LEHTIKUVA
Koululaisten osaamistaso laskee – Purra: On syytä palata joissakin asioissa taaksepäin
Eduskunta käsitteli opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan budjettia tiistaina. Perussuomalaisten varapuheenjohtajan, kansanedustaja Riikka Purran mukaan hallituksen ohjelmassa ja budjetissa on paljon hyvää.
– Ammattikoulutuksessa olevia vakavia ongelmia pyritään korjaamaan, mutta valitettavasti liian vähäisin panostuksin. Amisreformi, lähiopetuksen väheneminen, opetusresurssit, yhä haasteellisempi oppilasaines ja muut vastaavat ongelmat eivät korjaannu hetkessä, mutta onneksi suunta on oikea. Myös peruskoulun opettamiseen lisätään määrärahoja, Riikka Purra sanoo.
Purra kuitenkin huomauttaa, että valitettavasti hallitus pitää opetusresursseja tärkeämpänä oppivelvollisuusiän nostamista, vaikka sillä ei itsessään ole vaikutusta ongelmien ratkeamiseen.
– Kyseessä on varsin kosmeettinen mutta kallis toimi, joka ei kykene tarraamaan kipeimmin huomiota vaativiin ongelmiin.
Osaamistaso laskee
Monet kansanedustajat kiittelivät täysistuntosalissa Pisa-tuloksia, Purra ei.
– Olemme huolestuttavalla tiellä, etenkin eritasoisten koulujen, eritasoisten oppilaiden ja sukupuolten välisten erojen kiihtymisen vuoksi. Ei ole syytä olla tyytyväinen.
Koululaisten osaamistaso laskee ja taidot heikentyvät kaiken aikaa, niin äidinkielessä kuin matemaattisissa aineissa. Esimerkiksi Vantaalla luetun ymmärtäminen on heikentynyt vuodesta 2016 kaikilla tutkituilla luokka-asteilla eli 3., 6. ja 9. luokilla.
– Tuloksiin vaikuttavat erityisesti maahanmuuttajien määrä, erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden oleminen tavallisissa luokissa eli inkluusio ja lasten kotiolot.
Ysiluokalta ulos ilman luku- ja laskutaitoa
Koulujen ongelmat ovat Purran mukaan paikoin hälyttäviä.
– Käytöshäiriöitä, lapsia, joilta puuttuvat normaalit sosiaalisen kanssakäymisen taidot, suuret erot osaamisessa ja oppimisessa, impulsiiviset lapset, jotka elävät peli- tai virtuaalimaailmoissa, sivistyksen ja oppimisen yhä surullisempi arvonlasku, pahoinvoivat perheet, maahanmuuton aiheuttamat ongelmat, joista saa puhua ehkä kaikkein vähiten.
– Peruskouluista pääsee ulos jatkuvasti käytännössä luku- ja laskutaidottomia nuoria, joilla ei ole elämänhallintaa. Syrjäytymistie on siinä valmiiksi taputeltuna.
Kouluihin tarvitaan arvonpalautus
Purra sanoo näkevänsä koulujen ongelmat paljon laajemmin kuin pelkkinä taloudellisten resurssien puutteina.
– Koulun ja oppimisen kulttuuri on muuttunut, osin vastauksena muuttuneeseen lasten ympäristöön, osin aktiivisesti tehtyjen pedagogisten virheiden seurauksena.
– Kouluihin tarvitaan arvonpalautus, perusasioihin, opetukseen ja oppimiseen, opettajan rooliin. Oppivelvollisuuden pidentäminen, lisärahan lappaminen digiin ja monikulttuurisuushankkeisiin tai muut keinotekoiset apukeinot eivät auta.
Käsin kirjoittamisen innovaatio
Purra kertoo maanantain Helsingin Sanomissa olleesta jutusta, jossa kerrottiin espoolaisopettajasta, joka teki testin ja laittoi oppilaat kirjoittamaan historian muistiinpanot käsin, ilman laitteita. Oppilaiden koearvosanat paranivat keskimäärin kaksi numeroa.
– Jutun oli ilmeisesti tarkoitus olla positiivinen, mutta minut se sai surulliseksi. Olemme jo niin syvällä digihulluudessa, että yksinkertaiset asiat, kuten käsin kirjoittaminen ja sen hyödyt, unohtuvat.
– Lehti tekee jutun siitä, että opettaja on keksinyt käsin kirjoittamisen olevan hyödyllistä! No, toivottavasti hyvä käytäntö tästä sitten leviää.
Vaatimustaso palautettava
Kaikkein tärkeintä Purran mukaan olisi palauttaa kouluihin vaatimustaso.
– Luokka-asteelta toiselle ei saa päästää, mikäli tavoitteita ei ole saavutettu. Suurin osa toisenkin asteen ongelmista johtuu peruskoulusta – siitä, että amikseen menee nuoria miehiä, joilla ei ole siihen mitään edellytyksiä.
Koululaitos tekee Purran mukaan ison virheen siinä, että ”uudistuu” liikaa.
– On kuitenkin niin, että juuri vanhalla koulujärjestelmällämme me pääsimme pitkälle, maailman parhaimpiin oppimistuloksiin, yhdeksi maailman koulutetuimmista kansoista – ilman ilmiöpohjaisuutta, ilman digihulluutta, ilman koko ajan lisääntyviä vapauksia.
– Olisipa hallituksella kanttia kurkistaa vaikka ihan vähän taaksepäin ja miettiä, missä voisimme palata takaisin vanhaan hyvään, Purra toivoo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- opetus- ja kulttuuriministeriö resurssit Peruskoulu Opettajat PISA Riikka Purra perussuomalaiset hallitus koulutus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Perussuomalaiset: Panostuksia peruskoulutukseen, ei pakkoruotsia ylioppilaskirjoituksiin
Miksi opetusministeriö ei halua korjata koulujen ongelmia? – Halla-aho: “Peruskoulun oppimistulosten lasku ja yhä syvempi jako hyviin ja huonoihin kouluihin ovat kaikkien tiedossa”
Purra: Hallitus jatkaa suomalaisen koulujärjestelmän alasajoa – oppivelvollisuuden pidentäminen ei korjaa ongelmia
Peruskouluihin pitää palauttaa rajat ja vaatimustaso – Purra: OAJ:n puheet eivät pureudu todellisiin ongelmiin
Perussuomalaiset Naiset: Opettajien jaksaminen on koetuksella – “Luokkiin tarvitaan kuria ja järjestystä takaisin”
Pisa-tulosten tulkintaa: Maahanmuuttajataustaiset lapset eriytyvät suomalaiskouluissa
Sivistysvaliokunnan jäsen Ari Koponen haluaa pitää koulut suljettuina ja harkitsisi oppivelvollisuuden pidentämisen uudistuksen lykkäämistä
Ruotsin PISA-tulokset perustuvat vääriin lukuihin – maahanmuuttajataustaisia poistettu tulosten parantamiseksi
Muslimioppilailla oma vapaapäivä ja omat säännöt ramadanin takia – Purra: Ei erivapauksia islaminuskoisille
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Rydman: Helsingin väestökehitys on haitallista – ”Lähiöissä tikittää aikapommi”
Helsingin pormestariksi ensi kevään kuntavaaleissa pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman rohkaisee helsinkiläisäänestäjiä ja toteaa, että kehityssuunta, jossa suomalainen kantaväki on jäämässä vähemmistöksi omilla asuinalueillaan, voidaan vielä pysäyttää ja suunta voidaan kääntää. – Perussuomalaisilla on kaikki edellytykset tavoitella suurimman puolueen paikkaa kuntavaaleissa.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.