

LEHTIKUVA
Kova kiista perussuomalaisten kehitysapuesityksestä
Perussuomalaisten esittämästä kehitysapu-uudistuksesta nousi kova kiista eduskunnan varjobudjettikeskustelussa. Puheenjohtaja Timo Soini sanoi perussuomalaisten tehneen kädenojennuksen kehitysmaiden asukkaille omalla esityksellään ja hän toivoi, että siihen tartutaan. Maailmalla on lukuisia esimerkkejä siitä, kuinka vapaaehtoisuus voi lisätä saatavaa tukea.
– Ihmiset voivat myös ohjata rahaa toimintaan, jonka he itse hyväksyvät. Kun taas valtiojohtoisesti, katsotaan vaikka näitä kehitysavun kohteita, ei kaikki ole mennyt kuin Strömsössä. Ei ole montakaan viikkoa, kun Harvardissa koulutettu sambialainen naistohtori sanoi, että lopettakaa hyvät ihmiset tällainen asia: se menee korruptioon!
– Me haluamme auttaa katastrofiavussa, naisten koulutuksessa ja tyttöjen aseman parantamisessa. Tämä on sen (uudistuksen) tarkoitus, Soini tähdensi.
“Kuka tässä hurskastelee?”
Tämä nostatti vastaväitteitä niin vasemmalla kuin oikealla; vihreiden, vasemmistoliiton ja demarien keskuudessa. Väitettiin, että perussuomalaiset vievät köyhimmiltä, eivätkä noudata hyviä periaatteita. Soini vastasi tähän.
– Entä tämä 0,7 prosenttia, jota Suomi ei noudata? Jos olisitte tosissanne o,7:n kanssa, tekisitte sellaisen budjetin, jossa 0,7 prosenttia on. Mutta te ette tee! Ja sitten kun joku tekee rakenteellisen uudistuksen, jollaista te haluatte, niin älkää sanoko, että se rakenteellinen uudistus – jossa joku hakee uutta mallia – on väärin, Soini huomautti.
– Sisällöstä voitte olla eri mieltä, mutta tämä 0,7: kun olette siellä hallituksessa olleet, eikä kehitysavun luku ole lähelläkään sitä, niin kuka tässä hurskastelee?
Stubb kehui ja moitti
Pääministeri Alexander Stubb (kok.) kehui keskustelua sinänsä: hän ehdotti harkittavaksi jopa brittiläistä järjestelmää, jossa oppositiolla on varjobudjetin lisäksi myös varjoministerit.
Perussuomalaisia hän kehui hyvistä näkökohdista: panostuksista perusturvaan ja työllisyyden kehittämiseen sekä alle 1 000 euron tulojen vapauttamisesta verosta.
– Ehdotitte myös kasvuyritysten tukemista ja samalla yhteisöveron nostamista, oliko se 22 prosenttiin ja huojentamista sitä muuten. Ajatus on hyvä, mutta sekin tekisi verojärjestelmästämme entistä monimutkaisemman, Stubb huomautti.
Stubb sanoi myös, ettei pitänyt perussuomalaisten kansainvälisyyden vastaisuudesta, etenkin kehitysyhteistyön vastustamisesta. Hänen mielestään kehitysyhteistyötäkin pitää katsoa, mutta myös Suomen sitoumuksista pitää pitää kiinni.
– Siinä olimme eri linjoilla, Stubb sanoi.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Suuri huoli työttömyydestä – lääkkeeksi työuratakuu

Soini moitti hallitusta: Älkää sortuko ylevämielisyyteen

Eduskunnassa puntaroitiin perussuomalaisten talouslinjauksia
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää