PS ARKISTO
Koskela: Suomen rikkaasta kielestä pitää olla ylpeä
Eduskunnassa keskusteltiin keskiviikkona suomen kielen asemasta. Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Koskela muistuttaa, että suomalaisten pitää olla ylpeitä rikkaasta ja monivivahteisesta kielestään.
– Suomessa on valitettavana ilmiönä rakennusten ja erilaisten toimintojen nimeäminen englanniksi kansainvälisyyden nimissä. Ei englanti ole kuitenkaan mikään kansainvälisyyden edellytys. Parhaiten kansainvälisyyttä Suomessa pidetään yllä, kun pidämme kiinni meidän kotikutoisesta omaleimaisuudestamme ja kauniista kielestämme kaikkine murteineen. Kukaan muu maailmassa ei niistä huolehdi, Jari Koskela painottaa.
Koskelan mielestä julkisen vallan pitää näyttää esimerkkiä ja välttää turhanpäiväistä englannin käyttöä. Yhtenä esimerkkinä tällaisesta on viime hallituskaudella tehty päätös muuttaa Valtioneuvoston sähköpostit gov.fi-päätteisiksi.
Suomalaisten kirjailijoiden asema on tärkeä
Koskela muistuttaa, että Suomessa pitää antaa arvoa vähälukuiselle kirjailijoittemme joukolle, jotka ovat omalla tärkeällä ja omistautuneella työllään pitäneet suomen kieltä elinvoimaisena.
Kirjailijoiden vuosiansiot ovat viime vuosina romahtaneet. Kaunokirjailija tienaa työstään keskimäärin vain 1700 euroa vuodessa. Myynnistä saatua tuloa täydennetään niin apurahoilla kuin esiintymispalkkioillakin.
– Hallitusohjelmassa on hyvin tunnustettu lukutaidon merkitys ja tässä kirjailijat ovat avainasemassa. On tärkeää, että taloudellisesti haastavina aikoina esimerkiksi kehuttu Lukulahja lapsille -ohjelma on saanut jatkoa. Lukuinto kannattaa herättää varhaisessa vaiheessa, Koskela sanoo.
Koskela pitää tärkeänä, että kirjailijoiden lainauskorvaukset voitaisiin nostaa pohjoismaiselle tasolle kuten eduskunta on vuonna 2021 lausumassaan edellyttänyt. Korotuksen vuosittaiseksi kustannukseksi on arvioitu 1,5 miljoonaa euroa.
– Lainauskorvausten lisäksi oleellista kirja-alan kannalta olisi, että suomalaiset yleensäkin lukisivat enemmän. Hallituksen politiikalla keskituloisen palkansaajan käteen jäävät tulot nousevat ja ostovoima paranee. Jo lukutaidonkin kannalta olisi välttämätöntä, että kulutustottumuksissa tapahtuisi kirjoja suosiva muutos, Koskela toteaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Hallitusohjelmassa vahvat kirjaukset sananvapaudesta ja suomalaisuudesta – ”Woketus on peruttu”
Oikeusministeri Leena Meri Kalevalan päivänä: Kansalliskielten asema on vahva
Teemu Keskisarjan kolumni: Äidinkielen raiskaajille rautapallo jalkaan
Pakkoruotsin opetus lisääntyy yläasteella – ”Marinin hallituksen viimeinen märkä rätti peruskouluille”
Junnila: Suomen kielen asemaa parannettava – kieli yhdistää polarisoituneessa yhteiskunnassa
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.