Köyhien perheiden lapset eivät pääse kouluun – vanhempien tulot vaikuttavat taas lasten kouluttautumiseen
Köyhyys on tuhansissa perheissä kouluttautumisen este. Jopa neljännes toisen asteen tutkinnon keskeyttäneistä kertoo, että pula rahasta on vaikuttanut siihen, että opinnot ovat jääneet kesken. Ilman tutkintoa ja koulutuspaikkaa olevista nuorista lähes puolet on joutunut karsimaan tai luopumaan opinnoistaan rahanpuutteen takia.
– Koko kesä meni minulta täysin ohi. Jouduin keväällä lopettamaan työni työkyvyttömyyden takia.
Pakko myöntää, että rahahuolet ovat vieneet lähes kaiken energiani, kertoo Sanni.
Sannin poika, Mika, 16, aloitti elokuussa lukion. Sannin ja Mikan perhe (nimet muutettu) on yksi tuhansista, joissa lapsen koulutuksen vuoksi joudutaan tinkimään ja etsimään säästökohteita esimerkiksi ruokakuluista.
Maksuttoman opetuksen päälle tulee tuhansien lisäkulut
Peruskoulussa ja toisella asteella opetus on maksutonta. Lukiossa ja ammatillisessa koulutuksessa opiskelijoilla on kuitenkin velvollisuus itse hankkia opinnoissa välttämättömät oppikirjat ja tarvikkeet. Satojen eurojen kulu syntyy opinahjoon katsomatta esimerkiksi läppäristä.
Lukiolaisten liiton mukaan lukion kokonaiskustannukset nousevat jopa 2 600 euroon. Ammatillisten tutkintojen hinta voi olla vieläkin korkeampi. Tutkintoa opiskelevan on usein hankittava ammatinharjoittamisvälineistöä kuten työasu ja ammattikirjallisuutta.
Sanni kertoo, että Mika tiesi jo kahdeksanvuotiaana haluavansa ammattiin, johon tarvitaan lukio-opintoja.
– Mika on aina ollut kiinnostunut ihmisen anatomiasta. Toiveammatti lääkäri vaihtui tosin muutaman maalla vietetyn kesän jäljiltä hetkeksi eläinlääkärin työhön, mutta yläasteikäisenä Mika tiesi, että hän haluaa pyrkiä lääketieteelliseen, Sanni kertoo.
Valtion nuorisoneuvoston sekä Nuorisotutkimusverkoston tammikuussa 2018 julkaistavan nuorisobarometrin ennakkotietojen perusteella vähävaraisuus on usein syy siihen, että nuoret eivät suorita edes toisen asteen tutkintoa, johon heillä on oikeus ja joka on työllistymisen kannalta välttämätön.
100 000 nuorta kuuluu pienituloiseen perheeseen
Sannin työkyvyttömyyden vuoksi perheen talous on hyvin hataralla pohjalla. Tukien selvittely on vielä osin kesken ja tämän vuoksi perhe on ollut myös toimeentulotuen asiakkaana.
– Tilanne on nyt vaan se, että on hyvin hankala saada raha riittämään edes peruselämiseen. Lisäksi tukien selvittäminen ja työkyvyttömyys itsessään on uuvuttavaa. Pitäisi selvittää omatkin ammattiasiat, että pääsisin eteenpäin. Epävarmuushan se on tässä kaikkein vaikeinta, hän sanoo.
Sanni kertoo, että hän on nyt hakenut erikseen Mikan lukiokuluihin toimeentulotukea Kelasta. Tukea hän ei olisi osannut hakea ilman ystävänsä neuvoa.
– Olen jatkuvassa kierteessä, joka hävettää. Siirrän eräpäiviä, lainaan ystäviltäni ja taas maksan. Kuukausi sitten otin pikavipin, sillä en kehdannut vaivata ystävääni, joka oli lomamatkalla, hän lisää.
Suomalaisista 15 prosenttia ei ole suorittanut toisen asteen tutkintoa 25 ikävuoteen mennessä. Osuus on suuri etenkin pienituloisten perheiden lapsilla, mikä katsotaan ongelmalliseksi köyhyyden periytymisen kannalta. Alle 18-vuotiaista suomalaisista lapsista yli 100 000 kuuluu pienituloiseen perheeseen.
Huhtasaari: Toisen asteen opintojen tulee säilyä maksuttomina
Perussuomalaisten varapuheenjohtaja, presidenttiehdokas Laura Huhtasaari pitää tärkeänä, että toisen asteen opintojen kustannukset pysyvät matalina.
– Toisen asteen tutkinnon tulee olla lähtökohtaisesti maksuton, kuten korkeakoulutkin ovat. Opintokuluissa tulisi kuitenkin olla, nimellinen, pieni omavastuu.
Huhtasaaren mukaan pieneen kuluun sisältyy nuorelle viesti, että opintorvikkeet ovat arvokkaita ja niitä tulee arvostaa.
– Mikään ei ole ilmaista, Huhtasaari sanoo.
Heli-Maria Wiik
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
PS: Koulutuksesta on leikattu liikaa – “Tämä kehitys ei saa enää jatkua”
Nuorten työttömyys ja syrjäytyneisyys vaarallisen korkealla tasolla – “Hallituksen arvopohja näkyy leikkauksissa”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää