

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Koskela vaatii hallitusta panostamaan kotimaisiin polttoaineisiin
Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Koskela vaatii hallitukselta toimia kotimaisten polttoaineiden tuotantokapasiteetin nostamiseksi.
Kansanedustaja Jari Koskela on jättänyt hallitukselle sekä kirjallisen kysymyksen että toimenpidealoitteen nestemäisten polttoaineiden mahdollisuuksista ja niiden tuotantokapasiteetin nostamisesta etenkin tilanteissa, joissa polttoaineiden huoltovarmuus on uhattuna ja öljyn hinta karkaa käsistä.
– Suomi voisi olla nykyistä omavaraisempi polttoaineiden suhteen turvautumalla kotimaisiin biopolttoaineisiin. Biopolttoaineita pystyy tuottamaan muun muassa puuhakkeesta ja muusta hakkuujätteestä sekä rypsi- ja rapsiöljystä, Koskela toteaa kirjallisessa kysymyksessään.
Huoltovarmuus edellä
Biopolttoaineiden tuotantokapasiteettia on syytä nostaa nykyisestä huoltovarmuuden takia. Tällöin on tärkeä selvittää raaka-aineiden saatavuuteen liittyvät seikat. Kotimaisen rypsin ja rapsin saatavuus voi osoittautua ongelmaksi, kun Suomessa on käynnissä myös maatalouden kriisi. Raaka-aineena voidaan käyttää myös osin tai kokonaan turvetta.
Koskela kysyy hallitukselta, näkeekö se tarpeen nostaa biopolttoaineiden tuotantokapasiteettia nykyisestä ja millaisia mahdollisuuksia Suomella on nostaa tuotantokapasiteettia pikaisestikin. Lisäksi Koskela tiedustele hallitukselta siitä, miten maatalouden kriisi vaikuttaa biopolttoaineiden raaka-aineiden saatavuuteen.
Toimenpiteitä heti
Jättämässään toimenpidealoitteessa kansanedustaja Koskela vaatii hallitusta ryhtymään toimenpiteisiin, joilla kotimaisten polttoaineiden tuotanto voidaan turvata.
– Yhtenä keinona valmistaa kotimaista nestemäistä polttoainetta on turvautua niin sanottuun Fischer-Tropsch-prosessiin. F-T-prosessissa raaka-aineena voidaan käyttää biomassaa, kuten haketta, jolloin prosessissa syntyvä polttoaine on hiilineutraalia, mutta myös turvetta voidaan käyttää, Koskela kirjoittaa aloitteessaan.
Turpeen käyttö järkevää
Turpeen käyttö varmistaisi osaltaan prosessin toimivuutta, tehostaisi sitä ja vähentäisi investoinnin riskejä. Tilanteessa, jossa öljyn ja kaasun hinta nousee, turpeesta osin tai kokonaan tehdyn polttoaineen kilpailukyky vain paranee. Sopivaa tuotantopinta-alaa Suomessa on valmiina valtavasti.
– Turpeen käyttö tähän tarkoitukseen voi olla myös järkevää, koska on uhkana, että turvealueet jäävät maankäyttösektorilla muutoin päästölähteiksi vuosikymmenien ajaksi. Samaan päädytään helposti myös turvetuotannosta poistuneita alueita taitamattomasti ennallistamalla, Koskela huomauttaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ruoantuottajien jaksamista on tuettava – Elomaa: “Pelissä on valtavat panokset”

Huoltovarmuuden turvaamiseksi tarvitaan lisää tekoja – ”Venäläinen sahanpuru ei ole vaihtoehto”

Puisto: Romutettavat turvetuotantokoneet varmuusvarastoon – romutus on keskeytettävä välittömästi

Immonen: Ruuan- ja energiantuotannon huoltovarmuus turvattava – “Isänmaan etu kaiken muun edelle”

Miten hallitus varautuu huoltovarmuuden kannalta tärkeän turpeen nostoon, jos tulevat kesät ovat sateisia?

Sikatilojen ahdinko pahenee – Sheikki Laakso vaatii kaupalta tekoja
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Kansainvälinen kehitysrahoitus kääntyi selvään laskuun vuonna 2024 niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Tuoreen laskelman mukaan Suomen antama kehitysapu pieneni 12,9 prosenttia vuodesta 2023 vuoteen 2024 - siis yhdessä vuodessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää