

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Köyhä Järnbrott on ruotsidemokraattien teräslinnake monikulttuurisessa Göteborgissa: ”Töitä tehdään ja muita autetaan, räyhääjät voivat painua takaisin kotimaahansa”
Vaalit ovat Ruotsissa viikonloppuna ja ruotsidemokraattien nousujohteinen kannatus ei osoita laantumisen merkkejä. Väkivalta ja sen uhka saavat äänestäjät miettimään valintojaan myös perinteisissä, Göteborgin kaltaisissa punavihreissä linnakkeissa. Ruotsidemokraatit ovat oikealla asialla.
Sosialidemokraattien kannatus on pudonnut suurkaupunki Göteborgissa kolme prosenttiyksikköä 23,3 prosenttiin juuri sunnuntain vaalien alla. Vasemmistopuolueen kannatus on runsaassa 16 prosentissa, tuplasti valtakunnallista enemmän. Vihreiden kannatus on sekin suurempaa kuin keskimäärin koko maassa eli 5,9 prosenttia ja moderaatit ovat samalla tasolla kuin valtkunnallisestikin.
Ruotsidemokraattien kannatus on noussut samassa mittauksessa monikulttuurisella alueella historialliseen 11,1 prosenttiin.
Koko perhe äänestää ruotsidemokraatteja
Edellisissä, vuoden 2018 vaaleissa ruotsidemokraattien kannatuksen kehto Göteborgissa oli Järnbrottin lähiö, jossa joka neljäs äänestäjä veti viivan muutoksen puolesta. Nyt tunnelmat puolueen kannattajien piirissä ovat vieläkin korkeammalla.
– Haluan hallituksen ottavan kovat keinot käyttöön, joku järjestys tähän maahan on saatava. Räyhääjien on paras palata kotimaahansa, heille ei ole täällä sijaa. Meidän pitää tehdä kädet savessa työtä leipämme eteen ja muita on autettava. Se on minun juttuni, sanoo maahanmuuttajana Ruotsiin tullut Merced Modig.
– Olen ollut töissä Göteborgin kaupungilla 39 vuotta. Tiedän monia, jotka eivät halua tehdä työtä vaan elävät tukien varassa. Eihän se ole mitään elämää, jäät vaan yhteiskunnan ulkopuolelle. Kyllä, äänestän ruotsidemokraatteja ja koko perheeni tekee niin.
Ampumiset herättävät pelkoa kaikkialla
Järnbrottin lähiössä useimmat asuvat vuokralla ja ansiot ovat keskimääräistä pienemmät. Valtiopäivävaaleissa vuonna 2018 ruotsidemokraatteja äänesti Järnbrott Östran vaalipiirissä 24 prosenttia. Kunnallisvaaleissa puolueen kannatus oli 19,2 prosenttia.
Mielipidetiedusteluiden mukaan ruotsidemokraattien kannatus nousee valtakunnallisesti ja sama kehitys heijastuu myös Göteborgiin. Huoli on kautta maan kaikilla sama.
– Kaikki nämä ampumiset, pelkään henkeni edestä. Jonain päivänä satumme olemaan väärässä paikassa väärään aikaan ja saamme luodin päähämme, toteaa lähiöasukas Göteborgs Postenille.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- tukien varassa eläminen keskiansio Merced Modig gallupkannatus mielipidetiedustelut Järnbrott Moderaatit muutos laki ja järjestys valtiopäivävaalit 2022 vasemmistopuolue ampumiset rikollisjengit Jengirikollisuus Göteborg maahanmuuttajat Ruotsidemokraatit Köyhyys Ruotsi kunnallisvaalit
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ruotsin vaaleissa muhii jättiyllätys: Ruotsidemokraattien nousu jatkuu – oikeistoblokki jo vihervasemmistoa suurempi

Ruotsidemokraattien vaatimus vaalien loppusuoralla: 20 miljardia kruunua vuodessa kansalaisten turvallisuuteen

Ruotsissa asuu moderaattien mukaan 700 000 ulkomailla syntynyttä työikäistä, jotka eivät pysty elättämään itseään – huomattava osa heistä äänestää vasemmistoa

Sisäministeri Mikkonen: Maahanmuutolla ei ole mitään tekemistä maahanmuuttajataustaisen katujengirikollisuuden kanssa

“I’m 17 and I can prove it” – hallitus haluaa lisää ankkurilapsia

Ovi demareista ruotsidemokraatteihin on Ruotsin ammattiliitoissa apposen auki: ”On aivan päätöntä, että Metalli tunkee jäsenten rahat demareiden kampanjoihin”

Ruotsidemokraattien äänestysaktiivisuus ratkaisee valtiopäivävaalit – oikeisto- ja vasemmistoblokit tasoissa juuri vaalien alla

Älä äänestä oikeistoa, kehottaa Skandinavian suurimpiin kuuluva sanomalehti ja hyökkää ruotsidemokraatteja vastaan
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää