

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio sekä varapuheenjohtajat Jani Mäkelä ja Lulu Ranne perussuomalaisten vaihtoehtobudjetin julkistamistilaisuudessa eduskunnassa Helsingissä 30. marraskuuta 2021. / LEHTIKUVA
Koskenkylä: “Hyvinvointivaltion olemassaolo on jo uhattuna, PS:n vaihtoehtobudjetissa hyviä ehdotuksia tilanteen korjaamiseksi – ratkaisevaa on ihmisten kannustaminen työntekoon ja yrittäjyyden edistäminen”
VTT Heikki Koskenkylä puntaroi perussuomalaisten vaihtoehtobudjetin vaikutuksia.
Perussuomalaisten vaihtoehtobudjetti julkistettiin tiistaina. Budjetti rakentuu ajatukselle, että työntekoa ja yrittäjyyttä pitäisi kannustaa paljon nykyistä enemmän. Hallituksen budjettiesitys ensi vuodelle on näiltä osin varsin vajavainen. PS esittää työn ja yrittämisen verotuksen keventämistä. Samalla julkisia menoja tulisi karsia merkittävästi, jotta budjetin alijäämä alenisi.
Vaihtoehtobudjetissa tuloverotusta kevennettäisiin 145 miljoonaa euroa. Tämä lisäisi kansalaisten ostovoimaa ja kannustaisi työntekoon. Hallituksen tekemät liikkumisen hintaa nostaneet veronkorotukset ovat olleet haitallisia työnteon ja yritystoiminnan kannattavuudelle. PS:n budjetissa ehdotetaan polttoaineiden verotusta kevennettävän noin 250 miljoonaa euroa.
Yritysverotuksessa ehdotetaan Viron veromallin selvittämistä ja sen kokeilua. Viron mallissa yritykselle jätettyä tulosta ei veroteta, vaan verotus tapahtuu vasta kun yrityksestä maksetaan tulosta ulos, lähinnä osinkoina. Osakesäästötilin rajoituksia halutaan höllentää. Osakesäästötilin yläraja on nykyisin 50000 euroa. Ylärajaksi esitetään 100000 euroa. Tavoitteena on lisätä kotitalouksien säästämistä ja saada nykyistä suurempia tuottoja. Talletusten tuotto on nykyisin käytännössä nolla. Yritysten pääoman saatavuus paranisi.
Julkisia menoja vähennettäisiin leikkaamalla kehitysapua, haittamaahanmuuton kuluja ja YLE:n kustannuksia. Kehitysapua vähennettäisiin 520 miljoonaa eli vajaa puolet nykytasosta, joka on 1257 miljoonaa euroa. Kehitysapuun liitettäisiin nykyistä tiukempia ehtoja. YLE:n kuluja vähennettäisiin 139 miljoonaa euroa, jolloin YLE-vero alenisi selvästi.
Julkiselle taloudelle tulisi laatia monivuotinen korjausohjelma, jolla saataisiin rakenteellinen kestävyysvaje poistettua tai ainakin pienenemään merkittävästi.
“Suomen työmarkkinat eivät kerta kaikkiaan toimi hyvin. Ongelma on vakava. Vastaavaa ei ole muissa pohjoismaissa. Koko hyvinvointivaltion olemassaolo on jo uhattuna.”
Suomen talous on ollut jo yli kymmenen vuotta pohjoismaiden heikoin suoriutuja. BKT:n kasvu on ollut hitainta ja työllisyysaste alhaisin. Lisäksi julkisessa taloudessa on kestävyysvaje, jollaista muissa pohjoismaissa ei ole. Hyvät neuvot ovat nyt tarpeen.
Tilastokeskuksen lukujen mukaan työttömiä on nyt noin 165000 henkilöä. TEM-ministeriö käyttää laajaa työttömyyden käsitettä. Siihen kuuluvat työttömät, vajaatyölliset ja erilaisissa työvoimapalveluissa olevat. Tämä luku oli lokakuun lopussa 372000 henkilöä. Pitkäaikaistyöttömiä oli 108000 henkilöä. Samaan aikaan Suomessa oli avoimia työpaikkoja ennätysmäärä 170000. Suomessa on kaikkien aikojen pahin työvoimapula.
Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos (PTT) on arvioinut, että työttömyyden laajat kustannukset ovat peräti 10,8 miljardia vuodessa. Julkisen talouden kestävyysvajeen arviot ovat samaa suuruusluokkaa.
Suomen työmarkkinat eivät kerta kaikkiaan toimi hyvin. Ongelma on vakava. Vastaavaa ei ole muissa pohjoismaissa. Koko hyvinvointivaltion olemassaolo on jo uhattuna. PS:n vaihtoehtobudjetissa on hyviä ehdotuksia tilanteen korjaamiseksi. Ratkaisevaa on ihmisten kannustaminen työntekoon ja yrittäjyyden edistäminen. Julkinen sektori työllistää jo nyt liikaa. Lähes 30 prosenttia työllisistä on julkisella sektorilla, mikä on aivan liikaa. Luku on EU- ja OECD-maiden korkeimpia.
Kokonaisveroasteemme eli kaikki verot suhteessa bruttokansantuotteeseen on myös EU- ja OECD-maiden korkeimpia. Veroaste saadaan laskemaan vain vähentämällä veroja ja lisäämällä BKT:n kasvua. BKT saadaan kasvamaan lisäämällä työllisten määrää ja parantamalla tuottavuuden kasvua. PS:n vaihtoehtobudjetin veronkevennykset palkansaajille ja yrityksille ovat oikean suuntaisia kuten myös julkisten menojen karsiminen. Hallituksen budjettiesityksestä ei löydy vastaavanlaisia toimenpiteitä.
Vaihtoehtobudjetin perusteluissa voisi tuoda enemmän esille varsinkin pk-yrityksille tarpeellinen työehtojen paikallisen sopimisen edistäminen. pk-yritysten toiminnan edistäminen on ratkaisevaa Suomen työllisyysasteen nostamiseksi muiden pohjoismaiden tasolle. Myös työnteon kannustinloukkujen vähentämistä voisi korostaa nykyistä enemmän.
Heikki Koskenkylä. Arkistokuvaa.
Heikki Koskenkylä
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Valtion kustannuspommin purku vie monta vuotta – Ranne: “Ei ole populismia vaan fakta kertoa, että humanitäärinen maahanmuutto maksaa paljon”

Koskela: Perussuomalaisten vaihtoehtobudjetti kääntää kurssin kohti parempaa – “Puutumme sellaisiin kipukohtiin, joihin muut puolueet eivät tohdi kajota”

Mäenpää: Hallitukselle suomalaisten turvallisuus on megaluokan vitsi

Björn Wahlroos kertoi näkemyksiään Suomen talous- ja identiteettipolitiikasta: “Me olemme nyt sellaisella reitillä, että jossain vaiheessa pää tulee vetävän käteen”

Tavio: Tavallisten suomalaisten palkan ostovoima vähenee nopeammin kuin kertaakaan aiemmin 2000-luvulla

Tavio vaatii osakesäästötilien tappioita heti vähennyskelpoisiksi – “Perussuomalaiset on suomalaisten piensijoittajien puolue”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää