Ulkoilijoita merenjäällä Helsingissä Vanhankaupunginkosken ja Vantaanjoen suussa aurinkoisena pakkaspäivänä tammikuussa 2021. / LEHTIKUVA
Koskenkylä: Suomen hallituksella on velkapiikki auki, mutta rakenneuudistukset jäävät tekemättä – “Koronasta on tullut hallitukselle tekosyy”
VTT Heikki Koskenkylä kirjoittaa Suomen talouden rakenteellisista ongelmista ja istuvan punavihreän hallituksen kyvyttömyydestä ja haluttomuudesta ongelmien ratkaisuun.
Puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.) nosti Ilta-Sanomien puheenjohtajatentissä esiin keskeisiä ongelmia hallituksen työskentelyssä. Hänen mukaan korona on tarjonnut verukkeen jättää tekemättä välttämättömiä asioita ja uudistuksia. Hallitus on sivuuttanut julkisen talouden krooniset ja rakenteelliset ongelmat, jotka olivat olemassa jo ennen koronaa. Halla-aho pitää maamme velkaantumistahtia kevytmielisenä.
Jopa valtiovarainministeriössä on arvioitu, että kunnille jaettu koronatuki ylitti selvästi todelliset koronasta aiheutuneet kulut. Kunnille jaettiin viime vuonna koronatukia kolme miljardia euroa. Tämä ylittää miljardilla eurolla koronasta aiheutuvat kulut. Tänä vuonna valtio aikoo jakaa kunnille vielä miljardi euroa lisää tukia. Ilta-Sanomien toimittaja kysyi paneelissa pääministeri Sanna Marinilta (sdp.), kuinka koronalla voidaan perustella menolisäyksiä, jotka eivät johdu koronasta. Marinin vastaus oli, että kunnat tarvitsevat rahaa!
Halla-ahon mukaan hallitus näyttää olettavan, että rahaa saa lainaamalla lähes loputtomasti ja halvalla korolla. Koronasta on tullut hallitukselle tekosyy jättää välttämättömiä asioita ja uudistuksia tekemättä. Nyt velkapiikki on auki, velanottoa perustellaan koronalla ja julkinen velka kasvaa ennätyssuureksi. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo oli paneelissa samoilla linjoilla.
Työllisyysasteen nostaminen olisi välttämätöntä. Se toisi verotuloja lisää. Eläkeputken poistamisen hallitus sai aikaan, mutta sen työllisyysvaikutuksista ei ole varmaa tietoa. Halla-aho totesi paneelissa, että eläkeputken poistaminen ei tuo yhtään uutta työpaikkaa. Työllisyysasteen kohentaminen edellyttää, että yksityiselle sektorille syntyy uusia työpaikkoja ja samalla työn tekeminen suhteessa tulonsiirtojen varassa elämiseen on kannattavampaa. Näihin asioihin voidaan vaikuttaa verotuksella sekä laskemalla ihmisten asumis- ja liikkumiskustannuksia.
Suomen julkinen sektori on kansainvälisessä vertailussa poikkeuksellisen suuri (Veroja, velkaa ja kaverikapitalismia, Suomen Perusta 2018, Matti Virenin kirjoitus). Julkisten menojen suhde bruttokansantuotteeseen on ollut jo pitkään lähes 60 prosenttia. Vuonna 1975 luku oli vain 38,5 prosenttia. Suuret julkiset menot merkitsevät vääjäämättä korkeita veroja, suurta verokiilaa ja erilaisia verotuksen epäneutraalisuuksia. Myös Suomen kokonaisveroaste on kansainvälisessä vertailussa huippukorkea. Kokonaisveroaste on ollut jo pitkään 43-45 prosentin tasoa. Kokonaisveroaste on kaikkien verojen suhde bruttokansantuotteeseen. Jopa Ruotsi on päässyt Suomen tason alle ja Saksassa luku on alle 40 prosenttia. OECD-maiden keskiarvo on reilusti alle 40 prosenttia.
Palkkatulojen verotus on Suomessa vertailumaihin nähden erityisen ankaraa (Taloustaito 12/2020 ja Veronmaksajat.fi/luvut/selvitykset). Jyrkkä verotuksen progressio ja korkeat marginaaliverot ovat sitkeä erityispiirre Suomen palkkaverotuksessa. Suomessa keskipalkkaa eli 45 000 euroa vuodessa saavan veroprosentti on lähes kolme prosenttiyksikköä korkeampi kuin keskimäärin eurooppalaisissa vertailumaissa. Korkeilla tulotasoilla ero on jopa 7,5 prosenttiyksikköä. Suomessa veroaste on keskituloisilla peräti lähes viisi prosenttiyksikköä suurempi kuin Ruotsissa. Ainoastaan alimmilla tulotasoilla Suomen verotus on eurooppalaista keskitasoa.
Suomen kuntatalous on suurissa ongelmissa. Vuonna 2019 yli 70 prosenttia kunnista teki tappiota. Kuntien velkaantuminen on kasvanut jo pitkään. Koko julkista sektoriamme vaivaa rakenteellinen alijäämä (Suomen Perusta 2018, Kai Järvikareen kirjoitus). Väestön ikääntyminen on kestävyysvajeen suurin aiheuttaja. Suomessa vanhuushuoltosuhde eli eläkeläisten suhde työikäiseen väestöön kasvaa poikkeuksellisen nopeasti. Nykyisin suhde on 30 prosenttia, mutta sen arvioidaan kohoavan noin 43 prosenttiin vuonna 2030. Huoltosuhteen huomattava ja nopea kasvu aiheuttaa suuria paineita korottaa verotusta.
Ikääntyminen lisää myös terveys- ja sosiaalimenoja. Hallituksen sote-uudistus saattaa edetä, mutta siitä tuskin tulee kustannussäästöjä. Hallitus ei edes näytä pyrkivän niihin. Valtiontalouden tarkastusviraston eli VTV:n arvio on (VTV), että hallituksen sotemalliin ei sisälly kannustimia kustannusten säästöön. Ruotsissa on 21 aluetta, jotka vastaavat terveydenhuollosta. Kunnat vastaavat sosiaalihuollosta. Suomeen tulisi lähes sama määrä sotealueita, vaikka Ruotsin väkiluku on lähes kaksinkertainen. Sosiaalipalveluiden hoitoon ei tarvita suuria yksiköitä.
Verotuksen edelleen kohoaminen voidaan estää vain työllisyysastetta nostamalla ja tuottavuuden kehitystä parantamalla. Halla-aho totesi edellä mainitussa paneelissa, että työllisyysasteen nousun tulisi tapahtua yksityisellä sektorilla. Tämä on aivan ratkaisevaa, jotta Suomen tuottavuuskehitys alkaisi myös kohentua. Suomessa julkinen sektori on jo nyt ylisuuri. Vuonna 1975 julkisen sektorin osuus kaikista työllisistä oli 16 prosenttia. Sen jälkeen osuus on kasvanut kovaa vauhtia ollen peräti 27 prosenttia vuonna 2019. Tämä on EU- ja OECD-maiden korkeimpia osuuksia.
Työllisyyden kasvun tulee tapahtua pelkästään yrityssektorilla. Julkisen sektorin työllisyysosuuden tulisi kääntyä laskuun. Suomessa on yrityksiä kansainvälisesti vertaillen paljon (Suomen Perusta, 2018, Koskenkylän kirjoitus). Yli puolet yrityksistä on kuitenkin yksinyrittäjiä, jotka eivät ole työnantajia. Toisaalta keskisuuria yrityksiä meillä on poikkeuksellisen vähän. Työnantajayrityksiä on noin 90 000, niiden lukumäärän kasvu on pysähtynyt.
Suomessa on talouden kokoon nähden paljon suuria vientiyrityksiä. Suuret yritykset työllistivät Suomessa vuonna 1999 423 000 henkilöä. Vuonna 2017 luku oli noin 340 000. Henkilöstön määrä on laskenut Suomessa nopeaa tahtia. Samaan aikaan henkilöstön määrä on kasvanut ulkomaisissa tytäryrityksissä ja muissa toimipaikoissa.
Työllisyyden kohentaminen Suomen yrityssektorissa voikin tapahtua jatkossa vain pienissä ja keskisuurissa yrityksissä. Pk-yritysten viennin osuus koko viennistämme on huomattavasti pienempi kuin esimerkiksi Ruotsissa, Tanskassa ja Saksassa.
Pk-yrityksillä onkin ratkaiseva merkitys Suomen talouden tulevan kehityksen kannalta. Tällä sektorilla tulisi saada työllisyys kasvamaan ja yritystenkin tulisi kasvaa aiempaa enemmän. Työnantajayritysten lukumäärä tulisi myös saada kasvamaan. Tällainen kehitys parantaisi myös tuottavuuden kasvua. Ylisuuren julkisen sektorin varaan ei voida rakentaa Suomen menestystä. Valitettavasti Sanna Marinin hallituksella ei näytä olevan mitään keinoja eikä haluja tukea pk-yrityssektorin kasvua ja kehittymistä. Punavihreät hallituspuolueet ovat lähinnä keskittyneet yrityssektorin moittimiseen ja kustannusten lisäämisen. Kokonaisveroastekin uhkaa nousta edelleen ja julkisen sektorin velat kasvavat ennätystahtia. Hallitus on ollut kyvytön tekemään rakenneuudistuksia, jotka ovat aivan välttämättömiä. Ilman niitä Suomi putoaa ja on jo putoamassa EU:n heikoimmin menestyvien maiden joukkoon. Taloutemme tunnusluvut ovat huomattavasti heikompia kuin muilla pohjoismailla ja Saksalla, Hollannilla sekä Itävallalla.
HEIKKI KOSKENKYLÄ
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Suomen kunnat entistä riippuvaisempia valtionosuuksista – miten käy kuntatalouden, kun koronakriisin jälkeen väistämättä joudutaan sopeuttamaan valtiontaloutta?
