Valtiovarainvaliokunnan mietintö menokehyksistä vuosiksi 2015-18 tarjoaa surkeaa katsottavaa varsinkin koulutuksen määrärahoista. Hallitus aikoo nostaa oppivelvollisuusiän 17 vuoteen, muuttaa esiopetuksen velvoittavaksi ja lisätä korkeakoulujen aloituspaikkoja määräajaksi.
Oppivelvollisuusiän korotuksen hinnaksi SDP laskee 15 miljoonaa euroa, minkä ovat kiistäneet niin Suomen Kuntaliitto, oppositio kuin päähallituspuolue kokoomus, joka koettaa vielä purkaa koko suunnitelman.
Opposition ja Kuntaliiton laskelmien mukaan oppivelvollisuuden nosto maksaa vähintään 100 miljoonaa euroa, kun toiminta nähdään velvoittavaksi oppimateriaaleineen ja kuljetuksineen kaikkineen. Tämä tarjotaan suurena uudistuksena samaan aikaan, kun koulutuksen määrärahoja on leikattu rajusti hallituskauden alusta asti.
Menoleikkaukset moninkertaisia
Kaiken kaikkiaan koulutukseen kohdistuvat leikkaukset ovat erittäin suuria ja niiden vaikutukset jo aiemmin tehtyjen säästötoimien kanssa merkittäviä. Vuoteen 2018 mennessä koulutuksen rahoitus vähenee 5,8 prosenttia eli 390 miljoonaa euroa vuoteen 2011 verrattuna, kun kaikki vähennykset ja lisäykset lasketaan yhteen.
Näin tuntuva voimavarojen vähentäminen vaarantaa niin koulutuksen laatua kuin myös sen saavutettavuutta. Valiokunta kantaa myös vakavaa huolta opettajien kelpoisuusvaatimusten väljentämisen vaikutuksesta opetuksen laatuun, mietinnössä kerrotaan.