Ruotsissa on maan Tilastokeskuksen viimeisimmän tutkimuksen mukaan 780 000 työikäistä 16–65-vuotiasta ihmistä, joiden luku- ja kirjoitustaidot ovat vajavaiset. Tutkimus on tosin jo vanha ja uudet tulokset tulevat tämän vuoden lopussa.
Yleisesti arvioidaan, että uudet luvut ovat entisiäkin selvästi synkemmät.
Lukutaidottomuus johtaa väistämättä syrjäytymiseen. Arki ei suju, jos ihminen ei pysty maksamaan laskuja, käymään kaupassa, varaamaan aikaa lääkärille tai ylipäänsä hankkimaan tietoa uudesta kotimaastaan.
”Luku- ja kirjoitustaidoton sukupolvi”
”Tänään joka neljäs oppilas ei osaa lukea kunnolla ja tilanne on erityisen vaikea heillä, jotka eivät puhu ruotsia äidinkielenään”, kirjoittavat sektoriministerit Johan Pehrson ja Lotta Edhom Aftonbladetin mielipideartikkelissa.
– Jos kehitys jatkuu samanlaisena, on mahdollista, että meillä on käsissämme sukupolvi, joka käytännössä on luku- ja kirjoitustaidoton, ministerit jatkavat.
Ratkaisuna Ruotsiin on vuoden 2028 syksyllä tulossa 10-vuotinen peruskoulu. Lapsille se tietää pakollista ruotsinkielistä esikoulua ja kielitaitovaatimusta myös esikoulun opettajille.
”Käsittämätöntä ja varoittava esimerkki”
Maahanmuuton ja vieraskielisen väestön määrän kasvaessa on syytä kantaa huolta perusasioista Suomessakin. Luku- ja kirjoitustaidon merkitystä korostaa Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak, joka ottaa asiaan kantaa viestipalvelu X:ssä.
– Tämä on samalla sekä käsittämätöntä, että varoittava esimerkki. Mikä: että Ruotsissa on ensivuonna n 800 000 lukutaidotonta ihmistä. Alleviivaa, että koulu kaikille on yhteiskuntamme takia keskeisen tärkeä, Salonius-Pasternak kirjoittaa.