Koskenkylä: EU:n elpymisrahastossa vakavia ongelmia, oikeudellinen pohja kyseenalainen
Tavio: Koronarahaa myös suomalaisille
Hallintovaliokunnan Purra, Halla-aho, Peltokangas ja Rantanen: Hallitus runnoo sotea keskustalle
EU muuttumassa tulonsiirtounioniksi, samaan aikaan mukaan pyrkii useita köyhiä maita – talousprofessori Virén varoittaa: ”Suomelle ei tässä kuviossa jää muuta kuin rippeitä”
Viikon suosituimmat
Tynkkynen osti Hesarin etusivun täyteen maahanmuuttopolitiikkaa
Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen kertoo Helsingin Sanomissa tänään maanantaina julkaistavassa etusivun mainoksessaan "rajat auki" -politiikan jäävän historiaan katastrofaalisena kokeiluna. Kukaan ei enää pysty kiistämään niitä ongelmia, joista perussuomalaiset ovat jo vuosia varoitelleet.
Pekka Aittakumpu: “On aika tunnustaa, miten suurta vahinkoa yksisilmäinen monikulttuurisuusaatteen ihannointi on aiheuttanut”
Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakummun mielestä on aika tunnustaa monikulttuurisuusaatteen suomalaisille arvoille aiheuttama vahinko ja seistä rohkeasti isänmaamme takana.
Joka neljäs ruotsalaisnuori aikuistuu lukutaidottomana – mitä ihmettä he tekevät seuraavat 60 vuotta ja kuka sen maksaa?
Kyky ymmärtää kirjoitettua tekstiä on ehdoton edellytys täysivaltaiselle jäsenyydelle länsimaisessa yhteiskunnassa. Jos sadat tuhannet nuoret valmistuvat peruskoulusta käytännössä lukutaidottomina, seuraukset ovat arvaamattomat. Hyviä ne eivät ole missään tapauksessa.
Lux Helsingin somekampanja yhdistää hijabin naisten voimaannuttamiseen – Lähi-idän asiantuntija: Monin paikoin maailmaa naiset on pakotettu huntuun vielä tänäkin päivänä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset huomasivat Lux Helsingin somekampanjan, jossa esiintyy hijabiin puettu nainen. Kampanjavideota näytettiin esimerkiksi Facebookissa. Hijab-kuvan jälkeen videolle tulee versaalein kirjoitettuna sana "empowering" (voimaannuttaa).
Pekka Aittakumpu: “Keskustalla on menossa kampanja, jossa valehdellaan, että Oulaskankaan sairaala olisi lakkautusuhan alla”
Argentiinan rankka talousihme näyttäisi toimivan – inflaatio on hallinnassa eikä kansa ole noussut kapinaan
Argentiinasta kuuluu kummia. Hyperinflaatio on taitettu ja talous kasvaa. Presidentti Javier Milein anarkokapitalismi näyttäisi vuoden kokemuksella sittenkin toimivan. Milei on ankarasta vyönkiristyksestä huolimatta säilyttänyt kansan tuen, eikä sosiaalinen tahi taloudellinen katastrofi toteutunut. Ajatukset alkavat itää Suomessakin.
SDP esitti pakolaiskiintiön ja vastaanottotukien korottamista – hallitus äänesti opposition haaveet kumoon
Vasemmistopuolueet esittivät tiistaina valtion talousarviota käsittelevässä eduskunnan täysistunnossa useita muutoksia sisäministeriön hallinnonalaan ja maahanmuuttoon liittyen. Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius kritisoi opposition linjaa vastuuttomaksi.
Ääliösuvaitsevainen valtamedia jauhoi ensin huolipuhetta naisiin kohdistuvasta väkivallasta – vähättelee nyt väkivaltaan lietsovaa graffitia eikä tunnista enää naisvihaa
Naisiin kohdistuvan väkivallan -jopa naisvihan - hyväksyminen graffiteissa taiteellisen vapauden nimissä tai väkivallan vähättely johtaa jälleen havaitsemaan median räikeät kaksoisstandardit.
SDP sai kyytiä kyselytunnilla: Demareiden veronalennuspuheisiin ei voi suhtautua vakavasti
Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius osui napakymppiin muistuttaessaan demareita SDP:n vaihtoehtobudjetin tuntuvista veronkorotuksista.
Leptospiroosi leviää Etelä-Suomessa – voi tarttua myös ihmiseen
Koiranomistajat keskustelivat Jyväskylässä uuden eläinlääkäriaseman pihalla pelkoa aiheuttaneista leptospiroositapauksista. Koirilla on ilmennyt tänä vuonna useita tartuntoja eteläisen Suomen alueella.
Uusimmat
Kolumni: Ensimmäinen puolitoistavuotinen ministerinä
Ronkainen: Ansaitsisiko metsästys virallisen roolin puolustuksessa?
Toimitus suosittelee
PS Naiset 3/2024
Lue lisää
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää