– Tämä on merkittävä uudistus, jolla korjataan toimimaton oppimisen tuki. Uudistuksella annetaan opettajille mahdollisuus keskittyä paremmin opettamiseen, ja valtavan rahallisen panostuksen ansiosta tukea tarvitsevat oppilaat saavat jatkossa tuen, sivistysvaliokunnan jäsen Sara Seppänen avaa uudistusta.
Ryhmäkohtainen tuki on uudistuksen ydinasia
Tuella korjataan opettajien turhaa paperien pyörittelyä. Hallinnollista työtä siis vähennetään, kaikille tarvitseville mahdollistetaan pienryhmät ja erityisluokat sekä puututaan aikaisessa vaiheessa tuen tarpeeseen esimerkiksi tukiopetuksella. Sivistysvaliokunnan perussuomalaiset painottavat pienryhmien ja erityisluokkien tarpeellisuutta. Nämä eivät ainoastaan tue siellä olevia oppilaita, vaan myös turvaavat tavallisten luokkien työrauhan.
– Inkluusiovillitys on historiaa. Tavallisiin luokkiin ei tule jatkossa liikaa tukea tarvitsevia, jotta opettaja voi keskittyä opettamiseen ja oppilaat oppimiseen. Esityksessä erikseen sanotaan, että jatkossa pien- ja erityisryhmiä on enemmän, sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja Ari Koponen iloitsee.
– Oppilaskohtaisen tuen lisäksi uudistuksessa tulee ryhmäkohtainen tuki, joka tarkoittaa yleistä tukiopetusta, opetuskielen tukiopetusta ja erityisopettajan opetusta muun opetuksen yhteydessä. Ryhmäkohtainen tuki on tämän uudistuksen ydinasia, sivistysvaliokunnan jäsen Jaana Strandman täydentää.
Strandman lisää, että kouluja on tärkeä sitouttaa tuen uudistukseen. Sen yhteydessä on tärkeää kehittää koulujen toimintakulttuuria eli luoda parempia toimintatapoja ja ilmapiiriä, millä luodaan koko oppimisen, kasvamisen ja kehittymisen perusta.
Tulevaisuuden Suomi rakentuu laadukkaalle peruskoululle
Oppimisen tuen uudistus on hallituksen kunnianhimoinen uudistus, jolla pyritään parantamaan tukea ja nostamaan oppimistuloksia. Sivistysvaliokunnan perussuomalaiset iloitsevat, että näinä taloudellisesti haastavina aikoina on rohkeutta panostaa tulevaisuuteen, koulutukseen, lapsiin ja nuoriin. Hallitus rahoittaa uudistusta sadalla miljoonalla eurolla.
– Tämä uudistus osoittaa hallituksen sitoutumisen suomalaisten lasten koulutukseen ja osaamiseen. Tulevaisuuden Suomi rakentuu laadukkaalle peruskoululle, jossa jokainen oppilas saa tarvitsemansa tuen ja oppiminen tapahtuu rauhallisessa ympäristössä, sivistysvaliokunnan jäsen Laura Huhtasaari sanoo.
Sivistysvaliokunta painottaa, että uudistuksen tavoitteena on myös seurata tilannetta kouluissa jatkuvasti, jotta mahdolliset kehitystarpeet voidaan tunnistaa ja korjata ajoissa. Perussuomalaiset valiokunnan jäsenet iloitsevat tästä merkittävästä uudistuksesta, jota valiokunnan jäsenet työstivät pitkään ja hartaasti eteenpäin. Esitys saatiin lopulta yksimielisenä valiokunnassa hyväksyttyä, eli kaikki puolueet tulivat tälle linjalle. Laki tulee voimaan 1.8.2025 alkaen.