Kreikan hallitus kaatui presidentinvaalien takia
Kreikan parlamentti ei saanut kolmannellakaan kierroksella valittua presidenttiä. Maan lakien mukaan tällöin on pidettävä uudet parlamenttivaalit. Ne ajoittuvat tammikuun lopulle. Vaalit voidaan käydä myös helmikuun ensimmäisenä päivänä. Parlamentin äänestystulos presidenttiehdokas Stavros Dimakselle olivat 168-132. Presidentin valintaan olisi tarvittu 180 ääntä.
Kreikan vaaleja edelsi ennennäkemätön esitys
Kreikan presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen jälkeen alkoi uskomattomalta tuntuva näytelmä, jollaista harva ammattikäsikirjoittajakaan saisi luoduksi.
Itsenäisten kreikkalaisten -puolueen (ANEL) kansanedustaja Pavlos Hailikis väitti, että häntä oli yritetty lahjoa noin 2-3 miljoonan euron arvoisella paketilla, jos hän olisi äänestänyt jatkossa Dimasta.
Hailikis oli puolueensa puheenjohtajan kehoituksesta salaa nauhoittanut tapaamisia lahjusten tarjoajan kanssa. Ääni- ja videotallenteet lähetettiin syyttäjälle, mutta niitä ei tutkittu, koska materiaali oli ”laittomasti hankittua”. Hailikis joutuu itse vastaamaan syytteisiin, joita mm. pääministeri Antonis Samaras on häntä vastaan nostanut.
Lahjuskohu jakoi rintamalinjat. Syriza-puolueen puheenjohtaja Aleksis Tsipras halusi asian tutkittavaksi. Joki-puolueen puheenjohtaja Stavros Theodorakis taas kutsui ANEL:ia ja Syrizaa ”rosvojoukoksi”. Pääministeri Samaras ripitti ANEL:n puheenjohtajaa Panos Kammenosta ja Syrizan Tsiprasta näiden harjoittamasta ”terrorismista”.
Lahjuskohun lisäksi ex-pääministeri, sosialidemokraattien Pasok-puolueen Giorgos Papandreou ilmoitti aikeistaan irroittautua Pasokista lähipiirinsä kanssa perustaakseen uuden puolueen. Pasokin nokkamies ja maan varapääministeri Evangelos Venizelos puhui Papandreoulle ennen toista äänestystä kertoen Papandreoulla olevan ”moraalinen velvoite” jatkaa Pasokissa.
Pääministeri Samaras tarjosi ennenaikaisia vaaleja ja hallituspaikkaa
Ensimmäisen äänestyksen jälkeen, sunnuntaina 21. joulukuuta pääministeri Samaras piti televisioidun puheen, jossa hän vetosi kansanedustajia äänestämään Dimaksen puolesta. Samaras ehdotti, että maassa voidaan silloin järjestää ennenaikaiset parlamenttivaalit vuoden 2015 lopulla. Aikataulutetut vaalit käytäisiin kesällä 2016.
Lisäksi hän kertoi mahdollisuudesta laajentaa hallituspohjaansa niihin puolueisiin, jotka päätyisivät äänestämään presidentin puolesta.
Toisen äänestyksen jälkeen äärioikeistolainen Kultainen sarastus -puolue pyöritteli mahdollisuutta äänestää Dimasta. Dimas totesi, ettei hyväksy tulla valituksi presidentiksi näiden äänillä.
Henri Myllyniemi
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Soini: Mihin vastuisiin meidät on uitettu?
“Kreikan jätettävä euro pelastaakseen itsensä”
Kreikan vaaleissa pelataan kovan luokan pokeripeliä – jonkun on annettava periksi
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.