteesta on vuotanut julkisuuteen. Muistiossa todetaan, että Kreikkaa uhkaa maksukyvyttömyys kesäkuun viidentenä päivänä, jolloin Kreikalta erääntyy seuraava luottoerä IMF:lle.
Ilman toisen tukipaketin viimeistä maksuerää IMF ei usko Kreikan enää pystyvän hoitamaan velkojaan. Kreikan aika käy vähiin, eikä tiedossa ole enää kuin yksi kokous ennen kesäkuun viidettä.
Muistiossa todetaan euromaiden mahdollisesti taipuvan tukipakettierän pilkkomiseen niin, että Kreikka suoriutuu vielä kesäkuun alun velkaerästään. Muistiossa todetaan kuitenkin se, että myöhemmin kesällä Kreikalta erääntyy miljardien eurojen edestä luottoja. Toisen tukipaketin viimeinenkään maksuerä ei riitä kattamaan velanmaksuja ensi kesänä.
IMF toteaa, että sen tulisi jatkossa pitäytyä omissa säännöissään. Tämä tarkoittaisi IMF:n poistumista Kreikan tukiohjelmasta.
IMF käy muistiossaan lävitse itse käynnissä olevaa ohjelmaa. IMF:n tarkastajat eivät ole päässeet käsiksi asiakirjoihin. Kreikka on lisäksi kieltäytynyt tukiohjelmaa valvovien tahojen – Euroopan keskuspankki EKP, Euroopan komissio ja IMF – vaatimuksista leikata eläkkeitä. Myös työmarkkinauudistukset ovat jäissä. Kreikka on vielä palkannut aiemmin irtisanottuja julkisen sektorin työntekijöitä.
Poliittinen paine uuteen tukiohjelmaan voi kasvaa kuitenkin maksuhäiriön lähestyessä. Tukiohjelmasopimuksen mukaan velkojen laiminlyönti IMF:lle katsotaan kuin Kreikka olisi laiminlyönyt velkojaan myös muille tukipakettiin osallistuneille luotottajille.
Kansanäänestys tukiohjelmasta?
Kreikan hallitus toivoo edelleen saavuttavansa kompromissin muiden euromaiden kanssa tukirahoituksen jatkosta. Neuvottelutulosta hankaloittaa molempien osapuolien kynnysvaatimukset. Kreikan hallitus on todennut, ettei se aio leikata enää eläkkeitä tai uudistaa työmarkkinoita. Juuri tällaisia toimia muut euromaat haluavat Kreikan tekevän.
Kreikan uudistuksista vastaava varasisäministeri Giorgos Katrougalos uskoo sovun löytyvän. Hän tarjoaa vain 10 prosentin todennäköisyyttä sille, että Kreikan ja velkojien välinen kuilu repeää.
Neuvottelujen epäonnistuminen voi johtaa Kreikan euroeroon. Samalla koko yhteisvaluutta asettuu vaaraan.
Kreikka voi järjestää myös kansanäänestyksen tukiohjelman hyväksymisestä. Koska kreikkalaisten enemmistö haluaa pysytellä yhteisvaluutassa, voi myönteinen tulos antaa Kreikan hallitukselle paremmat edellytykset toteuttaa euromaiden haluamia talousuudistuksia.
Katrougalos kuitenkin muistuttaa, ettei kansanäänestys ole tällä hetkellä hallituksen mielessä. Se kuitenkin järjestetään, jos euromaat esittävät neuvottelupöydässä uhkavaatimuksia. Katrougalos kertoo, että Kreikan hallitus kampanjoi mahdollisessa kansanäänestyksessä tukiehtojen hylkäämisen puolesta.
Henri Myllyniemi
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Rydman: Helsingin väestökehitys on haitallista – ”Lähiöissä tikittää aikapommi”
Helsingin pormestariksi ensi kevään kuntavaaleissa pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman rohkaisee helsinkiläisäänestäjiä ja toteaa, että kehityssuunta, jossa suomalainen kantaväki on jäämässä vähemmistöksi omilla asuinalueillaan, voidaan vielä pysäyttää ja suunta voidaan kääntää. – Perussuomalaisilla on kaikki edellytykset tavoitella suurimman puolueen paikkaa kuntavaaleissa.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.